Gazete Vatan Logo

En büyük ofis kiralama!

Ofiste son yılların en ‘Esas’lı kiralaması Kurtköy’de yapıldı 42 konut, 28 bin m2’lik ofis alanı

Kurtköy’de 42 konut, 28 bin m2’lik ofis alanından oluşan ‘Aeropark’ ile ilk projesini başlatan Esas Gayrimenkul, projenin 16 bin m2’sini Netaş’a kiralayarak, son 3-4 yılda tek seferde ve inşaat sürerken gerçekleştirilen en büyük ofis kiralamasına imza attı. Ali Sabancı’nın da home-ofis aldığı projeye Pegasus genel merkezi ise 1 Eylül’de taşınacak. Şirket, Anadolu yakasında bir ofis projesini daha gündemine aldı.

Havacılık, perakende, sağlık ve gıdanın ardından ‘gayrimenkulü’ 2017 yılına kadar 300 milyon euroluk yatırımla en önemli ikinci faaliyet alanı yapma kararı alan Esas Holding, Kurtköy’de başlattığı ve ilk gayrimenkul projesi olan Aeropark ile beklenenin üzerinde bir ofis talebiyle karşılaşınca hedef büyüttü.

Mayıs ayında tanıtımı yapılan projede 28 bin metrekarelik kiralanabilir ofis alanının 16 bin metrekaresini Netaş, Haziran ayı ortasında yapılan anlaşmayla aldı. 10 bin metrekaresinde Esas Holding’in havacılık şirketi Pegasus’un yer alacağı projede böylece iki büyük şirket, genel merkezini kurmuş olacak. Bu anlaşmanın kendilerine heyecan verdiğini ve projeye beklemedikleri kadar yoğun bir talebin geldiğini söyleyen Esas Gayrimenkul Yönetici Ortağı Kazım Köseoğlu, “Netaş’ın 16 bin metrekarelik alanın tamamını kiralaması, son 3-4 yılda tek seferde gerçekleştirilen en büyük ofis alanı kiralaması oldu. Ofis projeleri normalde inşaatı tamamlandıktan sonra kiralanır. İnşaatının sürme aşamasında bu gelişme ve gelen talep bizi de şaşırttı. Böylece Pegasus ile birlikte 2 tane İSO 500 şirketini buraya getirmiş olduk” diye konuştu. Projede 2 bin metrekarelik bir ofis alanının daha kaldığını belirten Köseoğlu, “Yerli ve yabancı firmalardan çok teklif var ancak şimdilik bu bölümü elimizde tutuyoruz. Projedeki kiralar metrekarede 11-12 dolardı, bu yeni bölümde kira beklentimiz 15 dolar. Ancak değerlendirme aşamasındayız, buraya kendi şirketlerimizi de getirebiliriz” dedi.

Projenin tamamının kiralanması için aslında 5 yıllık bir süre vermiş olduklarını söyleyen Köseoğlu, “Telekom ve yapı şirketleri başta olmak üzere yabancı ortaklı şirketlerden de yoğun talep aldık. Kiralama büyük ölçüde kısa sürede tamamlanınca sonuç bizim için tam bir piyango oldu. Doğru mimar, doğru fiyatlandırma, A sınıfı bir ofis hizmeti sunma ve doğru finansman olumlu etki yarattı. Aeropark’ta metrekare kiraları 11-12 dolar ile bölgeye uygun. Fiyatlar, Ümraniye’de 20 dolar, Levent’te 30 euroları buluyor. Buraya Kurtköy fiyatlarıyla A plus kalitesiyle ofis inşa ettik” değerlendirmesinde bulundu. Köseoğlu, tamamlandığında 1.500 kişinin çalışacağı ofis projesine 1 Eylül’de Pegasus’un, 1 Mayıs 2013’te de Netaş’ın taşınacağını dile getirdi.

