Gazete Vatan Logo

En fazla silah Amerikalılarda

Dünya genelindeki 1 milyardan fazla silahın yüzde 40’ı, her yıl silahlı saldırılar nedeniyle çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve bireysel silahlanma tartışmalarının sık sık gündeme geldiği ABD’deki sivillerin elinde bulunuyor.

En fazla silah Amerikalılarda

‘Small Arms Survey’ küresel araştırmasının sonuçlarına göre silah sayısı son 10 yılda yüzde 17 arttı ve şu anda dünya genelinde 1 milyardan fazla ateşli silah bulunuyor.

Araştırmaya göre dünya genelindeki silahların yüzde 85’ini oluşturan 857 milyon silah, siviller, özel güvenlik şirketleri, devlet dışı silahlı gruplar ve çetelerin elinde. Silahların yüzde 2’sinin (23 milyon) kolluk kuvvetlerinde, yüzde 13’ünün (133 milyon) ise orduların envanterinde olduğu sanılıyor.

İstatistikler, bireysel silahlanma konusunda gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ve savaş ve çatışmaların vurduğu ülkeleri geride bıraktığını gösteriyor.

Araştırmaya göre ABD’de sivillerin elindeki silahların sayısı 393 milyon civarında. Yaklaşık 326 milyon kişinin yaşadığı ABD’de silah sahibi sivillerin sayısı ülke nüfusunu geçiyor. Açıklanan rakamlara göre ABD’de her 100 kişiye 121 silah düşüyor. ABD’yi bireylerin elindeki 71 milyon silahla Hindistan, 50 milyon silahla da Çin takip ediyor.