Gazete Vatan Logo

Emekliye "ikinci bahar"

TOKİ "Emekliye İkinci Bahar Projesi" ile emeklilerin yüzünü güldürmeyi hedefliyor.

Başbakanlık Toplu konut İdaresi (TOKİ), "Emekliye İkinci Bahar Projesi" kapsamında ilk aşamada 17 ilde inşa edilecek toplam 4 bin 354 konut için 9-30 Aralık 2015 tarihleri arasında emeklilerin ön taleplerini alacak. Bu kapsamda konut sahibi olmak isteyen emekliler, kimlik kartları ile ilgili bankalara başvurularını yapabilecekler.

Emeklilere yüzde 25 kontenjan

Konuyla ilgili açıklama yapan TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Hedefimiz, hiç konut sahibi olmayan emeklilerimizin yüzünü güldürmek, ’ikinci bahar’ı müjdelemektir" dedi. TOKİ olarak vatandaşların en temel gereksinimi olan barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında yeni yerleşim alanları kurulduğunu ve onlarca konut projesinin hayata geçirildiğini belirten Turan, "Üretim felsefemizin temelini oluşturan dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza dönük konut üretimlerimizde emeklilerimize yüzde 25 kontenjan ayırıyoruz. Kendilerinden gelen talep doğrultusunda ’emeklilere özel’ konut projeleri geliştiriyoruz. Başta emeklilerimiz olmak üzere dar gelirli vatandaşlarımızı 250 lira gibi düşük taksitlerle ve uzun vadeli ödeme koşullarıyla yuva sahibi yapmak için faaliyetlerimizi hızlandırdık" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

17 ilde 4 bin 354 konut

Turan, konut sahibi olamamış emeklilerin ev sahibi yapılması amacıyla ilk etapta 17 ilde 4 bin 354 konut için ön talep toplanacağını ifade etti. Talep toplanacak iller ve konut sayıları ise şöyle:

"Bursa-Nilüfer bin 200 konut, Balıkesir Bandırma-Edincik 32 konut, karaman-Kırbağ 400 konut,Şanlıurfa-Akabe 304 konut, Konya-Meram 499 konut, Elazığ-merkez 280 konut, Amasya-Merzifon 150 konut, Kütahya-İnköy 300 konut, afyonkarahisar-merkez 300 konut, Karabük-merkez 426 konut, Çorum-Alaca 35 konut, Erzincan-Yoğurtlu 24 konut, Gaziantep-İslahiye 31 konut, Giresun-Alucra 16 konut, Muğla-Yatağan 79 konut, Sivas-Yenimahalle 184 konut-Akıncılar 33 konut, Trabzon-Vakfıkebir 47 konut-Çaykara 14 konut."

Başvurular kimlik kartıyla

2+1 planında inşa edilecek konutlar için TOKİ, ilgili bankalar aracılığı ile ön talep toplayacak. Bu çerçevede emekliler kimlik kartlarını gösterip, 500 lira bedelle ilgili bankalara başvurularını gerçekleştirebilecekler. Ön taleplerin toplanmasının ardından başvuruların konutlardan fazla olması halinde "hak sahibi belirleme kurası" çekilerek, konutlardan almaya hak kazanan emekliler belirlenecek. Hak sahibi olamayan emeklilerin başvuru bedelleri kendilerine iade edilecek. Konut belirleme kurasının ardından da emeklilerle sözleşme imzalanacak.

Haberin Devamı

İkinci Bahar Projesi kapsamında 17 ilde ön talep toplanacak konutlardan satın almak isteyen emeklilerin, daha önce TOKİ’den konut satın almamış olması, başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı kar irtifaklı/kat mülkiyetli bağımsız bir bölümün veya konutun bulunmaması, il sınırları içinde bir yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması gerekiyor. Ayrıca hane halkı gelirinin en fazla net 3 bin 200 lira olması ve bir hane halkı adına yalnızca bir başvuru yapılabilmesi de aranan şartlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı