Gazete Vatan Logo

En iyilerde 77 Türk!

Bu Türk üniversiteleri listeye girmeyi başardı

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP Laboratuvarınca hazırlanan ”Dünyanın En İyi 2000 Üniversitesi Listesi”ne 77 Türk üniversitesi girdi.

URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut günümüzdeki rekabet ortamında dünya üniversitelerini çeşitli ölçütlere göre sıralayan sistemlerin giderek daha fazla ilgi çektiğini söyledi.

URAP Araştırma Laboratuvarı’nın 2009’da kurulduğunu belirten Akbulut, dünya sıralamasını ilk kez 2010’da yaptıklarını, her yıl da değerlendirmede bulunarak, duyurduklarını söyledi.

Akbulut, yayın ve bilimsel doküman sayısı, dergi etkinlik çarpanı ve uluslararası işbirliği gibi kriterleri dikkate alarak dünyadaki 2 bin üniversiteyi akademik performanslarına göre sıraladıklarını anlattı.

'LİSTE, UMUT VERİCİ'

Listede, 77 Türk üniversitenin de yer aldığına dikkati çeken Akbulut, şöyle konuştu:

”Türk üniversitelerinin bu kadar başarılı çıkmasını biz de
beklemiyorduk. Bizi çok sevindirdi. Türk halkının bilmediği ve bizim de düşünmediğimiz 161 Türk üniversitesinden 77’sinin dünyanın en iyi 2 binine, ilk yüzde 10’a girmesi büyük bir başarı. Amerika’da 400 tane üniversite ilk 2 bine
girdi. İyi de Amerika’da 3 bin küsür üniversite var. Demek ki 77 Türk üniversitesi, 2 bin 500-3 bin civarında Amerikan üniversitesinden daha iyi. Ayrıca, Türk üniversiteleri, bir sürü Avrupa üniversitesinin de önüne geçmiş. Bunların bir kısmı da 8-10 yıllık üniversiteler. Sonuçlar, bizleri çok
umutlandırdı.”

TÜRKLERE ÖVGÜ

Times Higher Education Sıralama Sistemi’nden sorumlu editör Phil Baty da Türk üniversitelerinin gelişimini cesaret verici bulduklarını söyledi.

Türk üniversitelerinin henüz Times sıralamasında ilk 200’de yer alamadığını, ODTÜ’nün 203’üncü sırada bulunduğunu belirten Baty, bu tür sıralamalarda Türk üniversitelerinin daha iyi konumlara yükseleceğine olan inancını dile getirdi.

ISI Yöneticisi Simon Pratt da Batı üniversitelerinin, finansal sorunlar yaşadığına işaret ederek, ”Özellikle ABD ve İngiltere’de bu tür sorunlar var. Uzakdoğu ile birkaç ülkenin önemli ilerlemeler kaydettiğini görüyoruz. Türkiye de bunlardan biri. Türkiye’de, son 5 yılda yüksek öğretime yatırım yapıldığını düşünüyorum. Gelecekte daha çok ilerleme kaydetmesini bekliyorum ve inanıyorum” dedi.

TÜRKİYE'DE İLK 15

URAP sıralama göre ilk 15 Türk üniversitesi şöyle: Hacettepe, Orta Doğu Teknik, Ankara, Ege, İstanbul Teknik, Boğaziçi, İstanbul, Bilkent, Gazi, Sabancı, Koç, Erciyes ve Atatürk üniversiteleriyle Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü.

Ziraat ve çevre alanında Ege, tıpta İstanbul, mühendislik, temel ve sosyal bilimlerde Orta Doğu Teknik, yaşam bilimlerinde Hacettepe, Türkiye listesinde ilk sırada yer aldı.

Öte yandan Harvard, Toronto, Johns Hopkins, Stanford ve California Berkeley üniversiteleri, URAP sıralama sistemine göre dünya genelinde ilk 5’i paylaştı.

Haberin Devamı