Gazete Vatan Logo

En güzel karşılama

Ticarette Temmuz bereketi yaşanınca 12 aylık bazda ihracat ilk kez 163.3 milyar dolara çıktı. Temmuz’da ihracat yüzde 11.8 artarken, ithalat tam tersine yüzde 6.4 geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58.7’den yüzde 70.1’e çıktı.

En güzel karşılama

3 gün üst üste dış ticaret verisi açıklama dönemi bitti. Yeni Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatla ithalat rakamlarının aynı gün açıklanması talimatı verince dış ticaret fotoğrafını aynı anda görme imkanı oldu. Verilerin ilk kez bir arada topluca açıklandığı günde yeni rekorlar geldi.

Buna göre, Temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.8 artışla 14.1 milyar dolara ulaştı. Bu, bugüne kadar ulaşılan en yüksek Temmuz ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti. Şimdiye kadarki en yüksek Temmuz ayı ihracatı 2014 yılında 13.3 milyar dolardı. Böylece Temmuz ayı rekoru 761 milyon dolar artmış oldu.

Tüm zamanların rekoru

Bu yıl Haziran ayı hariç her ayda ihracat rekorları kırıldı. Mart ayında aylık rekorun da ötesinde tarihte ilk defa 15 milyar dolarlık ihracat barajı aşıldı. Yılın 7 aylık döneminde ihracat yüzde 7 artışla 96.3 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracat da 163.3 milyar dolarla yeni bir rekor kırdı.

Pekcan, Temmuz ayı ihracat verileri için, “Bu tüm zamanların Temmuz ayı için en yüksek rakamıdır” dedi. Pekcan, bugünün üretimle, yatırımla, ihracatla kalkınan Türkiye için güzel bir gün olduğunu belirterek, “Eskiden iki ayrı rakam açıklanıyordu. İki bakanlık tek çatı altında birleştiği için olması gerektiği gibi artık TİM ile beraber aynı rakamı açıklayabiliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Karşılama oranı % 70.1

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilerek çok daha etkin ve hızlı bir yönetim sisteminin kurulduğunu ifade eden Pekcan, bu sistemin olumlu sonuçlarını ve bunların ekonomiye yansımalarını da izleme fırsatı bulacaklarını söyledi. Pekcan, şunları kaydetti: “Günümüzün korumacılık ve ticaret rüzgarlarına rağmen ihracatta da kendi rekorumuzu kırıyoruz. Temmuz ihracatımız tüm zamanların Temmuz ayı için en yüksek rakamı. 12 aylık değerlendirmelere göre de bugüne kadar en yüksek rakam olan 163.3 milyar dolara ulaşmış bulunmaktayız. Aynı dönemde ithalatımız da yüzde 6.4 gerileyerek 20.1 milyar dolar seviyesine düşmüştür. Dolayısıyla cari açığımız da olumlu etkilendi, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58.7’den 70.1’e çıktı.”

Haberin Devamı

Yeni nesil serbest bölgeler kurulacak
Ruhsar Pekcan, analiz sonuçlarının hedef olan 169 milyar dolarlık ihracatın geçileceğini gösterdiğini belirtti. Dünyanın hızlı bir dönüşüm sürecinde olduğuna dikkati çeken Pekcan, “Dünyadaki 7.7 milyar nüfusun ortalama yıllık geliri 10 bin 400 dolar. Ülkemizde kişi başına düşen gelir 10 bin 600 dolar. Muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmak için milli gelirimizi birkaç misline çıkarmak zorundayız. İhracatla gelirimizi yükseltmenin yolu 21. yüzyılın yükselen sektörlerinde daha fazla teknoloji, tasarım ve marka üretmektir. Biz geleceğin sektörlerine yatırım yapmak zorundayız” diye konuştu. Pekcan, dünyanın enerji kaynaklarının gelecekte büyük ölçüde değişeceğini vurgulayarak, Türkiye’nin ihtiyaç duyacağı ve yükseleceği sektörleri daha fazla destekleyeceklerini dile getirdi. Bu kapsamda, yazılım, yapay zeka ve diğer teknolojik alanlarda Türkiye’nin potansiyelini küresel piyasalara sunmak üzere “Yeni nesil serbest bölgeler” kuracaklarını kaydeden Pekcan, dijitalleşmeyi ve e-ticareti ön plana çıkaracaklarını aktardı.

Haberin Devamı