Siirt Pilavı

Pirinçleri ılık, tuzlu ve limonlu suda yarım saat bekletelim. Nohutları 2-3 su yıkayıp akşamdan ıslatalım. Sonra basınçlı bir tencereye alıp üzerine 2 parmak aşacak

Haberin Devamı

Malzemeler (4-5) kişilik
* 2 su bardağı pirinç
* 2.5 su bardağı tavuk suyu veya su
* 3/4 çay bardağı sıvı yağ
* Yarım tavuk göğsü
* 2 orta boy soğan
* 1 su bardağı akşamdan ıslatılmış nohut
* 50 gr. iri dövülmüş ceviz
* Tuz, karabiber
Pirinçler için: 1/4 limon suyu
Tavuk eti için: 1/4 limon suyu

Pirinçleri ılık, tuzlu ve limonlu suda yarım saat bekletelim. Nohutları 2-3 su yıkayıp akşamdan ıslatalım. Sonra basınçlı bir tencereye alıp üzerine 2 parmak aşacak kadar su ekleyerek yumuşayana dek haşlayalım. Tencereye tavuk göğsünü alıp üzerini hafifçe aşacak kadar sıcak su, limon suyu ve tuz ekleyerek yumuşayana dek haşlayalım. Etleri kemiklerinden ayırarak kuşbaşı iriliğinde doğrayıp bekletelim. Bir tencereye sıvı yağı alıp küp doğranmış soğanları ekleyerek pembeleşene dek kavuralım. Pirinçleri, nişastası gidene dek birkaç su yıkayıp suyunu iyice süzerek ekleyelim ve şeffaflaşana dek kavuralım. Sıcak et suyunu ve etleri ekleyip tuzunu ayarlayarak ağır ateşte pirinçler suyunu çekene dek pişirelim. Pilavı ateşten alıp haşlanan nohutları ve cevizleri ekleyip karıştırarak 15-20 dakika demlendirelim. Karabiber serperek servis yapalım.

Yoğurt Çorbası
Malzemeler (4-5) kişilik
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
* 1 yumurta
* 1 su bardağı yoğurt
* 3 çorba kaşığı un
* 2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
* 4-5 su bardağı et suyu veya su
* Tuz, kırmızıbiber, kuru nane

Tencereye yoğurdu, yumurtayı, unu alıp çok az su ekleyerek topaksız kıvama gelene dek karıştıralım. Suyu ve haşlanmış nohutları ekleyelim. Çorbayı ağır ateşte ve karıştırarak, üzeri göz göz olana dek pişirelim. Çorbayı ateşten almadan 5 dakika önce tuzunu ayarlayalım. Bir tavada tereyağını eritelim. Nane ve kırmızıbiber ekleyip ateşten alalım. Biberli, naneli yağı çorbanın üzerine gezdirerek servis yapalım.

Şık Salata
Malzemeler (7-8) kişilik
* 5-6 orta boy haşlanmış patates
* 2 orta boy havuç
* Yarım demet dereotu
* 4 çorba kaşığı mayonez
* 4 çorba kaşığı süzme yoğurt
* 3-4 dal taze soğan
* 6-7 kornişon turşu
* 2 lop pişmiş yumurta
* Kokteyl zeytin
* Tuz

Bir kabın içine haşlanmış patatesleri sıcakken rendeleyelim. Rendelenmiş havucu, ince doğranmış dereotunu, kornişon turşuyu, taze soğanı, yoğurdu, mayonezi, tuzu ekleyip karıştıralım. Yoğurt-mayonez karışımının 1 çorba kaşığını ayıralım. Çukur bir kasenin içini şeffaf folyo ile kaplayalım, salata harcını boşaltıp kaşıkla bastıralım. Salatayı buzdolabının bir rafında birkaç saat bekletelim, servis tabağına ters çevirip üzerindeki folyoyu çıkaralım. Ayırdığımız yoğurt ve mayonez karışımını salatanın üzerine sürelim. Haşlanmış yumurtaların şansını ve akını ayrı
ayrı kaplara rendeleyelim. Salatanın ortasına yumurtanın şansının rendesini, etrafına yumurta akı rendesini serpelim. Dilimlenmiş zeytinle süsleyip servis yapalım.

Keşkül
Malzemeler (5-6) kişilik
* 4 su bardağı süt
* 30 gr, tuzsuz badem
* 30 gr. antepfıstığı
* 4 çorba kaşığı pirinç unu
* 2 çorba kaşığı hindistan cevizi
* 1 su bardağı şeker
* 1 fiske tuz

Bademleri ve antepfıstıklarını üzerini aşacak kadar su ile 1-2 dakika haşlayıp ateşten alarak kabuklarını soyalım. Kuruladıktan sonra blendır yardımıyla un haline getirelim. Tencereye sütü, pirinç ununu, bir fiske tuzu, çekilmiş badem ve antepfıstıklarım ekleyip çırpma teliyle iyice karıştıralım. Ağır ateşte ve sürekli aynı yönde karıştırarak üzeri göz göz olana dek pişirelim. Keşkülü ateşten almadan 5 dakika önce hindistan cevizini ve şekeri ekleyelim. Keşkülü kaselere paylaştırıp üzerini dilediğimiz şekilde süsleydim. Buzdolabında soğutarak servis yapalım.

DİĞER YENİ YAZILAR