Gazete Vatan Logo

Emeklilik ile ilgili güzel haber! Parayı katladı

Emeklilik ile ilgili milyonlarca kişiyi ilgilendiren haber geldi. Hakkında çıkan 'el konulacak' dedikodularına aldanmayan vatandaş bireysel emeklilik sistemi birikimlerini katladı. Türk vatandaşları bireysel emeklilik sistemi birikimlerini son 1 yılda 41 milyar lira artırarak 149 milyar liraya taşırken yaklaşık 30 milyar lirayı en çok kazandıran fonlara kaydırarak bireysel emeklilik sistemi getirilerini katlamayı bildi. Son 1 yılda altın fonlarına 22, döviz içeren kamu dış borçlanma fonlarına 6 ve uzmanların yönettiği değişken fonlara 5 milyar lira para girişi oldu. Buna karşın altın fonları yüzde 71, döviz içeren fonlar yüzde 46, uzmanların yönettiği dengeli esnek ve karma fonlar fonlar pandemi ve piyasadaki oynaklığa rağmen son 1 yılda yüzde 44 kazandırdı.

Emeklilik ile ilgili güzel haber! Parayı katladı

Vatandaşın Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) yatırım anlayışı profesyonellere taş çıkartıyor. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre geçen yıl eylül ayında BES'te devletin sunduğu katkı ile birlikte 107 milyar lirası olan vatandaşın birikimi yüzde 38 artışla 149 milyar liraya ulaştı. Tabii ki bu artışın bir bölümü vatandaşın her ay yeni birikim eklemesinden kaynaklanıyor. Yeni eklenen birikimleri çıkarırsak BES'te ortalama kazancın ise yüzde 27.6 olduğu görülüyor. Tabii ki bu rakam ortalama kazanç. Vatandaşlar hangi fonu tercih ettiyse fiili olarak o cebine giren getiri de o oluyor. Önemli olan bu her bir birey için seçtiği fonun getirisi.

30 MİLYAR LİRAYI KAYDIRDILAR

İşte vatandaşın yatırım konusunda ne denli usta olduğu da burada ortaya çıkıyor. Çünkü birikimlerini BES'te değerlendiren vatandaşın geçtiğimiz 1 yılda en çok kazandıran fon hangisiyse o fona yatırım yaptığı, birikimlerini kazandıran fonlara kaydırdığı görülüyor. Rakamlara baktığımızda bu durum daha da net olarak karşımıza çıkıyor. Türk vatandaşları BES birikimlerini son 1 yılda 41 milyar lira artırarak 149 milyar liraya taşıdı. Geçtiğimiz yıllarda en çok sabit getirili tahvil bono fonlarına yatırım yapan ve bu nedenle çok eleştirilen vatandaş bu huyundan yavaş yavaş vazgeçmenin yanı sıra öyle manevralar öğrendi ki profesyonellere dudak uçuklatacak kazanç da elde etti. Belki de dünyada hiç bir yatırımcı grubu bu kadar az risk ile bu kadar çok para kazanmamıştır. Geçen yıl yaklaşık 30 milyar lirayı en çok kazandıran fonlara kaydıran BES yatırımcısı getirilerini katlamayı bildi. Son 1 yılda altın fonlarına 22, döviz içeren kamu dış borçlanma fonlarına 6 ve uzmanların yönettiği dengeli ve değişken fonlara 6 milyar lira para girişi oldu. Bu giriş büyük oranda diğer fonlardan geçiş şeklinde gerçekleşti. Vatandaş bu eşsiz hareketinin karşılığına da aldı. BES'te vatandaşın tercih ettiği altın fonları yüzde 71, döviz içeren fonlar yüzde 46, uzmanların yönettiği dengeli esnek ve karma fonlar pandemi ve piyasadaki oynaklığa rağmen son 1 yılda yüzde 44 kazandırdı.

Haberin Devamı

DEDİKODUYA İNANMAYAN KAZANDI

Haberin Devamı

Bu sonuçlarla özellikle gönüllü BES hakkında çıkan 'el konulacak' dedikodularına aldanmayan vatandaş Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) birikimlerini katlamış oldu. Dedikoduların aksine BES en güvenilir yatırım aracı durumunda. Çünkü BES fonuna yatırım yapan vatandaş o fon hangi enstrümanı içeriyorsa onu satın almış oluyor. Örneğin hisse senedi fonuna yatırım yaptığında fonu yöneten uzmanların tercihine göre Tüpraş, Erdemir, Akbank gibi hisseleri almış oluyor. Altın fonunu satın aldığında karşılığında gerçek altın olan kıymetli kağıdı alıyor. Bu kıymetli kağıtlar da Takasbank'ta o kişi adına saklanıyor. Takasbank'taki bu varlıklara el konulması ise imkansız. BES birikimlerinin reel sektöre uzun vadeli kaynak yaratmak için kullanılması ise hisse fonu, Özel Sektör Tahvili ve diğer değişken fonlar gibi paranın sonuçta özel sektör tarafından kullanıldığı mevcut sistemi anlatıyor. BES ne kadar gelişirse özel sektör, ÖST, girişim sermayesi ve borsa yatırımları artacağı için daha fazla kaynak temin edebilecek.

Haberin Devamı

ALTIN VE DÖVİZ FONLARINA YAKLAŞIK 30 MİLYAR LİRA GİRDİ

FONLARIN 1 YILLIK GETİRİSİ YÜZDE 27.6 OLDU