Gazete Vatan Logo

Emniyet’in kamera kayıtları inceleniyor!

17 ve 25 Aralık operasyonları sonrası başlatılan müfettiş incelemelerine göre Emniyet, suç soruşturmalarında kullanılan bazı uygulamalar için mevzuat değişikliği yaptı ve soruşturmalar öncesinde bir süre polislere özel soruşturma eğitimi verildi.

İstanbul’da yürütülen 17 ve 25 Aralık operasyonları sonrasında yaşanan gelişmelerin ardından başlatılan müfettiş incelemelerinde önemli bilgilere ulaşıldı. Müfettişlerin, İstanbul ve Ankara’da yaptığı ilk incelemelerin ardından, emniyetin suç soruşturmalarında kullanılan bazı uygulamalar için mevzuat değişikliği yaptığı tespit edilirken, İstanbul soruşturmaları öncesinde bir süre polislere özel soruşturma eğitimi verildiği anlaşıldı. Bu arada, Emniyet Genel Müdürlüğü, daha önce İstanbul’da görev yapan polis müdürlerini soruşturmalarda müfettiş olarak görevlendirdi.

Soruşturmaların kamuoyuna yansımasıyla İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yürütülen müfettiş çalışmalarında ikinci aşamaya geçildi. Mülkiye ve Polis başmüfettişlerinden oluşan denetleme ekiplerinin ilk hazırladığı raporların ardından İstanbul ve Ankara’da ikinci kez müfettişler görevlendirildi.

Her iki savcılık soruşturmasıyla birlikte emniyet birimlerinde başlatılan görev almalar ve yeni atamalarla birlikte yürütülen araştırmaların ilk aşamasındaki tespitlerin rapor haline getirilerek müfettişlerce İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi. Müfettiş gruplarının yaptığı tespitlerde elde edilen bulguların ışığında bakanlık ve genel müdürlük yeni müfettiş grupları oluşturup bu kez soruşturma aşamasına geçti.

Trafiğe de özel denetim

Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görevli müfettişler ikinci kez İstanbul ve Ankara’da özel denetim ve soruşturma yapmaya başladı. Özellikle polis müfettişlerinin, daha önceki yıllarda İstanbul Emniyeti’nin değişik terör, güvenlik, asayiş birimlerinde görev alan polis müdürlerinden seçilmesi dikkati çekti. Müfettişlerin, dörderli gruplar halinde halen İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı terörle mücadele, Mali Suçlarla Mücadele, Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele, Organize Suçlarla Mücadele Şubeleri’nde detaylı inceleme devam ettikleri öğrenildi. Ayrıca İstanbul Emniyeti’ne bağlı trafik birimlerinin de özel denetime alındığı kaydedildi.

Müfettişlerin yaptıkları ilk incelemelerde, iki soruşturmanın emniyet dışındaki ev ya da evlerde yürütüldüğü şeklindeki iddiayı incelerken, soruşturmayı yürüten birimlerce İstanbul’da bir ev kiralandığını tespit ettikleri, ancak bu uygulamanın gerçekleştirilmesi için suç soruşturmalarının yürütülmesinde polise yetki veren mevzuatta özel düzenleme yapıldığı anlaşıldı. Bu düzenlemenin yapılması sırasında Emniyet Genel Müdürlüğü üst yönetiminin bilgisinin bulunduğu iddia edildi. Ayrıca, benzer soruşturmalarda polisin nasıl çalışacağı ve görev yapacağı öğretilen hizmet içi kurslara son dönemde ağırlık verildiği müfettişlerce tespit edildi.

Müfettişler görüntü peşinde

Bu arada, İstanbul’da görev yapan bir grup müfettişin yaklaşık bir aydır emniyet müdürlüğünün tüm kamera görüntülerini mercek altına aldığı öğrenildi. Özellikle her iki soruşturmanın yürütüldüğü Mali Suçlarla Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Şubeleri’nin iç ve dış kamera kamera kayıtları ile emniyet müdürlüğündeki diğer kamelara ait görüntüleri incelediği kaydedildi. Bu müfettişlerin, soruşturmadan önceki dönemde ve soruşturmanın kamuoyuna yansıdığı dönemde ilgili birimlere giren çıkan sivil kişiler ile emniyet personelini belirlemeye çalıştığı, özellikle bilgisayarların silinmesi olaylarıyla ilgili olarak mesai saatleri dışında birimlere giriş çıkış yapanlara yönelik tespitler yaptıkları belirtildi.

Ayrıca, soruşturmanın kamuoyuna yansıması öncesinde çeşitli nedenlerle ilgili şubelerden tayinleri çıkan personelden bazılarına ait bilgisayar kullanma şifrelerinin halen açık olduğu ve başka personel tarafından kullanıldığı anlaşıldı. (Milliyet)

Haberin Devamı