Gazete Vatan Logo

Emeklilik yaşı 68’e çıkarılsın önerisi! 'Bir an önce geri çekilmeli'

Çalışmaya başlayan hemen herkes erken yaşta emekli olmanın hayalini kuruyor. Dolayısıyla emeklilik yaşı her zaman gündemde yer alan konular arasında oluyor. Tüm dünyada olduğu gibi Almanya'da da emeklilik yaşı ile ilgili tartışmalar yaşanıyor. Federal hükümetin Danışma Kurulu, emeklilik yaşının 68’e yükseltilmesini önerdi. Genel seçimlere yaklaşık 3 ay kala hazırlanan raporu, Federal Ekonomi Bakanlığı Bilimsel Kurulu hazırladı.

Emeklilik yaşı 68’e çıkarılsın önerisi! 'Bir an önce geri çekilmeli'

yer alan emeklilik yaşının artırılması önerisi tepki çekti. Danışma Kurulu, emeklilik yaşının artırılmamasıyla ilgili öneresine ‘2025’ten itibaren yasal emeklilik sigortasının finansman sorununun şok etkisi yaratacağı’nı gerekçe gösterdi. Mevcut yasal duruma göre, kesintisiz emekli maaşı için yaş sınırı, 2029 yılına kadar kademeli olarak 65’ten 67’ye çıkarılacak. Ancak Bilimsel Danışma Kurulun’un önerisine SPD, Yeşiller, Sol Parti ve sendikaların karşı çıkması bekleniyor

‘BİR AN ÖNCE GERİ ÇEKİLMELİ’

Sol Parti Başkanı Susanne Hennig-Wellsow, Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’in ilgili raporu bir an önce geri çekmesi gerektiğini aksi halde emeklilikle ilgili seçim kampanyasının hemen başlayacağını ifade etti. Hennig-Wellsow, Sol Parti’nin etiyle tırnağıyla emeklilerin haklarını savunacağını söylerken, beklenenin emeklilik garantisi olduğuna vurgu yaptı.

‘YAŞAM BEKLENTİSİ AZILIRSA EMEKLİLİK YAŞI DÜŞEBİLİR’

Bilim Kurulu uzmanlar raporunda, emeklilik yaşının uzun vadede yaşam beklentisi gelişiminden ayrı tutulamayacağını vurguladı. Rapordan sorumlu olan Max Planck Enstitüsü Sosyal Hukuk ve Sosyal Politika Müdürü Axel Börsch-Supan, yaşam beklentisiyle ilgili mevcut projeksiyonlara göre, böyle bir kuralın 2042’de 68 yaşında emeklilik yaşına ulaşacağını söyledi. Danışma Kurulu açıklamasında, “Yaşam beklentisi azalırsa emeklilik yaşı da düşebilir” vurgusu yaptı. (Hürriyet)

Haberin Devamı