Gazete Vatan Logo

Emekliye toplu sözleşme hakkı

Emekliye toplu sözleşme hakkı

SSK ve Bağ-Kur emeklileri "Memur emeklisine başka, işçi emeklisine başka zam olmaz. Tüm emeklilerin zamları toplu sözleşmede belirlensin" diyor.

'ÖNCEDEN BİLMEK İSTİYORUZ'

Enflasyon oranına bağlı olmak istemediklerini belirten SSK ve Bağ-Kur emeklileri, "Zamlarımızı son dakikada öğreniyoruz. Her ay alacağımız maaşm ne olacağmı kestirmeye çalışıyoruz. Adeta zam toto oynuyoruz. Artık biz de ne kadar zam alacağımızı, hangi ayda elimize ne kadar maaş geçeceğini önceden bilmek istiyoruz. Memur emeklisi gibi toplu sözleşme masasında söz sahibi olup, haklarımızı talep etmek istiyoruz" diyor.

İKİ YILLIK BELİRLENİYOR

Toplu sözleşme sistemi nasıl işliyor? Memurların ve memur emeklilerinin 2 yıllık mali ve sosyal hakları toplu sözleşme ile belirleniyor. Toplu sözleşmede sadece zam değil, diğer haklar da gündeme geliyor. Memur ve emeklilere ilişkin talepler, memur sendikaları tarafından masaya taşmıyor. Hükümet yetkilileri ve sendikaların çetin pazarlıkları ile orta yol bulunarak alman zam kararları, hem memur hem memur emeklileri için geçerli oluyor. Altı ayda bir artıyor Memur emeklileri toplu sözleşmeyle belirlenen oranlarda, SSK ve Bağ-Kur emeklisi ise enflasyon oranma göre zam alıyor. Bu nedenle 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin gözü 4 Temmuz'da. Tüm emeklilerin maaşı Temmuz'da değişecek. Bayramdan bir gün önce açıklanacak olan enflasyon verisi ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacakları zam oranı belirlenecek. Bu tarihte hem Haziran enflasyonu belli olacak hem de 6 aylık toplam enflasyon ortaya çıkacak. Daha düşük alacaklar Şu ana kadar 5 aylık enflasyon yüzde 3.15 olarak belirlendi. Bu rakamın yüzde 4'e çıkması bekleniyor. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerin maaşı da bu oranda artacak. Ancak memur emeklileri ve memurlar için oran çoktan belli. Toplu sözleşmede yapılan anlaşma gereği memur ve memur emeklileri Temmuz'da yüzde 5 oranında zam alacak. Enflasyonun yüzde 6'yı geçmesi durumunda ise ayrıca enflasyon farkı da maaşlarına yatacak. Herkese aynı oranda Memur emeklilerinin ortalama maaşları, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşmdan daha yüksek. Üstelik her 6 ayda bir zammı 1-2 puan fazla alıyorlar. Bu durum emekliler arasında huzursuzluk yaratıyordu. Artan tepki ve talepler üzerine SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de memur emeklileri gibi toplu sözleşme zammı alma gündeme geldi. 2008 yılında aynı çatı altında birleşen kurumlarda zam sistemi de eşitlenerek norm birliği sağlanmış olacak. (Posta)

Haberin Devamı