Gazete Vatan Logo

Emekliye çifte maaş

Emekliye çifte maaş

Sosyal güvenlik sisteminde küçük ayrıntılar hem daha fazla maaş hem de çift aylık almanızı sağlayabilir.

Bunlardan bir tanesi de ölüm aylığıyla ilgili. Emekli aylığı alan birisi eşi vefat edince SGK'dan dul aylığı da alabilir...

1800 gün prim şartı Sosyal güvenlik sisteminde ölüm riskine karşılık sağlanan bazı yardımlar var. Bunlardan en önemlisi ölüm aylığı. Halk arasında yetim veya dul aylığı olarak bilinen ölüm aylığmm alınması için bazı kriterler söz konusu. Ölüm aylığı alınabilmesi için ölen sigortalının en az 1800 gün priminin bulunması gerekir.

Yani, en az 5 yıl prim ödenmiş bir sigortalının vefatı halinde, geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilir.

Çalışsa da alabilir

5=1 Dul aylığı alabilmenin koşulları arasında çalışmamak veya SGK'dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) gelir veya aylık almıyor olmak şartı yok. Bu yüzden, dul eş çalışsa da aylık alabilir. Ancak dul eşin çalışıp çalışmaması, alacağı aylığın miktarını değiştirir. Dul eş çalışıyorsa, ölüm aylığmm yüzde 50'sini alır. Aynı şekilde, emekli dul eş de aynı oranda aylık alır. Ancak dul eşin çocuğu yoksa ve dul eş çalışmıyorsa aylığın yüzde 75'i bağlanır.

Haberin Devamı

Evlenince kesilir

Aynı şekilde emekli dul eş, emekli ve dul aylığmı birlikte alabilir. Bu da on binlerce emekli için ikinci maaş anlamına geliyor. Dul eşin aylığmm oranını, aylık alan çocuklar etkiler ancak anne veya baba etkilemez. Dul aylığı alan eş evlenirse, dul aylığı kesilir. Diğer yandan, bu durum yalnızca resmi nikah halinde söz konusu. SGK son dönemde bu durumun suiistimalinin engellenmesi amacıyla denetimlere hız verdi.

Bir ihtimal daha var!

SSK'lı çalışan ya da emekli bekar kadm, babası emekli ama ölmüş ise maaşmı alabiliyor mu?

Farklı sigortalılık durumlarında da çifte maaş alınır. Şöyle ki; kadm kendisi emekli veya çalışıyor ise SSK ve Bağ-Kur'lu babadan maaş alamaz. Ama babası Emekli Sandığı'nda (memur) ise kadm bekar, SSK'lı veya Bağ-Kur'lu ise alabilir. Kadm devlet memuru veya Emekli Sandığı emeklisi ise vefat etmiş Emekli Sandığı anne veya babasından yetim aylığı alamaz.

Haberin Devamı

Engelli öğretmen atanacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yılki Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) katılan adaylardan 250 öğretmen alımı yapılacak. Başvurular 14-17 Haziran'da http://mebbis.meb.gov.tr veya http://ikgm.meb.gov.tr adreslerindeki elektronik başvuru formunu doldurmak suretiyle yapılacak. Başvuruda adaylardan, lisans diploması veya geçici mezuniyet belgesi, pedagojik formasyon ve 2016 EKPSS sonuç belgesi ile engelli sağlık kurulu raporu istenecek. (POSTA)