Gazete Vatan Logo

En büyük savaş arşivi

Avustralya’dan 10 cruise gemisiyle 150 bin kişi bu arşivi görmeye gelecek

Gelibolu’nun 100. yılına yetişecek çalışma ile Avustralya’dan 10 cruise gemisiyle 150 bin kişi bu arşivi görmeye gelecek.

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen ‘Çanakkale Savaşları’nın tarihine yönelik çok önemli bir çalışma başlatıldı. Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde kurulan ve uluslararası boyutta hizmet vermesi planlanan ‘Gelibolu 100. Yıl Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin dünyanın en büyük savaş tarihi arşivine sahip olması amaçlanıyor. Yeni kurulan merkezin onursal başkanlığını TBMM Başkanı Cemil Çiçek yapacak. Bahçeşehir Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ercan Çitlioğlu, Osmanlı Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Heath Lowry ve Gelibolu Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Haluk Oral ise projenin başında yeralan isimler.

‘Gelibolu 100. Yıl Uygulama ve Araştırma Merkezi’ tarafından en görkemli etkinlik ise savaşın 100.yıldönümü olan 2015’de hayata geçecek. Gelibolu 100. Yıl Uygulama ve Araştırma Merkezi’ Koordinatörü Ercan Çitlioğlu, Çanakkale Savaşları’yla ilgili tüm belge ve dökümanları toplamayı amaçladıklarını belirterek şu bilgileri verdi: “Savaşa katılan Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere, Kanada ve Fransa parlamento başkanlarını onur kuruluna davet edeceğiz. 3-4 ay içinde ilk çalışmaların sonuçları açıklanacak. 2015 yılına kadar savaşla ilgili tüm belgeleri sergileyeceğiz. Dünyanın dört bir yanında araştırmacılar gelip burada çalışacak. Etkinlikler 2015 Nisan’da doruk noktasına ulaşacak. Avustralya hükümeti 2015 tarihinde 10 adet büyük cruise gemisi kiralayıp Çanakkale’ye gönderecek. Sadece Avustralya’dan 150 bin kişi Türkiye’ye geliyor.

“Her coğrafyadan gönüllü geldi”

Prof.Dr.Haluk Oral: Yeni Zelanda ve Avustralyalılar’ın gerçek anlamda ulus bilincine sahip olmasına Çanakkale Savaşları yol açtı. Türkler’in yanında savaşa katılan Müslüman askerler pek dile getirilmiyor. Azeriler, Suriye, Irak ve Araplar ile Arnavutluk’tan bile cepheye gönüllü gelen Müslüman askerler söz konusu.”

“Almanlar olmasa da kazanacaktık”

“Mareşal Liman Von Sanders ve Alman yardımı olmasa Türkler bu savaşı kazanamazdı’ diyor, doğru değil. Araştırmalar göstermiştir ki; Alman yardımı olmasa bile müttefikler Çanakkale’yi geçemezdi. Genelkurmay arşivlerine göre 57 bin Türk askeri şehit oldu. Kimi kaynaklar şehit sayısını 100 bin olarak veriyor. Ancak 200 bin şehit verdiğimiz doğru değil. Gerçekleri ortaya çıkarmak istiyoruz.”

Haberin Devamı