Gazete Vatan Logo

Emsal karar! Borçlunun annesine SMS tacizine ceza

İzmir’de yaşayan T.B.A., 2017 yılında cezaevine girince özel bir telekomünikasyon şirketinden aldığı telefon borcu nedeniyle icra takibi başlatıldı.

Emsal karar! Borçlunun annesine SMS tacizine ceza

İcra takibini yürüten hukuk bürosu, cezaevine giren T.B.A.’nın Mersin’de yaşayan annesi Nazan Aktolun’a mesaj yollamaya başladı. Yaklaşık bir yıl boyunca SMS ve aramalarla taciz edilen Nazan Aktolun en sonunda dayanamadı ve savcılığa başvurdu. Aktolun savcılık beyanında, “Olay tarihinde oğluma ait telefon borcu nedeniyle sürekli mesajlar atıldı, telefon edildi. Oğlumun cezaevinde olduğunu, dolayısıyla ödeme yapamadığımı, cezaevinden çıktığı gibi ödeme yapacağını söylememe rağmen sayısız defa aranarak ve mesaj gönderilerek rahatsız edildim. Şikâyetçiyim” ifadelerini kullandı.

Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savunması alınan hukuk bürosunun sahibi Ö.B., “İlgili borçlunun iletişim bilgileri arasında şikâyetçinin telefonu da vardı. Borçlunun annesi olduğu bilgisi bizde yoktu. Tarafımca hiçbir arama yapılmadı ve SMS gönderilmedi. Ofisimde bu işleri yürüten yetkili iki avukat ve 3 tane de kâtip bulunmaktadır. İlgili personellere ve yetkilileri uyması gereken kurallar, atılacak SMS’in neye göre olduğu yazılı olarak bildirilmiştir. Müştekinin huzurunu bozma kastıyla hiçbir şekilde hareket etmedik. Suçsuzum” diye ifade verdi.
Ceza ertelendi
Geçtiğimiz 17 Aralık’ta kararını veren mahkeme, avukat Ö.B.’ye ‘Kişilerin huzur ve Sükûnunu bozma’ suçundan 3 ay hapis cezası verdi. Ceza, Ö.B.’nin sosyal ilişkileri, yargılama sürecindeki davranışları dolayısıyla 2 ay 15 güne indirildi. Mahkeme, Ö.B.’nin sabıkasız oluşu, ileride suç işlemekten çekineceği konusunda kanaat oluştuğunu belirterek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Kararın ardından Nazan Aktolun, “Amacım, bu dava emsal olsun. Böyle aramalara maruz kalanlar haklarını savunabilsinler. Ceza almaları taraftarıydım. Karardan memnunum” diye konuştu.
‘Baskı oluşturuldu’
Mahkeme gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi: “’Senin mallarını kaldıracağız, borcunu öde, evine icra göndereceğim’ şeklinde mesajlar gönderildiği tespit edilmiştir. Mesajların her ne kadar bilgilendirme amacı taşıdığı savunulmuşsa da mesaj içeriklerine bakıldığında haciz tehdidi altında bulunulduğu, borcun tahsili için baskı oluşturmaya yönelik olduğu, büro calışanlarının sanığın bilgisi ve talimatı olmaksızın kalıp dışı ve hukuki olmaktan uzak mesajları müştekiye göndermelerinin mümkün görülmediği anlaşılmıştır.” (Milliyet)

Haberin Devamı