Gazete Vatan Logo

Emel, Sisi’yi kızdırdı

Emel, Sisi’yi kızdırdı

Aktör George Clooney’in Lübnanlı avukat eşi Emel, Mısır makamlarınca ülkenin adalet sistemini eleştirdiği için tutuklanmakla tehdit edildiğini söyledi.

Sansasyonel insan hakları davalarını üstlenmesiyle tanınan İngiliz avukat Emel Clooney’in başı Mısır yönetimiyle dertte. Geçen yıl ünlü oyuncu George Clooney ile dünya evine giren Lübnan kökenli genç hukukçu, Mısır’da tutuklu bulunan El Cezire televizyonu çalışanlarının avukatlığını yürütüyor. Emel Clooney, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği röportajda, terörizm suçlamasıyla Haziran 2014’te hapse mahkum edilen El Cezire çalışanlarının, Mısır yargı sistemindeki hataların kurbanı olduğunu söyledi. Clooney, Şubat 2014’te Uluslararası Barolar Birliği için hazırladığı Mısır raporunda da bu hatalara değindiğini kaydetti.

Yeniden görülecek

Clooney, raporu başkent Kahire’de açıklamak istediğinde, Mısırlı yetkililerin kendisine, “Rapor orduyu, yargıyı ya da hükümeti eleştiriyor mu?” diye sorduklarını, ‘Evet’ cevabını verdiğinde ise “O zaman tutuklanmayı göze alıyorsunuz” diye karşılık verdiklerini belirtti. Mısır yargısı geçtiğimiz günlerde, El Cezire çalışanlarının davasının yeniden görülmesine karar vermişti. Mısır ile El Cezire kanalının sahibi Katar yönetimleri arasında son haftalarda yaşanan olumlu gelişmeler, kanal çalışanlarının serbest bırakılma ihtimalini gündeme getirdi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, 2013’te Muhammed Mursi’yi devirdiği darbe sonrasında El Cezire’nin yaptığı Müslüman Kardeşler yanlısı yayınlardan rahatsız.

Haberin Devamı

El Cezire çalışanları Peter Greste, Bahir Muhammed ve Muhammed Fehmi, geçen haziran ayında 7 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.
Erivan’ın soykırım davası da onda
Emel Clooney, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in ‘Ermeni soykırımını inkar’ ile AİHM’de yargılanacağı davada, Ermenistan’ı savunan ekipte de yer alacak. Perinçek 2005’te, İsviçre’de soykırımın ‘uluslararası bir yalan’ olduğunu söylediği gerekçesiyle İsviçre mahkemelerinde ‘ırkçı ayrımcılıktan’ suçlu bulunmuştu. Konuyu ifade özgürlüğü kapsamında AİHM’e taşıyan Perinçek davayı kazanmış, AİHM İsviçre’nin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetmişti. İsviçre ise AİHM’in, ‘Ermeni soykırımı ve ifade özgürlüğü konularıyla ilgili hukuki tanımlama yapmadığı’ gerekçesiyle konuyu bir kez daha AİHM’de temyize taşıdı.

Haberin Devamı