Gazete Vatan Logo

Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? Emeklilik dilekçesi örneği...

Prim, hizmet süresi ve yaş emekli olmanın temel koşuludur. Bu koşulları yerine getiren kişiler emeklilik başvurusu hakkı kazanırlar. Peki emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? Yüksek maaş için emeklilik dilekçesi zamanı var mı?

Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? Emeklilik dilekçesi örneği...

Yıllarca çalıştıktan sonra emeklilik hayali kuran çalışanlar, emeklilik koşullarını sağladıktan sonra emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli, nasıl başvuru yapılmalı ya da emeklilik dilekçesi için nereye başvurulmalı? gibi soruları sormaya başlıyor. Detaylar haberimizde…

Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli?

Prim, hizmet süresi ve yaş koşullarının tümünün karşılandığı tarihin hafta sonu ya da dini bayram gibi resmî tatillere denk gelebilir. Emekliği aylığının bağlanacağı sigortalının posta ya da kargo yoluyla gönderdiği dilekçe bu durumda, kuruma intikal ettiği tarihe göre esas alınır.

Taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi ile gönderilen dilekçede ise, dilekçenin postaya verildiği tarih SGK’ya intikal edilen tarihtir. Dolayısıyla bu gibi durumlara dikkat emek gerekmektedir.

Emeklilik dilekçesi verirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da emekli maaşının, hak ediş tarihinden sonraki ay başı kişiye bağlanmasıdır. Yani, emeklilik hak ediş tarihi 25 Ağustos ise ve çalışan emekli dilekçesini 1 Ekim’de gönderirse, maaşını 1 Ekim’de alır. Bu nedenle emeklilik dilekçesi başvurusu, emeklilik hak ediş tarihine yakın olan bir tarihte verilmelidir. emeklilik dilekçelerini ayın son günü veya bir gün öncesi verirlerse hem çalıştıkları iş yerinden maaş alırlar hem de bir gün sonra emekli Maaşına hak kazanmış olurlar.

Haberin Devamı

Kamu sektöründe çalışanlar için emeklilik dilekçesi her ayın on dördünde verildiği takdirde emekli maaşları o ayın on beşinden itibaren geçerli olur. Özel sektördede ise durum farklıdır.

Yüksek maaş için emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli?

Emeklilik dilekçesinin, 2019 yılı enflasyon ve büyüme hızının, 2019 yılındaki emekli aylıkların yapılan zamdan büyük olması durumunda, 2020 Ocak ayında; enflasyon ve büyüme hızının küçük olması halinde 2019 Aralık ayını sonu verilmesi çalışan için avantaj sağlayabilir. Uzmanlar ise genellikle emeklilik başvurusunun yılbaşından önce yapılmasının daha avantajlı olduğunu söylüyor.

Emeklilik maaşı verilen dilekçenin ve son ödenen prim tarihine göre belirlenir. Bu hesap yapılırken, dilekçenin verildiği yıldan bir yıl önceki makro rakamlara bakılır. Dilekçenin verildiği tarihten önceki maaş zamları da ödenecek maaşa eklenir. Yani, 2019 içinde verilen dilekçe için 2018 yılının güncellenen enflasyon ve büyüme oranları dikkate alınır. Enflasyon oranlarının bir önceki yıla göre yüksek olması, maaşlar üzerinde arttırıcı bir etkiye sahiptir. Enflasyon oranları yılda iki kez açıklandığı için 2019 Ocak ve Temmuz zamlarıyla birlikte kişi, Ocak 2020 zammından da faydalanabilecek.

Haberin Devamı

Emeklilik dilekçesi başvurusu

Emekli olmak için eksiksiz doldurulan evraklar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilir. Emekli olmak için gereken evrakların başını ise, emeklilik tahsis ve talep formudur. Bu belgeleri teslim edilmezse, emeklilik işlemleri başlamaz. Sosyal Güvenlik Kurumu’na emeklilik başvuru yapıldıktan sonra, başvuru sonuçları en az 15 gün en çok 3 ay sonra açıklanır. Bu işlemler 4a, 4b, 4c için farklı yürüdüğünden, emekli aylık bilgisi hizmeti üzerinden sorgulama yapılmalıdır.

Haberin Devamı

E-Devlet Üzerinden Başvuru

e-Devlet internet sayfasındaki Kurumlar bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu seçilerek, açılacak sayfadan Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi başlığına tıklanıp emeklilik başvurusu yapılabilir.

Emeklilik başvurusunda gereken evraklar

SGK'ya bağlı olarak çalışanlar için,

– Gelir vergisi muafiyet belgesi

– İşten ayrılış belgesi

– Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi (Emekliliğe hak kazandığınızı gösteren belgedir)

BAĞ-KUR'a bağlı olarak çalışanlar için:

– Kişiye ait tahsis talep belgesi

Emekli Sandığı’na bağlı çalışanlar için,

– Fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi

– Üç adet vesikalık fotoğraf.

– Emekli aylığını ve emeklilik ikramiyesini hangi bankadan almak istediğini beyan eden bir dilekçe

– Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanının fotokopisi.

– Emekli olmak isteyen erkekler için askerliğini tamamlamış olduğuna dair terhis belgesi ayrıca askerlik borçlanması yapıldı ise bu borçlanmayı gösterir belge ile beraber ödeme belgesi.

Haberin Devamı

– Memuriyete başlama tarihinde mezun olunan okul ile emekli olmak istediği tarihte mezun olduğu okulların diploma örnekleri. (Mutlaka tasdikli olacak)

– Şayet sigortalı bir hizmeti var ise ve bu hizmetini memuriyetteki hizmeti ile birleştirmiş ise bunu belgeleyen bir belge ile beraber kesenek farkının tahsil edildiğini gösteren belge.

– Yerleşim belgesi ve kuruma ait resmi kimliği.

Emeklilik dilekçesi örneği