Gazete Vatan Logo

Emeklilik döneminde ek gelir sağlayacak

BES'in bireylere tasarruf alışkanlığı kazandırmak ve emeklilik dönemlerinde ek gelir sağlamak amacıyla dünyada çeşitli modellerle kurgulanan özel bir emeklilik sitemi olduğunu belirten Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, ülkelere mikro ve makro düzeyde pek çok fayda sağladığını kaydetti.

Emeklilik döneminde ek gelir sağlayacak

"Makro düzeyde BES, tasarruf açığının kapatılması, sosyal güvenlik sisteminin yükünün azaltılması, ekonomiye uzun vadeli kaynak sağlanması ve yaratılan kaynakların ekonomideki dalgalanmaları önleyici bir stabilizatör görevi yapabilmesi açısından önemlidir" diyen Eroğlu, mikro olarak değerlendirildiğinde ise nüfusun yaşlanması ve emeklilik dönemindeki görece düşük gelirlerle daha uzun yaşaması, bu nedenle de daha fazla tasarrufa ihtiyaç duyması olarak ifade etti. Eroğlu, "Ülkemizde 2008 sonrasında iş yaşamına başlayan kişilerin, emekli aylığı bağlama oranlarının yaklaşık yüzde 50 seviyesinde olacağını dikkate alındığında çalışanla rın emeklilik dönemlerinde ek gelir ihtiyaçlarının çok yüksek olduğu ve BES'in bu ek geliri sağlamadaki rolünün ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır" dedi.

6.3 MİLYON KİŞİ BES'Lİ

Tasarruf oranının gelişmiş ülkelere göre düşük olduğu Türkiye'de şu ana kadar 6.3 milyon kişinin sisteme dahil olduğunu vurgulayan Eroğlu, şunları anlattı: "1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe girecek olan BES'te otomatik katılım ile de bugüne kadar sisteme herhangi bir şekilde dahil olmamış kişileri de sisteme sokmak amaçlanıyor. Türkiye'de toplam 18 milyon ücretli çalışanın 13 milyonunu oluşturan 45 yaş altı kişiler bu sisteme otomatik olarak katılacak ve her yıl ortalama iş hayatına katılan 800 bin kişi de sisteme dahil olacak. Otomatik katılımın hayata geçişiyle sistemde kalma oranının mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi'nden daha yüksek olması bekleniyor."

Haberin Devamı