Gazete Vatan Logo

En çok alkışı o proje aldı

Başbakan Recep tayyip Erdoğan, partisinin seçim beyannamesini açıkladı.

İŞTE AKP’NİN 5 TEMEL VAADİ:
* İLERİ DEMOKRASİ: YENİ ANAYASA,
GÜVEN VEREN ADALET, HIZLI YARGILAMA
* BÜYÜK EKONOMİ:
* GÜÇLÜ TOPLUM
* YAŞANABİLİR ÇEVRE VE MARKA ŞEHİRLER
* LİDER ÜLKE


Başbakan Erdoğan, partisinin seçim beyannamesini açıkladı. Türkiye hazır hedef 2023 adlı beyannamede hedefleri aktaran Başbakan “Ak Parti demokrasinin normalleşme sürecinin tamamlanması için 3. dönem iktidara taliptir” dedi. Türban, başkanlık sistemi gibi tartışmalı konuların olmadığı beyannamede yeni anayasaya vurgu yapıldı

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin seçim beyannamesini dün parti genel merkezinde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıkladı. Erdoğan, Türk demokrasisinin normalleşme sürecini tamamlamak ve “Türkiye’nin istikbal davası” olarak nitelendirdiği yeni anayasayı hayata geçirmek için vatandaştan 3. dönem iktidar talep etti. Muhalefet liderleri gibi “hesapsız ve ölçüsüz” vaatlerde bulunmadıklarını, Cumhuriyetin 100. yılına ilişkin 2023 vizyonlarını da yansıttıkları seçim beyannamelerinde yapabileceklerini vaad dettiklerini vurgulayan Erdoğan, “Bu beyannamede Kaf dağını asla göremeyeceksiniz” dedi. AK Parti iktidarları döneminde 12 saat sonrasını dahi planlayaman Türkiye’nin artık 12 yıllık planlama yapabildiğini belirten Erdoğan, milletin “popülizme, hayal tacirlerine ve oy hesabıyla siyasi ahlakı bir yana bırakanlara” prim vermeyeceğini savundu.

TARTIŞMALI KONULAR YOK

155 sayfalık 5 ana başlıktan oluşan seçim beyannamesinde, AK Parti’nin “Demokrasinin normalleşme sürecinin tamamlanması için” 3. dönem iktidara talip olduğu bu 3. iktidar döneminin de yeni anayasa dönemi olacağı vurgulandı. Özgürlükçü, insan odaklı yeni Anayasa vaadine geniş yer ayrılan beyannamede “Türban” başta olmak üzere, Başkanlık sistemi, dokunulmazlıklar gibi tartışmalı konulara yer verilmemesi dikkat çekti. Kürsüye “Türkiye Hazır Hedef 2023” başlıklı seçim beyannamesi ve 8,5 yıllık iktidarları döneminde yapılan icraatları anlatan “Alnımızın Akıyla 8,5 yıl” başlıklı kitapçıkla çıkan Erdoğan yaklaşık 1,5 saat süren konuşmasında özetle şunları söyledi:



İLERİ DEMOKRASİ SABIR İSTİYOR

Demokrasinin uzun soluklu ve sabır isteyen bir proje olduğunun bilincindeyiz. Demokratikleşme mücadelesi de kesintisiz şekilde devam edecektir. Türkiye hızlı demokratikleşme mücadelesini 12 Haziran seçimleriyle birlikte çok daha kararlı, cesur bir şekilde artık ileri demokrasi mücadelesi olarak sürdürmeye devam edecektir. Yol haritamızın en önemli ve bir numaralı projesi yeni bir anayasa projesidir. Demokratik, özgürlükçü, katılımcı, günün gereklerine uygun, halkının dilini yakalayan bir anayasaya ihtiyaç duyduğu herkesin ortak fikridir.



İNSAN ODAKLI, KISA VE ÖZ ANAYASA

Yeni bir anayasa çalışmasını başlatıyoruz. Türkiye’yi vesayetten müdahalelerden arındıracak, ülkenin ufkunu açacak, demokrasiyi, özgürlükleri destekleyecek bir anayasayı 12 Haziran’dan itibaren yoğun bir şekilde sivil toplum kuruluşlarının yapmış olduğu çalışmalarla birlikte oluşturduğumuz havuzu, TBMM’de yapacağımız çalışmalarla hayata geçirme gayreti içinde olacağız. Demokratik ve katılımcı bir anlayışla hazırlanacak, yeni TBMM’de hazırlanacak. yeterince kısa öz açık insan odaklı ve özgürlükçü olacak.

SEÇİM YASALARI DEĞİŞECEK

Tek başına iktidar dönemleri Türkiye için her zaman ekonominin büyüdüğü ülkenin kalkındığı dönemler olmuştur. Koalisyon dönemleri ise krizlerin yaşandığı, dönemler olmuştur. Siyasi partiler yasasını yeniden ele alacağız, siyasetin finansmanını yeni anayasa çerçevesinde şekillendireceğiz. Siyasi etik yasasını çıkartacağız, seçim yasasını yeniden ele alacağız. Kürt meselesini kardeşliğimizi pekiştirecek şekilde tamamen özgürlükler ve demokrasi zemininde çözüme kavuşturacağız. Bunu hiçbir çekinceye fırsat vermeden sürdüreceğiz.