Yıllık kira geliri 12 bin lira

Projede yer alan 41 home-ofisin yüzde 10-15’ini sattıklarını belirten Köseoğlu, şöyle devam etti: “Projedeki ofis bölümüne gelen talep gösterdi ki proje beklenen değerini bulacak. 245 bin liradan satılan 70 metrekarelik bir home-ofis kiraya verildiğinde yılda 12 bin liralık kira geliri sağlanacak. Projede 70-145 metrekare arasında değişen home-ofislerin fiyatları da 200 bin liradan başlayıp 600 bin liraya kadar çıkıyor. 145 metrekarelik olanlardan Ali Sabancı da yatırım için aldı.” Köseoğlu, Anadolu yakasında arsa anlaşmalarının bitmek üzere olduğu bir ofis projeleri bulunduğunu, buna 2013 yılı içinde başlamayı öngördüklerini açıkladı.

Leed’e aday Aeropark’ı Tabanlıoğlu tasarlıyor

70 milyon dolara malolacak Aeropark projesi, Sabiha Gökçen Havalimanı’na arabayla 1.5 dakika, Organize Sanayi Bölgesi noktalarına 10 dakika, Viaport Alışveriş Merkezi’ne ise 5 dakika uzaklıkta yer alıyor. Leed Gold Sertifikası adayı olan Aeropark, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın Anadolu yakasında yer alan ilk karma projesi. 2 bin metrekarelik açık alanda alışveriş sokağı da bulunan Aeropark, 500 çalışanı ile birlikte taşınacak Pegasus’un genel yönetim merkezi, eğitim binası ve pilot / pilot adaylarının kullanımına yönelik cam mimari ile tasarlanan ‘Simülatör Alanı’ dışarıdan gelen misafirlerin havacılık eğitimlerini izlemelerine de imkan sunacak. Projenin ofis, perakende ve konut bölümleri Ocak 2013’te teslim edilecek. Back-Up üyelik ve concierge hizmetleri sunulacak Aeropark’ta 500 araç kapasiteli otopark alanı, misafir otoparkı, spor alanları, fitness center, kapalı havuz ve özel güvenlik sistemi yer alıyor.

Pegasus gelecek diye arsa fiyatı ikiye katlandı

Kurtköy’e Pegasus’un genel merkezini taşıyacağının 1.5 yıl önce duyulduğunu ve bunun arsa spekülasyonuna neden olduğunu söyleyen Kazım Köseoğlu, “Fiyatlar emsale göre metrekarede 700 dolardan 1.500 dolara kadar yükseldi” dedi. Toplu alım talep eden yabancılarla da görüştüklerini dile getiren Köseoğlu, ofislerin 14-15 yıllık geri dönüş süreleriyle en avantajlı yatırım aracı olduğunu belirtti. Esas Holding’in gayrimenkulde hem yurtiçine hem de yurtdışına yatırım yapan ilk yerli özel sermaye fonu olduğunu vurgulayan Köseoğlu, İngiltere ve Almanya’da AVM ve ofis binaları satın alarak büyüyeceklerini sözlerine ekledi.

Türk satıcıların tokluğu yabancıyı olumsuz etkiliyor

Yabancı yatırımcıların önümüzdeki 2-3 yıl boyunca Türkiye’de çok aktif olacağını düşünmediğini ifade eden Kazım Köseoğlu, ticari gayrimenkule talebin ise daha çok artacağını belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Türk satıcılar tok satıcı. Malının hakettiğinden fazla para istiyor, onu verdiğinizde miktarı yükseltiyor, aslında malını temelde satmaya yanaşmıyor, oysa ticari hayatta doğru fiyatla kâr getiren ve satılmayacak mal yoktur. Yabancı da bundan olumsuz etkileniyor ve alım realize olmuyor. Yabancıya satışta vize gibi kolaylıklar da uygulanırsa çok iyi olacak. 2014’ü Avrupa’nın toparlandığı, yabancı yatırımcıların daha çok arttığı önemli bir milat olarak görüyorum. Hayal kurmayan, iş planlarını görebilen, riskleri minimize eden ve kötü gün sermayesi tutabilen firmalar kazanacak.”

Haberin Devamı