Gazete Vatan Logo

En ağır ceza eski kurmay başkanına

Diyarbakır’daki davalarda en ağır cezayı müebbetle eski Jandarma Kurmay Başkanı Özkan aldı. Darbeye direndiğini söyleyen Özkan, kendisi hakkında aleyhte ifade ve delil olmadığını savundu

En ağır ceza eski kurmay başkanına

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay eski Başkanı Kurmay Albay Şamil Türk Özkan, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin tutuklu yargılandığı davada, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ömür boyu hapis cezasına mahkum oldu. Özkan, Diyarbakır’daki FETÖ/PDY davalarında bugüne kadar verilmiş olan en ağır cezaya çarptırıldı.

Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, 15 Temmuz gecesi FETÖ/PDY’nin üst düzey yöneticileri ve bazı jandarma personelinin toplandığı örgütün Diyarbakır’daki gaybubet evinden, bazı askerlerin arandığını ve darbe girişimine ilişkin talimatlar verildiğini söyledi.

İmamdan talimat

15 Temmuz günü saat 23.36’dan itibaren gaybubet evindeki Yüzbaşı Serkan Alemdar’ın telefonundan, sanık Özkan’ın telefonunun 4 kez arandığını belirten savcı, tanık ifadesine göre bu telefon görüşmelerini halen firari olan FETÖ/PDY imamlarından Saffet kod adlı kişinin yaptığını kaydetti. Saffet Kod adlı kişinin aradığı askerlere Ceyhun ve Şamil Albay’ın emrine girmeleri talimatını verdiğine dikkat çeken savcı, FETÖ/PDY yöneticilerinin 15 Temmuz gecesi sanığı aradığını ve gerekeni yapması konusunda talimat verdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

‘Aleyhİmde İfade yok’

Esas hakkındaki savunmasında suçlamaları reddeden sanık Şamil Türk Özkan ise, “Bölge Komutanı Musa Çitil başta olmak üzere, 15 Temmuz gecesi muhatap olduğum 10 jandarma personeli darbeye karşı olduğumu belirtmişlerdir. Kışlada hiçbir olumsuzluk yaşanmadı. FETÖ’cü itirafçılar dahil, dosyada ifadesi olan hiçbir şahıs, benim FETÖ ile ilgim olduğunu ifade etmemişlerdir. Yaptığım her eylem darbe karşıtıdır” dedi. Daha önce Romanya Askeri Ataşesi olarak görev yapan Özkan, 14 Ağustos 2015 tarihinde Diyarbakır’a atanmıştı.