Gazete Vatan Logo

En çok hangi konuda soru çıkıyor?

Eğitim uzmanımız Sadık Gültekin bugüne kadar gerçekleşen LGS sınavlarında çıkan bütün soruları taradı. İşte derslerine göre eksiğiniz varsa tamamlamanız gereken konular...

* Matematik sorularına baktığımızda en fazla sorunun "Doğal Sayılar-Tamsayılar" konusundan geldiğini görüyoruz. Geçen yıl bu konudan tam 5 soru çıkmış. "Problemler"den de her yıl 3 veya 4 soru çıkıyor. "Cisimlerin Alan ve Hacimleri" de göz ardı edilmemeli, geçen sene 3 soru sorulmuş.

* Türkçe sorularında ağırlık "Sözcükte ve Cümlede Anlam" konularında. Bu iki konudan ortalama 14 soru çıkıyor. "Paragraf" konusu, bu testin can damarı... Her yıl 8-9 soru kesin! "Sözcük Türleri ve Sözcükte Yapı" konularından da son 5 yılda 1'er veya 2'şer soru çıkmış.

* Fizik soruları 8 konuya eşit ağırlıkta dağıtılmış. "Doğrusal Hareket, Kuvvet, Basınç, Işık, Isı ve Sıcaklık, Elektrik-Magnetizma, Sıvı ve Gazların Kaldırma Kuvveti, İş-Güç-Enerji, Basit Makineler" konularından kesinlikle 1 veya 2'şer soru gelecek...

* Kimya soruları son 5 yılda, 6 üniteden çıkmış. "Maddenin Halleri, Karışımlar, Element ve Bileşikler, Kimyasal Reaksiyonlar, Mol Kavramı, Atomun Yapısı ve Periyodik Cetvel" ünitelerinden her yıl kesinlikle 1'er soru çıkmış.

* Biyoloji soruları 9 konuda toplanıyor. En fazla soru "Canlı ve Enerji İlişkisi" konusundan çıkıyor; ortalama her yıl 3-4 soru kesin... "Ekosistem" konusundan da 2-3 soru var. "Canlıların Temel Bileşenleri ve Ortak Özellikleri, Kalıtım ve Evrim, Canlıların Sınıflandırılması, Vücudumuz, Üreme-Gelişme" konularından da 1'er soru hep çıkmış.

* Tarih sorularında ağırlık "İnkılap Tarihi" nde. Kesin 6-7 soru var... "İlkçağ Tarihi, İslamiyetten Önceki Türk Tarihi, Osmanlı Devletinin Dönemleri, Demokrasi ve İnsan Hakları" konularından da her yıl mutlaka soru çıkmış.

* Coğrafya testinde soruların 10 konuya eşit derecede dağıtıldığını söyleyebiliriz. "Türkiye'de Tarım ve Hayvancılık" konusunda her yıl sorulmuş 2-3 soru var. "Türkiye'nin Bitki Örtüsü, iklim, Harita Bilgisi, Türkiye'de Turizm-Sanayi, Harita Bilgisi" konularını iyi çalışmanızı öneririz...

Sınav taktikleri
* Doğru yanıt 'a' seçeneği bile olsa bütün seçenekleri mutlaka okuyun, zaman kaybı değildir.

* Yanlış seçeneklerden cevaba gitmek test tekniğinin bir parçasıdır ama dikkat yanılabilirsiniz.

* Her soru için soru kitapçığından yanıt kağıdına gitmek zaman kaybıdır, dikkati dağıtır. Cevaplarınızı gruplar halinde geçirmenizi öneririz.

* Herhangi bir soruyu karmaşık gözüktüğü için atlamayın. Bu sorular aksine kolay çözülebilir.

* 3 sorunun cevabı üst üste aynı seçenek olabilir. Ama asla dördüncü kez aynı şık olmaz.

Ben çok heyecanlıyım ailem benden heyecanlı
LGS sınavı ilköğretim öğrencilerinin omzunda ağır bir yük. Kritik günler azaldıkça heyecan artıyor. Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi'nin öğrencileriyle zor anlarını paylaştık. Deneme sınavlarında 75-80 net yaptığını söyleyen Başak Keskin "Konsantrasyonumu bozmuyorum" diyor ve ilginç bir çalışma tekniğini anlatıyor: "Sınava hazırlanırken yazıp duvara yapıştırdığım şu not çok işime yaradı: Sadece tavuklar oturarak iş yapabilir ama sen tavuk değilsin."

Dr Refik Saydam İlköğretim Okulu'nda okuyan Ecem Bademli'nin hedefi Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi. Ecem ise "Çok heyecanlıyım ama ailem LGS'nin hayatımdaki her şeyi belirlemeyeceğini söyleyerek beni sakinleştiriyor" diyor. Sevinç Aslan Şiir Mektebi ilköğretim Okulu'nda öğrenci. Pertevniyal Anadolu Lisesi'e girmek için uğraşan Aslan bugünlerde matematiğe daha çok çalışıyor, çünkü özel okullar sınavında 60 net yaptığını, matematikte zorlandığını söylüyor. Milli Eğitim Vakfı Özel Basınköy ilköğretim Okulu öğrencisi Oya Dirim ise "Tüm hazırlıklarım Kabataş Erkek Lisesi için. Aşırı heyacanlıyım ama ailem benden daha heycanlı" diyor.


Sınav Diyeti
(Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Ender Saraç öğrenciler için hazırladı.)

Sabah kahvaltısı
* Simit
* Tahin pekmez
* 8-10 adet zeytin,

Ara öğün
* Bir bardak ılık süt

Öğle yemeği
* İki yumurtadan ıspanaklı omlet
* Bir dilim tam ekmek
* Zeytinyağlı semizotu

Ara öğün
* 10 adet rendelenmiş fındıklı karışık meyve salatası
* 1 dilim tarçınlı cevizli kek

Akşam
* 1 porsiyon uskumru ya da başka herhangi bir balık
* Yeşil salata
* 1 dilim tam ekmek
* Zeytinyağlı taze fasulye

Gece
* İki tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu
* 1 bardak ılık süt

Haberin Devamı