Gazete Vatan Logo

En büyük pazarı Türkiye

Chevrolet, Avrupa’daki en büyük Captiva pazarı Türkiye için özel motor yatırımı gerçekleştirdi..

Şirket, SUV modelinin yüzde 130’luk vergi dilimine girmemesi için 2.0 litre hacminde dizel motor üretti. Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Atmaca, “Yeni Captiva 2.2 litre motorla üretiliyor. Chevrolet pazar liderliğini kaybetmemek için vergi avantajlı motor yatırımı yaptı” dedi.

Türkiye’deki pazar potansiyelini gören otomotiv devleri, ülkemize özel araçlar üretiyor. Dünyanın bir numarası General Motors’un (GM) markalarından Chevrolet, Avrupa’daki en büyük Captiva pazarı Türkiye’ye özel motor yatırımı gerçekleştirdi. Chevrolet, yenilenen SUV modeli Captiva’nın yüzde 130’luk ÖTV dilimine girmemesi için 2.0 litre dizel motor üretimine imza attı.

Güney Kore’de üretilen yeni Captiva tüm ülkelerde 2.2 litre hacimli dizel motorla satılırken, Türk tüketicilere 163 beygir güç üreten 2.0 litre dizel motorla sunuldu.

GM’in yaptığı yatırım sayesinde araç yüzde 80’lik ÖTV dilimine girdi ve böylece müşteriler Captiva’ya daha ucuz fiyata ulaşmış oldu. Eğer yeni Captiva’da 2.2 litrelik dizel motor kullanılsaydı, 83 bin 650 liradan başlayan fiyatlara satılmaya başlanan aracın fiyatı 135 bin liraya kadar çıkacaktı. Aradaki fark da neredeyse 2.0 lt dizel Chevrolet Cruze Sedan’a denk gelecekti.

Yüzde 35 pazar payı ile lider

Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Tolga Atmaca, geçen yıl 8 bin adetlik Captiva satışına ulaştıklarını belirterek, “Avrupa’nın en büyük pazarı konumundayız. Türkiye’de de yüzde 35’lik pazar payı ile lideriyiz. 2006’dan bu yana 20 bin adedin üzerinde satışa ulaştık. Yeni Captiva’da yer alan 2.2 litrelik motorun yüksek vergi nedeniyle Türkiye’de sıkıntı yaşayacağını General Motors yönetimine anlattık. Onlar da böyle bir pazarı kaybetmek istemedikleri için sadece bize özel motor ürettiler. 2.0 litre motorlu yeni Captiva sadece Türkiye’de satılacak” dedi. Atmaca, yeni Captiva’nın Mayıs’ta satışa sunulması nedeniyle 5 bin adetlik satışa ulaşabileceklerinin altını çizdi.

Avrupa 4’üncüsü olacak

2011’de Türkiye’de toplam 23 bin 500 araç sattıklarını kaydeden Tolga Atmaca, 2012’de ise dizel modellerin pozitif katkısıyla bu rakamı 24 bin 500 adedin üzerine çıkaracaklarını belirtti. Tolga Atmaca bu yıl toplam pazarda yüzde 10 daralma beklentisine rağmen markalarının 24 bin adedin üzerine çıkacağını belirtti. Atmaca, “Geçen yıl binekte yüzde 3.9 olan payımız 2012 sonunda yüzde 4.5’e yükselecek. Bu artışta özelikle yeni Aveo dizel modelinin önemli katkısı olacak” diye konuştu.

Chevrolet Türkiye Genel Müdürü, 2012 sonunda Almanya, Fransa ve İtalya’dan sonra en fazla Chevrolet satan 4’üncü ülke olacaklarını sözlerine ekledi.



7 kişilik koltuk ve

sunroof standart



Yenilenen Chevrolet, kaslı hatlarıyla eski jenerasyona göre daha Amerikanvari bir yüze kavuştu. Araçta, yeniden şekillendirilmiş ve oyuklaştırılmış motor kapağı, daha geniş çift boşluklu ön ızgara ve ortasında Chevrolet’nin logosu, prizma şeklinde ön farlar ve dikiz aynalarının dış kısımlarına entegre LED sinyal lambaları, ön çamurlukta yer alan eğimli yan havalandırma kanalları dikkati çekiyor.

Captiva’da Elektronik Stabilite Kontrol Programı (ESC), Çekiş Kontrolü Sistemi (TCS) ve Fren Destek Sistemi (BAS) tüm modellerde standart olarak sunuluyor. Ayrıca, standart olarak bulunan ön, yan ve perde hava yastıkları da yüksek düzeyde emniyet sağlıyor.

Captiva’da yokuşlarda kaymayı önleyen Yokuşta Kalkış Desteği ve elektrikli el freni de düşünülmüş. 163 beygir gücündeki 2.0 litre dizel motoru sayesinde araç, 100 km’de ortalama 7.7 litre yakıt harcıyor. Aracın 6 ileri otomatik vitesle donatıldığını belirtelim.

