Gazete Vatan Logo

Emeklilerin 90 milyar $’lık masrafı ‘3 büyükleri’ tüketti

GM, Ford ve Chrysler’in azalan oto satışlarından bile büyük derdi var.

Üç dev, emeklilerinin sağlık harcaması için milyarlarca dolar ayırmak zorunda. Bu yüzden Japonlar araç başına 1.500 dolar kâr ederken, GM 3 bin dolar zarar yazıyor

Otomobİlİn anavatanı ABD’de General Motors (GM), Ford ve Chrysler için tehlike çanları çalıyor. 102 yıllık tarihlerinde ilk kez Uzakdoğulu markaların gerisinde kalan Detrotli 3 üreticinin başı sadece azalan otomobil satışları ile dertte değil. ’3 büyük’ olarak adlandırılan GM, Ford ve Chrysler’in emeklileri için yapmak zorunda olduğu milyar dolarları bulan sağlık harcamaları, bu şirketleri sürekli zarara uğratıyor.
Emekli başına 1.634 $
The Wall Street Journal’ın yaptığı haber analize göre, Detrotli üreticilerin sağlık masrafı toplam 90 milyar dolar. GM, 54.8 milyar dolarla başı çekiyor. Bir başka deyişle bu yıl koltuğunu Toyota’ya kaptırması beklenen GM, otomobil başına bin 634 doları emeklilerin sağlık masrafına ayırıyor. Bu rakam Chrysler için bin 313 dolar, Ford için bin 151 dolar. Toyota’nın sağlık masrafı ise emekli başına 215 dolarla sınırlı.

Kârlar azalıyor
3 büyüklerin ödediği bu yüksek meblağlar, bir otomobilden elde edilen kâra doğrudan yansıyor. Zaten Japon üreticilerin ABD’de başarılı olmasının ana sebeplerinden biri de, araç başına elde ettikleri kâr marjlarının yüksek olması.
Buna göre bir otomobil başına Nissan bin 575, Honda bin 368, Toyota bin 266 dolar kazanıyor. Maliyetlerini bir türlü düşüremeyen Chrysler, bin 72 dolar, GM bin 436 dolar ve Ford ise 5 bin 234 dolar zarar ediyor. Tüm bunlara bir de emeklilerin yüksek sağlık harcamaları eklenince, GM’in otomobil başına zararı 3 bin 70 doları, Chrysler’in 2 bin 385 doları, Ford Motor’un zararı ise 6 bin 385 doları buluyor.
Bu olumsuz durumu düzeltmek isteyen ’3 büyükler’, Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası ile emeklilerin sağlık masraflarının bağımsız bir fon tarafından karşılanmasını da içeren bir toplu sözleşmenin pazarlığını yapıyor. GM ile sendikanın kısa süre içinde anlaşmaya varması beklenirken, bu konuda bir anlaşma sağlanırsa, sendika temsilcilerinin aynı konuyu Ford ve Chrysler yetkilileri ile de görüşebileceği belirtiliyor. Nihai anlaşmanın imzalanması halinde çok daha az emeklisi olan ve daha düşük nitelikte sağlık hizmeti veren Japon üreticilerle, Detroitli üreticiler arasındaki maliyet farkı azalmış olacak...

Haberin Devamı