Gazete Vatan Logo

En güzel örnek Hz. Muhammed

Peygamberimiz Hz. Muhammed, bir insanla tokalaştığında önce karşı tarafın elini çekmesini bekler, sonra kendisi elini çeker ve karşısındakine, “Sen beni bırakmadığın sürece ben her zaman senin yanındayım” muhteşem mesajını verirdi...

En güzel örnek Hz. Muhammed

İnsanın olgunlaşma sürecinde yardım alacağı insanlara gereksinimi vardır. İnanan insan için peygamberler hayatlarıyla önemli kaynaktırlar.

Düşünceler ancak onun öğreticisince yaşanıyorsa, canlandırılıyorsa başkası üzerinde etkin olabilir. Eğer yumuşak huylu bir insan alçak gönüllü olmayı anlatıyorsa, onu dinleyenler o zaman yumuşak huyluluğun ne olduğunu anlayacaklardır.

Sevgi, hoşgörü, sabır, adalet gibi yüksek değerleri Allah’ın görevlendirmesiyle yayanlara ve aynı zamanda onları yaşayanlara peygamberler diyebiliriz. Peygamberler adalet ve yumuşak huyluluğun, sevgi ve akıl ile ayrılmaz bir bütün olduğunu öğrettiler. Güç aramadılar, aksine ondan sakındılar. Üstelik peygamber olmanın gücünden bile sakındılar. Sonunda onları bekleyen mahkumiyet veya sürgün de olsa doğruyu söylediler. Onlar, kendilerini bir köşeye çekip ne olacağını bekleyenlerden değildiler. Diğerlerinin başlarına gelenleri onlar da yaşadı.

Kur’anı-ı Kerim’de Yaradanımız, “Allah’ın Rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba ve katı yürekli olsaydın insanlar etrafından dağılıp giderlerdi” (Ali İmran suresi, 159. ayet) diyerek Hz. Muhammed’i övmüş ve bizlere örnek göstermiştir. Aile içinde insanlar birbirlerine en yakın iletişimleri yaşarlar ve bu yakın iletişimde yumuşak huylu olmak, barış dolu, huzurlu bir aile hayatı için son derece önemlidir.

Haberin Devamı

Güvenen ve güvenilir insan: Mümin

Hz. Muhammed; Allah’ın selamı onun üstüne olsun, “müminlerin imanca en mükemmel olanı, ahlakça en güzel olanı ve aile fertlerine yumuşak davrananıdır” demektedir.

Hz. Muhammed “Faydasız ilimden Sana sığınırım” diyerek uygulamadığı, hayatına yansıtmadığı bilginin yeterli olmadığını vurgulamıştır.

Daha çocukluğunda hayatına yansıyan bir değer olan el-Emin ismiyle; “güvenilir insan olma” niteliğiyle, hayatındaki insanlara yüksek mutluluklar yaşatmıştır.

Peygamberimiz bir insanla tokalaştığında önce karşı tarafın elini çekmesini beklemekte, sonra kendisi elini çekmekteydi. Burada karşısındakine şöyle muhteşem bir mesaj vermekteydi; “Sen beni bırakmadığın sürece ben her zaman senin yanındayım.”

Haberin Devamı

Hz. Muhammed barış insanı...

“Hz. Muhammed her zaman barışı tercih etmiştir. Hudeybiye Barış Antlaşması’nda “en kötü şartlar altında yapılan barış, en iyi şartlar altında yapılan savaştan daha hayırlıdır” demiştir. Bu anlayışı bireysel hayatımıza uygulayabilir, barışçıl çözümleri seçebiliriz.

“Peygamberimizin örnek ahlakını kendi hayatımıza yansıtmaya çalışabiliriz. Bir olayla karşılaşınca o olsa ne yapardı diye sorabiliriz kendimize. Bu soruya cevap verebilmek için onu doğru anlamaya çalışmak önemli.

Hz. Muhammed’i Allah’ın selamı onun üstüne olsun, örnek aldığımız, mutlu, huzurlu ve başarılı nice günler dileğiyle…