Gazete Vatan Logo

En az 9 saat uyku!

Çocukların dokuz saatten az uyumaları okul hayatlarında başarısızlığa neden oluyor

İspanya'da yapılan bir araştırmada okul çağındaki çocukların 9 saatten az uyumalarının onları problem çözmede daha fazla uyuyanlara göre dezavantajlı duruma soktuğu ortaya çıktı. 6-7 yaşlarında okul çağına henüz yeni başlamış 142 çocuk üzerinde uyuma saatleri ve derslerdeki başarılarına etkileri ele alındı. Araştırma sonucuna göre, az uyuyan çocuklar, gramer ve idrak etme konusunda eksik kalıyor. Ayrıca hafıza ve öğrenme becerisini de etkiliyor.

Uzmanlar özellikle çocukların odasından televizyon ve bilgisayarın uzak tutulmasını tavsiye ediyor. Barcelona Otonom Üniversitesi'nden Ramon Cladellas şiddetle gece iyi uymayı tavsiye ediyor. "Çoğu çocuğun az uyuması zihni gelişlimlerini etkiliyor, çünkü az uymanın telafisi yok" diyen Cladellas "Çocuklarda 8-9 saat uyuyanlar 10-11 saat uyuyanlara göre daha düşük performan gösteriyorlar" uyarısında bulundu. Cladellas ısrarla televizyon, oyun ve bilgisayarın sınırlandırılması gerektiğini vurguluyor.

Oxford Üniversitesi'nden Profesör Russell Foster da 9 ve üzeri saat uyuyan çocukların beyinlerinin optimum düzeyde çalıştığını belirterek araştırmayı destekliyor.

Haberin Devamı