HİÇBİR ÇEKİNCEMİZ YOK

Bizim bu noktada herhangi bir çekincemiz yoktur. Birer pranga olan bu sorun inşallah geri dönememek üzere tarihe havale edilecek. Özgürlüğün teminatı güvenliktir. Güvenlik daha fazla özgürlükle güçlü hale gelirse anlamlı olur. Özgürlüklerden taviz vermeden, demokrasi ve hukuk çerçevesi dışına çıkılmadan, terör, suçla mücadele kararlılıkla devam edecektir. Özgürlük ve güvenlik dengesinin ilk defa bir siyasi parti beyannamesinde yer alıyor olmasına dikkatinizi çekmek istiyorum.

YARGILAMALAR DAHA HIZLI SONUÇLANDIRILACAK

Güven veren bir adalet sisteminin temin edilmesi, üstünlerin hukukundan üstünlük hukukuna geçilmesi için bir çok düzenleme yapıldı. Yeni dönemde yargılamalar daha hızlı şekilde sonuçlandırılacak. İstinaf mahkemeleri, uzlaşmazlık için alternatif çözüm yolları güçlendirilecek. Hakim, savcı artırılacak. Millet adına, vicdanı ile karar veren, birilerinin arka bahçesi olan değil, milletin vicdanını temsil eden bir adalet ve yargı sistemini inşa etmiş olacağız.

Kamu yönetimi yasa tasarısı, çıkarılan engeller nedeniyle gerçekleştirilememişti. Kamu yönetimi de kapsamlı bir reforma tabi tutulacaktır.

ZORUNLU EĞİTİM 13 YILA ÇIKACAK

Eğitim her zaman olduğu gibi yine AK Parti iktidarının en öncelikli gündemi olacak. Okul öncesi eğitimde şu var mı bu varmı demiyeceğiz. Bütün illerimizde ilçelerimizde okul öncesi eğitimi gerçekleştireceğiz. Bu çalışmamızı ilköğretimle birleştireceğiz. Böylece zorunlu eğitim öğretimi 13 yıla çıkarmış oluyoruz. Bunlar 12 yılı konuşurken biz 13’ü konuşuyoruz. Bundan sonra bunlar da aynı şeyi konuşacak. Öğretim üyesi başına 20 öğrenci düşecek şekilde 80 bine, 2023’te 100 bine yükseltilecek. Yeni anayasa ile birlikte YÖK’ün yapısı da yeniden düzenlenecek. YÖK koordinasyonu sağlayan, denetleyen ve belli alanlarda akreditasyon sağlayan kurum haline dönüştürülecek. Meslek liseleri ile düz lise noktasında 2023’te meslek liselerinin oranı yüzde 65’e, düz liselerin oranı da yüzde 35’e indirilecek.

DEV ŞEHİR HASTANELERİ KURULACAK

Dev şehir hastaneleri oluşturacağız. Ankara’da bir tanesi planlanmış durumda. Proje aşaması bitmek üzere. Aynı şekilde İstanbul’da planlanmış durumda. Avrupa yakası, Anadolu yakasında olmak üzere, dev şehir hastaneleri olarak bu adımları atacağız. En az 1 milyon metre kare arazi üzerinde yapmış olacağız. Bu projeyi en kısa zamanda ustalık döneminin en önemli adımlarından bir tanesi olarak hayata geçireceğiz. Sedye üzerinde sokakta taşınan hasta istemiyoruz. Şehir hastanesindeki özellik bu olacak. Her şey hastane içinde. Yürüyen bantlarla, gayet lüks her şeyiyle bunları hazırlayacağız. Bantın üzerinde bu taşınacak.

DOKTOR SAYISI ARTACAK

DOKTOR Bir günü bir güne eşit olanlar zarardadır, bizim medeniyetimiz bunu emrediyor. 120 bin olarak doktor sayısını 2023’te 200 bine, yaklaşık iki katına çıkaracağız. Nerede bu doktorlar. Arkadaşlar hep bunların hesabını yaptık. Artık tamamiyle sağlık alanında üniversite kurmaya başladık, Tıp fakültelerine destek verdik. Uzman doktorlarımızın kariyer yapma imkanlarını da afiliye sistemiyle çalışan hastanelerimizle YÖK görüşüyor.

EN ÇOK ALKIŞ ALAN PROJE:

Yeni evlenecek ya da evli yoksul çiftleri ev sahibi yapmayı öngören, evin içine beyaz eşya halı gibi bazı donanımların da ücretsiz yer almasını içeren Yuva Teşvik Konut Programı, salondaki partililerden en çok alkışı alan vaat oldu. Erdoğan’ın aldığı alkışlar üzerine “Ustalık döneminin mesuliyeti biraz daha fazla, onun gereğini yapıyoruz” sözleri de salonda gülüşmelere yol açtı.

Haberin Devamı