Gazete Vatan Logo

Emekli mübaşirler de ek göstergeden yararlanır

Ek göstergeden yararlanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru gerekiyor mu? Emeklilik yaşını nasıl düşürebiliriz?

Emekli mübaşirler de ek göstergeden yararlanır

Emekli olmak isteyen herkes kafasını karıştıran soruların yanıtlarını arıyor. Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu ise vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.

Soru: Kazanılmış hak aylığı 1/4 derece ve kademe, 34 yıl hizmet üzerinden 2014 yılında Mübaşir kadrosundan emekli olan bir kişinin emekli maaşı ek ödeme ile birlikte 2600 lira civarında. Kişi emekli olurken Yardımcı Hizmetler Sınıfında olduğundan ek gösterge verilmemişti. 6 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2019/50 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Mübaşir kadro unvanları Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’na alındı. Bu karardan önce Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nda iken ek göstergesi olmadan emekli olanlar da şimdiki Mübaşirler gibi ek göstergeden yararlanacak mı? Yararlanacaksa emekli maaşı ne kadar fark eder? Yararlanmazlarsa eşitliği aykırı değil mi? Eşitliği aykırı olduğu gerekçesiyle dava açılarak ek göstergeden yararlanılabilir mi? Mimar Yavuzhan ERGİR

Cevap: Cumhurbaşkanlığı kararından önce kadro unvanı, Yardımcı Hizmetler Sınıfı olan ve ek gösterge uygulanmadan emekli olan mübaşirler de şu anda çalışan mübaşirler gibi yeni verilen ek göstergeden yararlanacaklar. Ayrıca bugünkü memur maaş katsayıları, 2200 ek gösterge dikkate alınarak hesaplanan emekli maaşı (ek ödeme dahil) 3180 lira civarında olacak. Yani emekli mübaşirin emekli maaşı yaklaşık olarak 580 lira artacak. 580 lira emekli maaşı artışına yol açan Ek göstergeden yararlanmak için; Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru gerekmiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sırayla güncellemeyi yaparak tüm emekli mübaşirlerin maaş farklarını gönderecektir. SGK yoğun bir şekilde çalışıyor. Telaşa ve davaya gerek yok. Söz konusu emekli mübaşirlerin tamamı ek göstergeden yaralanacak. Birkaç ay daha bekleyin ek gösterge uygulanmaz, fark tutarı yatırılarak emekli maaşınız yükseltilmezse bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvurulabilirsiniz. Şimdiden hiçbir işlem yapmanıza gerek yok.

Haberin Devamı

EMEKLİLİK YAŞINIZ 56’YA DÜŞEBİLİR

Haberin Devamı

Soru: 5 Aralık 1971 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 2 Ekim 1998 olup 6152 gün primim var. Askerliğimi sigorta başlangıcından önce yaptım. Bu şartlarda ne zaman emekli olurum? Ne kadar askerlik borçlanması yaparsam emekliliğimi geri çekerim? Şemseddin AKSU

Cevap: Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizin 490 gününü borçlanmanız halinde, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız mümkün.

EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKABİLİR?

Soru: 16 Eylül 1979 doğumluyum. Askerliğimi 30 Kasım 2002-15 Temmuz 2003 arasında yaptım. SSK başlangıç tarihim 2 Nisan 1998 olup 5300 gün prim ödemem var. EYT onaylanırsa kaç yaşında, onaylanmazsa kaç yaşında emekli olabilirim? Oktay ACAR

Cevap: Emeklilikte yaşa takılanlar için kanun çıkartılmayacağı siyasi otorite tarafından açıklandı. EYT yasası beklemek hayalcilik olur. 600 gün daha prim ödeyerek priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

BAŞLANGICINIZ 23 MAYIS’TAN ÖNCEYSE 48 SONRAYSA 49 YAŞI DOLDURACAKSINIZ

Soru: 1973 doğumluyum. 1985 SSK girişimle 6400 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? Sedat ÇALIŞKAN

Cevap: Priminiz yeterli. Sigorta başlangıcınız 23 Mayıs’tan önceki bir tarih ise 48, sonraki bir tarih ise 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

VERGİ İNDİRİMİ ALIP 920 GÜN DE PRİM ÖDEYECEKSİNİZ

Soru: SSK başlangıç tarihim Nisan 1997 olup 3000 gün prim ödemem var. Yüzde 55 oranında engelliyim. Halen çalışmaktayım. Acaba ne zaman emekli olurum? Umut ALTA

Cevap: Maliyeden vergi indirim hakkı da almanız halinde, 6 Ağustos 2003 itibariyle 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3’üncü derece engelli olarak emekli olmak için; 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. 920 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3920 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.