Sadece 4x2 versiyonu var

Yeni Chevrolet Captiva, LT ve LTZ şeklinde iki donanım seviyesi ile Türkiye’de satışa sunuldu. Her iki donanım seviyesinde 7 koltuk ve elektrikli sunroof standart. 19 inç alaşımlı jantlar, bluetooth özellikli müzik sistemi, otomatik katlanabilir yan aynalar, koyulaştırılmış yan ve arka camlar, elektronik klima kontrollü klima, ısıtmalı ön koltuklar, yağmur sensörü, ön ve arka park sensörü gibi özellikler araçta bulunan özelliklerden birkaçı... Türkiye’de satışına başlanan Captiva’nın sadece 4x2 olarak satıldığını, 4x4 versiyonun 2.2 litre motorlu araçta yer aldığını ekleyelim.



Corvette yılın son

çeyreğinde geliyor



Chevrolet’nin efsanevi modeli Camaro, ÖTV artışından nasibini aldı. Yüzde 130’luk ÖTV’den önce yaklaşık 100 bin dolara satılan spor otomobilin fiyatı vergi artışıyla 100 bin euroya çıkınca talep düştü. Bugüne kadar 4’ü İstanul’da olmak üzere 10 adet Camaro sattıklarını kaydeden Tolga Atmaca, hedeflerini yarıdan fazla azalttıklarını, yıl sonuna kadar 30 adet satışın kendileri için başarı olacağını kaydetti. Atmaca, Türk müşteriler tarafından beklenen Corvette modelini de bu yılın son çeyreğinde, pazara sunmayı planladıklarını belirtti. Atmaca, “Burada önemli olan satış adetleri değil, markanın prestiji” diye konuştu.



Pazar Mayıs’ta

80 bin adede çıkar

düşüş % 10’a iner



Otomotiv pazarındaki daralma, azalıyor. Geçen yıl tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaşan ancak 2012’ye yüzde 34.2’lik düşüşle başlayan binek oto ve hafif ticari araç pazarı, Mayıs ayıyla birlikte canlanmaya başladı. Chevrolet Türkiye Genel Müdürü Tolga Atmaca, Mayıs’ta toplam satışların 80 bin adet seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini, bunun da yüzde 10’luk bir düşüş anlamına geldiğini kaydetti. Atmaca, “Pazar, ilk 3 ayda olumsuz hava koşullarının da etkisiyle beklentilerden fazla daralmıştı. Şimdi pazardaki gerileme yüzde 10’lara kadar indi. Yılın ikinci yarısında temponun artacağını düşünüyoruz” dedi. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin son açıkladığı Nisan ayı verilerine göre, binek oto ve hafif ticari araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 daraldı.



Mini SUV modeli Trax

Şubat 2013’te satışta



Tolga Atmaca, Malibu modelini 2 litre dizel ve 140 beygir gücünde 1.4 litre turbo benzinli motorla getirmek için çalıştıklarını söyledi. Atmaca, yeni küçük SUV modeli Trax’i Şubat 2013’te ithal edeceklerini vurguladı. Atmaca, pick up Colorado ve Trax’in gelmesiyle 2013’te 30 bin adetlik satışa ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.



Volkswagen ‘kurt’

lakaplı Amarok’la

liderliğe oynuyor



Volkswagen Ticari Araç, markanın ilk pick-up modeli Amarok’tan bu yıl 3 bin adet satmayı hedefliyor. 8 ileri otomatik şanzımanlı Amarok’un Eylül ayında pazara sunulmasıyla daha da güçleneceklerini belirten Genel Müdür Kerem Güven, “Segment lideri olmak istiyoruz” dedi



Volkswagen Ticari Araç, markanın ilk pick-up modeliyle liderliğe göz dikti. Doğuş Otomotiv, Eskimo dilinde ‘kurt’ anlamına gelen VW Amarok ile Japon markaların hegemonyasını kırmayı hedefliyor. Doğuş Otomotiv-Volkswagen Ticari Araç Genel Müdürü Kerem Güven, Amarok’un performansından memnun olduklarını belirterek, Eylül ayında pazara sunacakları 8 ileri DSG şanzımanla daha da iddialı olacaklarını söyledi. Güven, “VW Amarok’u 2011’in son dönemlerinde pazara sunduk. 1.000’li satış adetlerinde kaldık. Bu yıl DSG şanzımanlı aracımızın desteğiyle 3 bin adetlik satış hedefliyoruz. Rakiplerimizin de yeni model atağı olacak ancak Amarok’la pick-up segmentinde liderliğe oynarız” dedi.

Satışlarımız 20 bini geçer

Hafif ticari araç pazarıyla da ilgili görüşlerini aktaran Kerem Güven, satışların 2011’e göre küçülmesini ve 210 bin adetler seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Güven, “2012 yılı beklediğimiz gibi gidiyor. VW Ticari Araç olarak, pazar genelinden daha iyi bir performans sergileriz” diye konuştu.

2011’de 25 binler seviyesinde satışa ulaştıklarını hatırlatan Güven, bu yılki hedeflerini şöyle aktardı: “Yılbaşında bütçemizi yaparken, ÖTV artışını dikkate almıştık. 20 bin adetlerin üzerine çıkarız. Tabii her şey yılın ikinci yarısına bağlı. Pazar hareketlenirse, geçen yılki rakamlara doğru gidebiliriz.”

Haberin Devamı