Gazete Vatan Logo

Emlak vergisi ödeme son günü yaklaşıyor! Emlak vergisi online olarak belediyelere yatırılır mı? Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri başladı. Emlak vergisi borcu olan vatandaşlar ödeme günün yaklaşmasıyla konu hakkındaki araştırmalarını yoğunlaştırdı. Her yıl iki taksitle ödenen emlak vergisi ilk taksit ödemesinin son gününe sayılı günler kaldı. Verginin ödenmemesi durumunda her ay için 1.6 oranında faiz işlenecek. Peki, Emlak vergisi online olarak belediyelere yatırılır mı? Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi ödeme son günü yaklaşıyor! Emlak vergisi online olarak belediyelere yatırılır mı? Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi ödeme günü yaklaşıyor. İlk taksit ödemeleri mayıs ayı itibariyle yapılacak, ikinci taksit ödemeleri ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek. Geliri olmadığını beyan edenler, sadece sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanlar, gaziler, engelliler, şehit dul ve yetimlerin brüt 200 metrekareyi geçmemek şartıyla sahip oldukları evler için emlak vergisi ödemeyecek. Alıcı 2019'da satın aldığı evin 2020 yılı vergisini alıcı ödemek zorunda, 2020 yılında satın alınan evlerin vergisi ise satıcıya ait. Çünkü 2020'de ev alan kişiler, 2021 yılından itibaren emlak vergisi mükellefi olacak.

EMLAK VERGİSİ ONLİNE OLARAK BELEDİYELERE YATIRILIR MI, NEREYE YATIRILIR?

Emlak vergisi ilgili konutun bulunduğu ilçenin belediyesinin internet sitesinden online olarak kredi kartıyla ödenmektedir.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar belediyelerden veya internet üzerinden e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebilir.

Haberin Devamı

Ödeme ile ilgili olarak belediyelerden tahsis edilen beyanname doldurulur. Bunun yanında beyanname için başvurulurken tapu, nüfus cüzdanı ve eğer söz konusu bina ise kullanma izninin fotokopilerinin hazır bulundurulması gerekir. Beyanname için meskenin bulunduğu adres ile mükellefin ikamet adresi ve vergi numarası bildirilmelidir. Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyelere ya da havale ile belediyelerin banka hesaplarına yapılabilir.

Bunların dışında artık internetten ödeme yapmak da mümkündür. E-devlet sistemi üzerinden giriş yaparak emlak vergisi ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Emlak vergisi ödemesini e-Devlet üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu) linkine tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz.

Bazı bankalar üzerinden de emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor. Anlaşmalı olan bankaların internet şubelerinden işleminizi yapabilirsiniz.

EMLAK VERGİSİ MİKTARI NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Konut veya dükkanın konumuna göre emlak vergisinin miktarı değişebilmektedir.

Haberin Devamı