Gazete Vatan Logo

En çok veto eden Sezer yurtdışına çıkmayan Gazi

Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Sermet Atacanlı, Atatürk'ten Sezer'e kadar Çankaya Köşkü'nü bir kitapta topladı

Ankara- Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Sermet Atacanlı, Çankaya Köşkü'nün tarihine ışık tutan "Cumhurbaşkanlığı Tarihi" adlı kitabı tanıttı. Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında Atacanlı, çağdaş Türkiye tarihinin; Cumhuriyet'in kurucusu yüce Atatürk başta olmak üzere yurdunu, bağımsızlığını, özgürlüğünü ve onurunu tüm değerlerin üzerinde tutan kahramanları, saygın kişilikleri, herkesin göğsünü kabartacak olayları ve gelişmeleriyle herkese büyük gurur verdiğini söyledi.

Kitapta yer alan ilginç bilgilerden bazıları şöyle:

* İlk 5 cumhurbaşkanı Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay savaşlarda yer aldı.

Çoğu üç çocuklu
* Cumhurbaşkanlarının büyük çoğunluğu 3 çocuk sahibi. İsmet İnönü, Celal Bayar, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Ahmet Necdet Sezer 3'er, Cemal Gürsel ise bir çocuklu. Atatürk ve Demirel ise çocukları olmayan cumhurbaşkanları.

* Cumhurbaşkanlığı görevini en uzun süre yürüten, 15 yıl 11 günle Atatürk oldu. Atatürk'ü sırasıyla İsmet İnönü (11 yıl 6 ay 11 gün), Celal Bayar (10 yıl 5 gün), Kenan Evren (7 yıl. Evren, 2 yıl 1 ay 28 gün ise Milli Güvenlik Konseyi Başkanı olarak fiilen bu görevi yürüttü), Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Süleyman Demirel (7'şer yıl), Cemal Gürsel (4 yıl 5 ay 18 gün. Gürsel, Milli Birlik Komitesi Başkanı olarak ise 1 yıl 4 ay 13 gün fiilen bu görevi yürüttü). En kısa süre Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten ise Turgut Özal oldu. Özal, ölümüne kadar 3 yıl 5 ay 8 gün görev yapabildi. Cumhurbaşkanı Sezer, yaklaşık 6 yıldır görevde.

* Cumhurbaşkanlarının yasaların bir kez görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderilmesi uygulamasının ilk örneği Cemal Gürsel döneminde yaşandı. 1963 yılından 29 Ekim 2005'e kadar bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye gönderilen yasa sayısı 141 oldu. Cumhurbaşkanı Sezer ise 27 Nisan 2006'ya kadar 53 yasayı geri çevirdi.

* Demirel, 229'la en çok üst düzey konuk kabul eden ve yurtdışı geziye çıkan cumhurbaşkanı oldu. Atatürk ise hiç yurtdışına çıkmadı.

Haberin Devamı