Gazete Vatan Logo

En çok satılık ada bizde

15 ada alıcı bekliyor...

Adalarını elden çıkarma planları yapan Yunanistan’da şahsa ait adalara da ‘satılık’ tabelası asılıyor. Ülkede fiyatları 1.5-150 milyon euro arasında değişen 15 ada alıcı bekliyor. Avrupa’da en çok ada satılan ikinci ülke ise Türkiye. En pahalısı 35 milyon dolar olan 8 ada satılık.

Kriz nedeniyle zor günler geçiren ve devlete ait olan adaları elden çıkarma planı yapan Yunanistan, özel ada satışında da Avrupa lideri oldu. Dünyanın en büyük şahsa ait ada satış ve kiralama yapan şirketi olan Kanadalı Private Islands’a göre Yunanistan’da fiyatları 1.5 ile 150 milyon euro arasında değişen 15 ada alıcı bekliyor.

Avrupa’da en çok ada satılan ikinci ülke ise krizdeki Akdeniz ülkeleri olan İspanya, Portekiz ya da İtalya değil. Yunanistan’dan sonra en çok satılık özel ada 8 adet ile Türkiye’de. Fiyatları 4-35 milyon dolar arasında değişen adalar turizm yatırımı ya da keyif yapmak isteyenleri bekliyor. Hırvatistan’da 4, İtalya, Portekiz, Fransa ve Almanya’da ise sadece 1’er özel ada satılık.

Private Islands, Türkiye’yi ‘Bir ayağı Avrupa’da bir ayağı Ortadoğu’da’ olarak tanımlıyor ve Türkiye’nin güvenli olduğunu belirtiyor. Ayrıca Türkiye’de seyahat için en iyi dönemin ilkbahar ve sonbahar olduğu tavsiyesi de yapılıyor.

Gizemli Türk’ün adası

Private Island’a göre Türkiye’nin en pahalı özel adası olan Karaca Ada’yı Türkiye’de pazarlayan Estur Uluslararası Emlak yetkilisi Süleyman Eser, adanın ABD’de yaşayan ve at yetiştiriciliği yapan bir Türk’e ait olduğunu söylüyor. Adı açıklanmayan Türk, Karaca Ada için 35 milyon dolar istiyor. Estur 2010 yılında da İzmir Dikili’de bulunan Garip Ada’yı 35 milyon dolara Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan’a satmıştı. İnan, hâlâ Garip Ada’yı satmaya çalışıyor.

Karaca Ada’ya 5 yıldızlı otel yapılabiliyor

Estur Uluslararası Emlak’a göre 320 bin metrekare büyüklüğündeki Karaca Ada’ya 9 bin 600 metrekare inşaat yapılabiliyor. Bu rakam 5 yıldızlı bir turistik tesise denk geliyor. Şirketin verdiği bilgiye göre Kleopatra Adası’na komşu olan Gökova Karacasöğüt bölgesindeki adada çam ve zeytin ağaçları bulunuyor. Anakaraya 400 metre uzaklıktaki Karaca Ada’da yapılan araştırmaya göre içme suyu kaynağı da var. Ada eğlence ve plaj alanları, dalış merkezleri, yelken ve yat turizmi için de kullanılabiliyor.

ÇİFTLİK ADASI - 17 MİLYON EURO

Marmaris açıklarındaki adada 27 bin metrekare inşaat alanı var. Üzerinde 3 ev, elektrik, su kaynagı ve çeşitli ağaçlar mevcut.

İSİMSİZ - 16 MİLYON EURO

Marmaris açıklarındaki adanın adı açıklanmıyor. 1 km açıktaki adaya karadan ulaşım yok.

TAVŞAN ADASI - 12 MİLYON DOLAR

Bodrum açıklarındaki Tavşan Adası üzerinde manastır kalıntıları var. Bir su kaynağı ve nehir bulunan adada 2 de iskele mevcut. Adanın dalış yapanlar için ideal olduğu belirtiliyor.

ÇİÇEK ADASI - 8 MİLYON DOLAR

Ayvalık’a 8 kilometre uzaklıkta.
4 iskelesi olan adaya 1000 metrekarelik ev izni var. İsminden de anlaşılacağı gibi çiçek türleri çok zengin.

KISTAK ADASI - 5 MİLYON EURO

Gökova Orak Adası ile Pabuçburnu arasındaki 56 bin metrekarelik Kıstak Adası Bodrum’a 14 kilometre. 3 bin zeytin ağacı bulunan adada Bodrum mimarisine özgü 2 katlı bir ev var.

HASIR ADASI - 5 MİLYON EURO

Ayvalık’a 2.4 kilometre uzaklıktaki Hasır Adası 100 bin metrekare. Bölgedeki takımadaların en büyüğü. Marina ve otel yapılabiliyor.

İSİMSİZ - 4 MİLYON EURO

17 dönümlük ada en yakın havalimanına 70.4 kilometre. Ada Ayvalık’a 2.5 km mesafede.

Özel adalar gözden düştü

Ada sahibi olmak dünya milyarderleri arasındaki popülerliğini yitiriyor. Aralarında Microsoft’un kurucu ortaklarından Paul Allen’ın ve ünlü şarkıcı Celine Dion’un da bulunduğu çok sayıda milyarder bir heves uğruna milyonlarca dolara satın aldıkları adaları satışa çıkarttı. Küresel anlamda 600 kadar özel adanın 50 bin dolardan 100 milyon dolara kadar değişen fiyatlarla satışa sunulduğu belirtiliyor. Paul Allen, Washington eyaletinde bulunan ve kendi ismini taşıyan Allen Island’ı 2005’ten bu yana elinden çıkartmaya çalışıyor. 14.2 milyar dolarlık mal varlığına sahip olduğu tahmin edilen Allen’ın adayı satmak için en büyük gerekçesi kara parçasına elektrik bağlatmayı bir türlü başaramamış olması. İlk satışa çıkartıldığında 25 milyon dolar talep edilen Allen Island’ın fiyatı 13.5 milyon dolara kadar düştü.

Dünyaca ünlü Kanadalı şarkıcı Celine Dion, Quebec açıklarındaki adası için yaklaşık 30 milyon dolar talep ediyor. Bir dönem heves edip satın aldığı özel adayı bir an önce elinden çıkarmaya ünlüler arasında dünyaca ünlü Hollywood yıldızı Nicholas Cage de bulunuyor. Cage, Bahama’daki Leaf Cay isimli ada için sadece 3 milyon dolar istiyor. Manhattan’a helikopterle 15 dakikada ulaşılması mümkün olan Petra Island da satılık adalar arasında yer alıyor. Efsanevi tasarımcı Frank Lloyd Wright’ın 1949 yılında inşaatını tamamladığı 111.5 metrekarelik bir kır evine de ev sahipliği yapan Petra Island’ın ne kadardan satışa sunulduğu bilinmiyor.

Haberin Devamı