Gazete Vatan Logo

En az 5 yıl yabancı ortağa ihtiyaç yok

İtalyan Bankası Intesa ile ortaklık girişimi gerçekleşmeyen Garanti Bankası'nın Genel Müdürü Ergun Özen, sermaye ihtiyacı duymadıkları için yabancı ortak konusunda acele etmeyeceklerini söyledi

Banca Intesa'nm Garanti Bankası'ndan hisse alımı için yaptığı görüşmelerin 20 Temmuz'da prensiplerden kaynaklanan görüş ayrılıkları nedeniyle durdurulmasının ardından Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Bir yabancı ortak arayışı bundan 5-10 yıl sonrasının planlanmasıdır. Ben, bu kârlılık devam ettiği sürece hem bizim hem de bankacılık sektörünün önümüzdeki 5 yılda bir sermaye ihtiyacı olacağını düşünmüyorum" dedi.

Sektörün çok iyi bir kârlılık performansı yakaladığını belirten Ergun Özen sermaye yeterlilik rasyolarının da iyi seviyelerde olduğuna dikkat çekti. Özen sektörün yabancı ortağa mortgage bankacılığı yapılmaya başlandıktan sonra ihtiyacı olacağını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Çünkü özellikle 'mortgage' bankacılığı yapılmaya başlandığında ki, ben bunun önümüzdeki 5 yıl süreden önce başlayacağını düşünmüyorum, sermaye ihtiyacı ve dolayısıyla yabancı ortak ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Ama bunu ilk yapanlar tabii ki avantajlı olacaktır. Bizim stratejimiz budur. Biz bunu hiçbir zaman fırsat diye görmüş değiliz. Bizim bu konuda (yabana ortak) bir acelemiz yok ama stratejimizde de bir değişiklik yok."

Garanti Bankası'nın net kârı ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artışla 210.5 trilyon liraya, vergi öncesi kârı da yüzde 153 artışla 307 trilyon liraya yükselmişti.

Piyasaları tatmin edecek bir IMF anlaşması ve AB'den tarih alma konusunda gelecek daha kuvvetli işaretlerle birlikte, artış hızı büyük ölçüde düşen tüketici kredisi kullanımının "ilk 6 ayda olduğu kadar olmasa dahi" hızla artacağını söyleyen Özen, "Ama burada da faiz yarışına girmemek lazım" uyarısında bulundu ve ekledi:

"Türkiye önümüzdeki bir yıl içinde iki not rating artışı elde etmeli. Böylece, içeride faizler düşerken, dışarıdan borçlanmanın maliyeti de azalacak ve daha uzun vadeli borçlanma mümkün olacaktır. Ayrıca, iki yıl içinde de "investment grade" (yatırım yapılabilir) noktasında bir ülke olmak zorundayız."

Haberin Devamı