Gazete Vatan Logo

En büyük insan avı

Kimliği ifşa edilen IŞİD’in ‘Cihatçı John’ lakaplı celladı Muhammed Emvazi’nin yakalanması için Bin Ladin’inkinden daha büyük bir insan avı sürdürülüyor

Batılı istihbarat servisleri, aylardır Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün infaz videolarında boy gösteren ‘Cihatçı John’ lakaplı İngiliz vatandaşı Muhammed Emvazi’nin ‘ölü ya da diri’ ele geçirilmesi için aylardır dünyanın bugüne kadar gördüğü en geniş kapsamlı terörist avını yürütüyor.

İngiliz MI5 ve MI6 teşkilatlarının yanı sıra Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Fransız istihbarat servisi (DGSE) tarafından yürütülen operasyonun boyutları açısında, El Kaide’nin eski lideri Usame bin Ladin’in 2011’de Pakistan’da kaldığı villaya düzenlenen baskınla biten insan avını geride bıraktığı söyleniyor.

Suriye’ye gitmeden önce başkent Londra’da yaşayan 26 yaşındaki Emvazi’nin akrabalarını ve yakın çevresini izlemeye alan istihbaratçılar, IŞİD celladının kimliğini açıklayarak yerinin belirlenmesini hızlandırmayı amaçladığı belirtiliyor.

Haberin duyulmasının ardından sosyal medyada ‘Cihatçı John’la ilgili paylaşımların arttığına dikkati çeken uzmanlar, önümüzdeki birkaç haftanın Emvazi için son derece kritik olduğunu vurguluyor. Emvazi’nin yerini belirlemeye yardımcı olacak internet paylaşımı ya da telefon görüşmesinin ardından devreye İngiliz ve Amerikan özel kuvvetleri girecek. Operasyonun öncelikli amacının Emvazi’yi ‘etkisiz hale getirmek’ olduğunu kaydeden yetkililer, IŞİD’in elindeki İngiliz rehine John Cantlie’yi de kurtarmaya çalışacaklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Ajanlar kamplardan

İngiliz basınında çıkan haberlere göre Batılı istihbarat servisleri, ‘Cihatçı John’un yerini belirlemek için Türkiye’deki mülteci kamplarında kalan Suriyeli ve Iraklılar arasından yetiştirdikleri ajanları kullanıyor.

Popüler öğrenciden cellada

İngiliz Daily Mail gazetesi, 6 yaşında ailesiyle birlikte İngiltere’ye yerleşen Muhammed Emvazi’nin okul yıllarında çekilen bir fotoğrafını yayınladı. Gazetenin ulaştığı okul arkadaşları Emvazi’yi, ‘sessiz, popüler ve futbolla ilgili’ bir çocuk olarak anlatıyor, öğretmenleri ise ‘örnek öğrenci’ diye tanımlıyor. İngiliz kamuoyu, Kuveyt doğumlu Emvazi’nn 2009’dan bu yana istihbaratın izlemesinde olmasına karşın Suriye’ye kaçmasına göz yumulmasına tepki gösteriyor.

Haberin Devamı