Gazete Vatan Logo

Emekliye 13. maaş yolda

Emekliye 13. maaş yolda

Toplu sözleşme masasına gelen promosyonda çalışmalar hızlandı. SGK bankalarla görüşüyor. Emekli paketinde yer alan promosyon çözüldüğünde 13. maaş olarak ödenecek Emeklilerin dört gözle beklediği banka promosyonu sorunu da açılacak paketle birlikte çözüme kavuşacak. Seçim öncesi başta emekliler olmak üzere, sosyal kesimlere yönelik hazırlanan paketle birlikte promosyon konusunun da çözülmesi bekleniyor. Toplu Sözleşme görüşmelerinin maddelerinden birisi olan emeklilere bankaların ödeyeceği promosyonların bu şekilde tüm kurumları kapsaması da bekleniyor. Daha önce sadece memur emeklileri için düşünülen promosyondan böylece Bağ-Kur ve SSK emeklileri de yararlanacak. Bu konuda Çalışma Bakanlığı daha önce kamu bankalarıyla bir görüşme trafiği başlatmış, ama netice alamamıştı. Ardından özel bankaların da devreye girmesi söz konusu oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen pazarlıklar neticesinde emekliler promosyona kavuşacak. Bu görüşmelerin hızlandırılıp tamamlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

900 LİRAYI BULACAK

Kamu kurumlarında çalışanlara maaşlarını aldıkları bankalar, promosyon olarak belli dönemler için para ödüyor. Çoğunlukla 2-3 yıllık dönemlerde olan ödemeler brüt maaşın yüzde 60'ı şeklinde veriliyor. Türkiye'de yaklaşık 11 milyon emekli bulunuyor. Emeklilerin yıllık maaş turları ise 120 milyar liranın üzerinde. PTT dahil 22 banka bu maaşları ödüyor ve pastadan pay almak için yarışıyor. Maaşları ağırlıklı olarak kamu bankaları öderken, özel bankaların oranı da artmaya başladı. Birçok özel banka, emeklilerin maaşını ödeyebilmek için çeşitli kampanyalar düzenliyor. Bunlar arasında nakit para ödeyen, çeyrek altın vadeden ve emeklilere alışveriş puanı verenler de bulunuyor. Kamu personeline uygulanan formüle göre; promosyon verildiğinde ortalama bin 500 lira alan bir emekliye ödenecek para da, her dönem için 900 lirayı bulacak. Emekliler bu paraların kendilerinin de hakkı olduğunu belirterek, "Bizim paralarımızı bankalar kullanıyor. Ayrıca bize kredi kartı ve kredi verecekler faiz de kazanıyor. Ama promosyon ödemiyor. Biz de promosyon almalıyız" dediler.

Haberin Devamı

BAYRAM MÜJDESİ

Hükümet emeklilere bayram müjdesi verdi. Kurban Bayramı öncesi tüm emeklilerin maaşları hesaplarına yatırılmış olacak. Bayram öncesinde tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerin maaşları ödenecek. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada ödemelerin 17- 23 Eylül tarihleri arasında tamamlanacağını söyledi. Böylece tahsis numarasının son rakamına göre tüm emekliler maaşlarına kavuşmuş olacak. (TAKVİM)