Gazete Vatan Logo

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son durum ne? EYT çıkar mı?

EYT son dakika haberleri ve gelişmeleri yakından takip ediliyor. EYT ne zaman çıkacak, son durum ne? Vatandaşlar tarafından en sık soruların başında geliyor. EYT konusunun Meclis gündemine gelip gelmeyeceği, 2. Yargı Paketinde yer alıp almayacağı merak konusu. Son olarak Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, konuyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Peki, EYT son durum ne? EYT erken emeklilik son dakika haberleri…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son durum ne? EYT çıkar mı?

EYT en son dakika gelişmeleri emeklilikte yaşa takılanların gündeminden düşmüyor. Milyonlarca emekli adayı, EYT’de son durum nedir? diye soruyor. 2008’den sonra emeklilik yaşı ile ilgili düzenleme yapılınca, prim ve hizmet süresi dolanlar yaşı beklemek zorunda kalmıştı. Şimdi gözler EYT yasasında…

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR SON DURUM NE?

4 Kasım’da Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldığı bir toplantıdan çıktıktan sonra, ‘’Af konusunun bugün gündemde yer alıp almadığı ve emeklilikte yaşa takılanların durumunun ne olacak’’ sorusunun sorulmasına yönelik, ‘’Af konusunun bugün gündeme gelmedi’’ cevabını verdi ve açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

‘’Emeklilikte yaşa takılanlar meselesinin gündemde yer almadığını ama Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 3600 ek gösterge ile ilgili bir çalışması var, o da bugünkü toplantıda gündeme gelmedi.’’

‘’CUMHURBAŞKANIM EYT ÇIKAR MI?’’

EYT hakkında en son yapılan sorumlardan biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Fenerbahçe Spor Kulübü Ekim ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısı’na katılmadan önce, Faruk Ilgaz Tesisleri önünde bir süre vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan’a bir kadın, Erdoğan’a seslenerek, "Cumhurbaşkanım EYT çıkar mı?" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, "Yani 40 yaşında emekli mi olalım, 40 yaşında, 50 yaşında emeklilik mi olur" yanıtını verdi. Bunun üzerine kadının, "Sağlığımız bozuluyor nasıl yapacağız?" demesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sağlığı bozuk olanlar zaten primlerini her şeyini ödemişse, erken emeklilik noktasında zaten emekli olur" yanıtını verdi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan "toplantıya geç kalıyorum" diyerek ayrıldı.

EYT’DE GÜNDEME GELEN MODELLER

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman konuyla ilgili 3 modelin gündemde olduğunu söylemişti. EYT ile ilgili önerilen 3 model.

• 1969 ve öncesinde doğmuş yani 50 yaşını doldurmuş kadınlar ve 1964 ve öncesinde doğmuş yani 55 yaşını doldurmuş erkekler, 3600 gün pirim ödemişlerse birinci yöntemin yasalaşması halinde erken emekli olabilecek.

Haberin Devamı

• Çalışma günü ve prim sayısı dikkate alınarak emekli olma imkânı da düşünüldü. 20 yıl çalışan bir kadın ve 25 yıl çalışan bir erkek, ikinci yöntemin yasalaşması halinde emekli olabilecek.

• Son yöntem, EYT’lilerin de başından beri beklediği ve istediği düzenlemeydi. 1999 öncesinde işe başlayıp 5 bin gün çalışmış olanların yaş şartına takılmadan emekli olmaları.