Gazete Vatan Logo

Emeklilik Fonu birikiminizi gün gün takip edebileceksiniz

Bireysel emeklilik sistemine giren herkes yatırımının fonlarda ne kadar değerlendiğini sürekli izleyebilecek, isterse fon seçimini değiştirebilecek

Bireysel emeklilik, gönüllü katılıma dayanan bir tür tasarruf sistemi. Bireysel emeklilik şirketinizle birlikte belirleyeceğiniz tutarda bir primi her ay şirketinize ödeyecek, 10 yıl sistemde kaldıktan ve 56 yaşını doldurduktan sonra emekli olabileceksiniz. Bu sistemin kamu emeklilik sisteminden önemli farklılıklarından biri de ödediğiniz paranın ne şekilde değerlendirilebileceğine sizin karar verecek olmanız. Paranızın, nasıl değerlendiğini ise gün be gün takip edebilecek, yatırımınızın performansına göre fon seçiminizi ve hatta şirketinizi bile değiştirebileceksiniz. Sistemin bu şeffaf ve esnek yapısı ile ilgili sizlerden çok sayıda soru alıyoruz. Bugün de bu soruları yanıtlamayı sürdürüyoruz...

Sistem dört ayrı birimin kontrolünde
* Bireysel emeklilik sisteminde devletin rolü nedir? Sistem nasıl uygulanacak, güvenirliliği nasıl sağlanacak? (Yonca Erkal/İstanbul)

Kamu sosyal güvenlik sistemlerinin aksine bireysel emeklilik sisteminde devletin rolü sadece kanun koyucu ve denetleyici olmakla sınırlı. Sistem, Hazine Müsteşarlığı'ndan izin alan firmalar tarafından uygulanacak. Bu firmaların Hazine Müsteşarlığı, Emeklilik Gözetim Merkezi ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun yanı sıra bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenmesi planlanıyor. Birikimler Takasbank'ta isme açılacak hesaplarda saklanacak.


Her fonun birim pay değeri ilan edilecek
* Emeklilik şirketi, ödediğim katkı paylarını nasıl değerlendirecek? (Murat Artol/İzmir)

Ödediğiniz katkı payları, seçtiğiniz emeklilik planı içindeki fonlara, belirlemiş olduğunuz oranlar doğrultusunda dağıtılır. Fonlar şirketin belirlemiş olduğu stratejiler doğrultusunda portföy yönetim şirketi tarafından yönetilir. Gün sonu itibarıyla her bir fonun birim pay değeri hesaplanır ve ilan edilir. Bireysel emeklilikte, birikimlerinizin değerlendirildiği fonları seçme ve belirli aralıklarla değiştirme hakkına sahipsiniz; mevcut yatırım fonlarında olduğu gibi, seçtiğiniz emeklilik fonuyla hangi yatırım aracına ne oranda yatırım yapmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.


Yılda bir kez plan değiştirebilirsiniz
* Yatırımın getirişini beğenmezsem, emeklilik planımı değiştirmek istediğimde ne yapmam gerekiyor? (Emine Şen/İstanbul)

Plan değişikliği yapabilmeniz için son emeklilik planı değişikliğinizden itibaren en az bir yıl geçmesi gerekiyor. Değişiklik talebinizi şirkete bildirdiğiniz tarihten itibaren beş iş günü içinde yeni emeklilik sözleşme metni gönderilir. Aynı plan içinde kalmak şartıyla fonlarınızın dağılımını yılda dört kez değiştirebilirsiniz.

İstediğinizde tüm birikiminizi alacaksınız
* Bireysel emeklilik sisteminde fonlarımdaki birikimlerimden borç alabilir miyim? (Umut Candar/Adana)

Bireysel emeklilik sisteminde borç alma kavramı yoktur, istediğiniz zaman tüm birikimlerinizi alarak sistemden çıkabilirsiniz fakat emekli olmadan çıkmanız halinde vergi avantajlarından yararlanamazsınız.

Haberin Devamı