Gazete Vatan Logo

Emniyet müdürü 43 öğrencinin kaybolmasından yargılanacak

Meksika'da, güneyde bulunan Guerrero eyaletine bağlı Iguala şehrinin eski emniyet müdürünün, 43 öğrencinin kaybolmasından yargılanacağı bildirildi.

Emniyet müdürü 43 öğrencinin kaybolmasından yargılanacak

Savcılık Ofisinden yapılan açıklamada, Meksika Ulusal Güvenlik Komisyonu Üyesi Savcı Renato Sales'in, Iguala'nın eski emniyet müdürü ve kamu güvenliği yetkilisi firari Felipe Flores'in hakim karşısına çıkarılması yönünde karar verdiği belirtildi.

Savcı Sales yerel bir radyoya yaptığı açıklamada da Flores'in öğrencilerin yeriyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadığını ifade etti.

Sales ayrıca firari eski emniyet müdürü Flores'in cuma günü Iguala'da eşiyle görüşmek için gittiği bir arkadaşının evinde yakalandığını ve gözaltına alındığını kaydetti.

Iguala'da 26 Eylül 2014'te öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrenciler ile polis arasında çıkan çatışmada, polisin öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi hayatını kaybetmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından 43 öğrenci de zorla araçlara bindirilirken görülmüştü.

Ülkede protestolara neden olan olayın ardından kentten kaçan eski Iguala Belediye Başkanı Jose Luis Abarca ile eşi Maria de los Angeles Pineda, 4 Kasım'da Meksiko'da yakalanmış, mahkeme tarafından organize suç işlemek, cinayet ve adam kaçırmak suçlarından tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

Hükümet, öğrencilerin polis tarafından uyuşturucu karteline teslim edildiğini, kartel üyelerinin de öğrencileri öldürüp cesetlerini Cocula'daki çöp alanında yaktığını açıklamıştı.

Amerika İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) tarafından atanan uluslararası uzmanlar ise hükümetin açıkladığı senaryonun doğru olamayacağını savunmuş ve soruşturmada ciddi boşluklar olduğuna dikkati çekmişti. Uzmanlar, insan bedenini küle çevirecek boyutta bir ateşin çöplükte yakılamayacağına işaret etmişti.