Gazete Vatan Logo

Emniyet'ten tatilcilere öneriler

Emniyet Genel Müdürlüğü, tatile gidecekleri hırsızlara karşı evlerinde alacakları önlemler konusunda uyardı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, "www. egm. gov. tr' adlı internet sitesinde sıralanan önlemler arasında, konut güvenliği ile tatile giderken hırsızlık olaylarına karşı alınabilecek önlemlere yer verildi

Tatile çıkarken ilk önce anahtarın kapı üzerinde unutulmaması ve gidilecek yerin komşuya haber verilmesi istendi. Posta kutusuna gelen evrakların belirli aralıklarla toplanması, evde bir lambanın yanık bırakılması ve perdelerin sıkı sıkıya kapatılmaması gerektiği kaydedilen internet sitesinde şu uyarılar yer aldı: "Mekanik yönden: Yapılış itibariyle tek tek, arka arkaya dizilmiş bir şekilde bulunan evlerde, mekanik mi yoksa alarm tertibatı mı kullanılacak, buna bilinçli bir şekilde karar verilmelidir. Öncelikle evin açılabilecek yerleri, kapı, pencere, bodrum penceresi, çatı aralıkları, balkon, teras ve garaj kapıları gibi yerler, masraftan kaçınmayıp demir koruyucularla korunmalıdır. Sadece zemindeki kapı veya pencereleri kapayıp üst kattakileri kapatmamak mantıksızlık olur. Kolay bir şekilde merdiven temin edilerek buralardan evlere girilebilir. Bu sebeple buralar korunmalıdır.

Kapı bölümü: Bir çok hırsız kapıyı kullanarak eve girer. Bu durumlarda balkon sürgüleri, çok sayıda kilit ya da güvenli sağlam kapılar tavsiye edilir. Balkon ve teras kapıları kilitlenebilen bir sisteme sahip olmalıdır. Daha çok güvenliği ise, kilitler ya da çok sayıda kilitler ile sağlam kapılar sağlar.

Pencere bölümü: Pencereler, iteklemelere karşı ek kilitlerle kilitlenebilen kollarla ve çok sayıda kilitle korunabilir. Kırılmaya müsait olmayan camlar kullanılmalı ve uçları betona girecek şekilde ayarlanmalı. Özel naylonlar ise kısa bir süre için de olsa girişleri önlemektedir. Yapılması çok kolay ve ucuzdur.
Kasalar: Kasalarda mutlaka çok kullandığınız eşyaları muhafaza ediniz. Pahalı mücevherat, çok miktarda nakit para, önemli evraklar bankalardaki kasalarda muhafaza edilmeli. Ev için kullanılacak kasalardan duvar ya da yer kasaları kullanılmalı. Evinizden ayrılırken mutlaka anahtarınızı yanınıza alınız ve şifreli kasa kullanıyorsanız şifrenizi not etmeyiniz.
Alarm tertibatı: Evlere kolayca erişilebilen pencere, balkon veya çekme kapılar bulunuyorsa, masraftan kaçınmayıp, demir parmaklık veya panjur gibi mekanik tedbirlerin yanında alarm tertibatı taktırmak hırsıza karşı iyi bir önlemdir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre alarm takılan evlerde hırsızlık girişimlerinin yüzde 60 oranında başarısız olduğu tespit edilmiştir. Alarm iç ve dış güvenlik için ayrı ayrı taktırılmalıdır. Evde evcil hayvan besliyorsanız bu alarmı bozar ve gereksiz çalıştırır. Sistem çocuklar tarafından kullanılalibir bir sistem olmalıdır.

Kapı güvenliği: Delinme imkanı olmayan emniyetli kilit göbekleri kullanılmalı. Ana kilit zorlanmalara karşı sağlam yapılmalıdır. Kapılar monte edilirken vidalar önce tutkala batırılmalı ve donmaları sağlanmalı. Kapıların kaplamasında kullanılacak malzeme en az 3 mm olmalı. Kapının iç bölümleri çelik saç ile ya da çelik çubuklarla güçlendirilmeli. Menteşelerin sağlam olmasına dikkat edilmeli."

NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ
* Evden çıkmadan önce kapı ve pencerelerinizi kapatınız ve kilitleyiniz. Dalgınlıkla kapı üzerinde anahtar unutmayınız.

* Evden uzun süreli ayrılacaksanız veya tatile çıkacaksanız komşunuza ne zaman döneceğinizi, gideceğiniz yerin adres ve telefonunu bırakınız.

* Evden ayrıldığınızda kapınızın önüne bir çift ayakkabı bırakınız.

* Apartman giriş kapısının sürekli kapalı kalması için yöneticinizle görüşünüz.

* Hırsızlar gündüzleri genelde kapıları sert bir cisimle kırarak evlere girerler. Kapı kırılma gürültüsü duyduğunuzda komşunuzun kapısını kontrol ediniz.

* Çatı katındaki banyo, tuvalet penceresinden ve havalandırma boşluklarından hırsızın eve girebileceğini unutmayın.

* Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayın. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise haber verin.

* Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayınız.

* Tatile gitmeden önce posta kutunuzun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayın. Hırsızlar öncelikle posta kutusu evrakla dolu olan daireleri tercih eder. Siz tatilde iken komşunuzu tembih edin ve posta kutunuza gelen evrakları alıp saklamasını isteyin.

* Evinizdeki kıymetli eşyaları mutlaka sigorta ettiriniz.

* Tatilde iken bir odanızın sürekli lambasının yanık kalmasına dikkat edin, böylece evde biri var sanılır.

* Apartman kapıcısının, yönetici tarafından yabancı şahısların giriş çıkışlarına karşı uyarılmasına dikkat edin.

* Kapınıza evde olmadığını belli eden hiç bir not yazmayın.

* Kapı önündeki paspası kaldırmayın, evinizde telesekreterli telefon kullanın.

* Güvenebileceğiniz komşunuz var ise, sizin evde olduğunuzu belli edecek hareketler yapması için evinizin anahtarını verin, gündüz perdelerinizi açıp gece lambaları yakmasını sağlayın.

* Eğer komşularınıza güvenmiyor ve tanıdığınız yok ise lambaların yanıp sönmesini sağlayan zaman ayarlayıcı kullanın.

* Yaz aylarında apartmanda dolaşan ve apartman sakini olmayanlara kimi aradıklarını sorun, yaptığınız gözlemlere dayanarak tatildeki komşunuza haber verin, komşunuz gelinceye kadar durumu polise bildirin. Bunları yaparken şüpheliyi kendiniz yakalamaya çalışmayın. Boyu, saç rengi ve elbisesi gibi özelliklere dikkat edin. Kaçış yönü ve özellikle de kaçtıkları aracın markası veya plakasını alabildiyseniz bunları polise verin.

* Evinizin önüne merdiven, sandık ve oturma bankları koymayın. bunlar hırsızın tırmanma aracı olabilir.

Haberin Devamı