Gazete Vatan Logo

En çok sevilen slogan ‘Bye bye Ahmedi!’

İslam Devrimi sırasındaki coşkuyu andıran Tahran’daki gösterilerde, 30 yıl önce ülkeden kovulan Şah için atılan sloganlar şimdi Mahmud Ahmedinecad için atılıyor

İran’da herşey cumhurbaşkanlığı seçiminden 2 ay önce, eski Cumhurbaşkanı Hatemi’nin, Mir Hüseyin Musavi’ye destek verdiğini duyurmasıyla başladı. Milad Kulesi’nde yapılan toplantıya ilgi büyüktü. Hatemi binlerce kişinin önünde, Musavi’nin boynuna yeşil bayrağı astı, Tahran sokaklarında hareketlilik başladı. Cumhurbaşkanı adaylığı Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından onaylanan bu beyaz saçlı, mütevazı, sessiz adamın, belki de kendisinin bile ummadığı şekilde bir hareketin sembolüne dönüşmesi uzun sürmedi. Yeşil, İran’da yeni bir hareketin ayak sesi olmaya başladığında Musavi de yükselişe geçmişti. Tahran’ın en uzun caddesi Veliye Asr, belki de önümüzdeki günlerde yaşanacak hareketliliğin tarihte sembolü olarak kalacak. Çünkü, pek çoğunun İran İslam Devrimi’ndekine benzettiği coşku her gece bu caddede yaşandı. İran tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı adayları, Ahmedinecad ve Musavi canlı yayında devlet televizyonunda karşı karşıya geldi. Tartışmayı dünyanın dört bir yanında yaklaşık 200 milyon kişi seyretti. Veliye Asr’da başlayan gösteriler seçim yasağına kadar devam etti. Caddede toplanan insanlar her gün arttı. Ama şaşırtıcı olan günler geçtikçe Ahmedinecad taraftarlarının yavaş yavaş sahneden çekilip, yerini tamamıyla Musavi destekçilerine bırakması oldu.

“Kız ve erkek el ele”

Çarşaflı kadınların yanı sıra, kafalarına yarım örttükleri hicapla sarıya boyattıkları saçlarını çekinmeden sergileyen yüzlerce kadın, belki de erkeklerden çok daha sıkı sarılmıştı bu dev gösterilere. Genç erkekler, genellikle jöleli saçlı, Batı tarzı giyimliydi. Hep bir ağızdan söylenen marşlar ise genellikle 1979 Devrimi sırasında söylenen şarkılardı. Bir slogan ise ilginçti, İranlılar bu sloganı Şah son kez İran’dan ayrılırken dillerine pelesenk etmişlerdi, şimdi de Ahmedinecad için söyleniyordu: “Bye bye Ahmedinecad Bye bye.”

“İran, İsveç gibi olsun”

Konserlerde bile dans etmenin hoş karşılanmadığı Tahran’da, binlerce genç her gece kent meydanında dans ediyor, kızlarla erkekler el ele sloganlar atıyordu. Boynunda yeşil şal, bileklerinde yeşil bantlar olan bir genç, “İran’ın İsveç gibi olmasını istiyorum. Özgür ve zengin” diyor. Eski tüfeklerin özlemleri ise daha farklı. İstanbul Türkçesi konuşan 50’li yaşlarında bir kadın ise, “Humeyni’mizin yoluna dönmek için Musavi’yi destekliyorum” diyor. Bu farklı düşüncelerin uzlaşma noktaları belirgindi, Ahmedinecad’ın iktidardan inmesi, daha fazla ifade özgürlüğü ve daha iyi bir ekonomi. Belki de İran’ı bekleyen sıcak günlerin işareti masumca başlayan ama agresifleşmeye hazır olduğu mesajı veren bu sokak gösterilerinde.

Haberin Devamı