Gazete Vatan Logo

Emeklilik hesaplama işlemleri ve ne zaman emekli olurum uygulaması

Günümüzde iş hayatına atılan bireyler ilk zamanlarından itibaren emekli olacakları tarihi beklemeye başlarlar. Değişen yasalar ve kanunlar, güncellenen yönetmelikler gibi durumlar ülkemizde de söz konusu olduğundan bireylerin akıllarında ne zaman emekli olacaklarına dair ya da erken emeklilik şartlarını sağlayıp sağlamadıklarına dair soru işaretleri oluşmaktadır. “Ne zaman emekli olurum?” sorunuzun yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Emeklilik hesaplama işlemleri ve ne zaman emekli olurum uygulaması

Emeklilik tanım olarak kişinin yaşamı boyunca belli yaşlar arasında kalan ve belirlenmiş olan bir çalışma süresini doldurması demektir. Özellikle işçilerde ve memurlarda görülen ücret karşılığı çalışma süresinin doldurulması ve kişilerin de emeklilik yaşına erişmesi dahilinde emeklilik şartlarını yerine getirilmiş olur ve buna göre kişi istemezse artık çalışmayabilir. Bunun yanı sıra emeklilik şartlarını sağlamış olan birey, işinden ayrılıp emekli olduğunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bu kişiye emeklilik aylığı bağlanmaktadır. Bir bireyin emekli olma zamanı aslında ülkeden ülkeye değişen yasalarla tanımlanmıştır. Aslında emeklilik için üç temel şart bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, emeklilik yaşının doldurulması ve ikincisi ise prim ödeme gün sayısının doldurulmasıdır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Emeklilik yaşının belirlenmesi süreci ise kişilerin akıllarında soru işaretleri yaratmaktadır. Ülkemizde emeklilik yaşı devlet tarafından belirlenmiştir. Bu yaş belirlenirken farklı statüler ve koşullar göz önünde bulundurulmuş ve yasalarla tanımlanmıştır. Geçtiğimiz yıllardan bu yana emeklilik şartları bir hayli ağırlaşmış durumda. Belirlenen yıllarda belli orana bağlı olarak artan emeklilik yaşı 1 Ocak 2048 tarihi itibari ile hem kadınlar hem de erkekler için 65 yaş olarak uygulanmaya başlanacak. Günümüzde uygulanan kanunlar itibari ile bugün kadın için emekli olma yaşı 58, erkek için emekli olma yaşı ise 60 yaş olarak uygulanmaktadır.

Emekli olmak için yerine getirilecek tek şart yaş şartı değildir. Bunun yanı sıra ilk başta da bahsettiğimiz prim gün sayısının doldurulması da emekli olmak için aranan şartlardan bir diğeridir. Emekli olmak için doldurulması gereken prim gün sayısı ise yine ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle beraber; aynı zamanda ülkemizde de farklı statülere göre değişkenlik gösterir. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında oluşturulmuş olan internet üzerindeki bilgi ekranı sayesinde prim gün sayınızın kaç gün olacağını hesaplayabilir, böylece emekli olacağınız tarihi hesaplayabilirsiniz. Bunun yanı sıra emekli olma şartlarından bir başkası ise kişinin tamamlaması gereken sigortalılık süresi başka bir deyişler hizmet yılıdır. Bu hizmet yılı bilgisi de yine ülkemizde yer alan yasa ve kanunlarla, yönetmeliklerle tanımlanmış olup; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet bilgi ekranında yer almaktadır. Gerekli bilgileri doldurup sisteme giriş yaptığınız anda tüm bu bilgiler karşınıza çıkacaktır.

Tüm bunların yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik işlemlerinde bir yılın kaç gün olarak sayıldığı da kişilerin aklını karıştıran bir diğer konu olarak karşımıza çıkmakta. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik işlemlerinde bir yıl normalde 365 gün olduğu halde, uygulama kapsamında her ay otuz gün sayıldığından bir yıl da 360 gün olarak dikkate alınmaktadır.

Erken Emeklilik

Çalışan ve emekliliği yaklaşmış olan kişilerin en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi de acaba erken emekli olup olamayacakları konusudur. Ülkemizde de yetkili bakanlar tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiş olan erken emeklilik konusunda yine çeşitli açıklamalar yapılmıştı. Erken emeklilik kapsamında oluşturulan kanuna göre Sosyal Güvenlik Kurumu, borçlarını ödeyerek emekli olabilecek kişilerle görüşme yapmış ve Ziraat Bankası ile anlaşılmıştı. Bu konu ile ilgili ayrıntıları ise İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Sadettin Orhan açıklamıştı. Buna göre yaş ve prim günü itibari ile emekliliğe hak kazanmış olan fakat SGK'ya birikmiş olan prim borcu sebebiyle emekli olamayan bireyler için bu kanunun çıkarıldığını söylemişti. Bu bağlamda erken emekli olmak isteyen bireyler hizmet borçlanması olan askerlik, doğum, yurt dışı gibi borçlanmaları yapmaları halinde emekli olabilecek. Fakat kişide borçlanma bedelini ödeyecek toplu bir para yok ise bu durumda kredi ile emeklilik uygulaması devreye girecek. Ayrıca toplu ödemeyi kişi yerine bankanın yapacağı da belirtildi. Yani bağlanan emekli aylığından kredi borcunun ödenmesine ilişkin bir uygulama olarak ülkemizde yer almakta.

Erken emeklilik sistemi için kişinin öncelikle SGK müdürlüğüne giderek kredi ile emeklilik uygulamasından yararlanmak istediğini talep etmesi gerekmektedir. Bu bağlamda SGK müdürlüğü kişinin dosyasını inceler. Borcun ödenmesi ya da hizmet borçlanması yapılması halinde ise emekliliğe hak kazanıp kazanmadığı tespit edilir. Kişi borcun ödenmesi halinde emekli olabilir ise, SGK müdürlüğü “Prim Borcunu Ödemesi Halinde Emekli Olabilecek” yazısı vermektedir. Bu sayede ise kişi Ziraat Bankası’na bu yazı ile gidip kredisini çekebilir ve emekli olabilir.

Haberin Devamı