Gazete Vatan Logo

Emekli kadın yetim maaşı alabilir mi?

SSK emeklisi olan kadınlar, çifte emekli alma şartlarını araştırıyor. Emekli kadın yetim maaşı alabilir mi? sorusunu araştıran milyonlarca kadın emekli tarafından merak edilen konunun ayrıntıları haberimizde.

Emekli kadın yetim maaşı alabilir mi?

SSK emeklisi olan kadınlar, çifte emekli alma şartlarını araştırıyor. Emekli kadın yetim maaşı alabilir mi? sorusunu araştıran milyonlarca kadın emekli tarafından merak edilen konunun ayrıntıları haberimizde.

Emekli kadının, hangi sigortaya bağlı olduğu fark etmeksizin, vefat eden eşinden dul aylığı aldığı biliniyor. Peki emekli yetim maaşı alabilir mi? Emekli kadın yetim aylığı nasıl alabilir?

EMEKLİ MAAŞI ALAN YETİM AYLIĞI ALABİLİR Mİ?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 34. maddesine göre, yetim aylığından faydalanabilmek için evli, bekar, dul veya çalışıp çalışmadığı çok önemlidir. Kız çocukları yaş aralığı fark etmeksizin, bekar, dul veya boşanmışlarsa, çalışmıyor, sigorta kapsamında gelir ya da maaş almıyorsa yetim aylığı alabiliyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi’nden edinilen bilgiye göre; emekli maaşı alan aynı zamanda yetim aylığı alamaz.

KADININ YETİM MAAŞI ALABİLMESİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

Ölen SSK ve Bağkur Sigortalı ise,

SSK ve Bağkur’dan sigortalı kişinin, bekar, boşanmış ve dul kalmış kızları, sigortalı olarak çalışmıyor ya da kendisi SSK ve Bağkur emeklisi değilse, yetim maaşı alabilir.

Haberin Devamı

Ölen Emekli Sandığı emeklisi ise;

Ölen kişinin emekli sandığı emeklisi olması veya 15.10.2008 tarihinden önce memur olup emekli olmadan ölmüş ise, bu kişinin kız çocukları memur ve memur emeklisi değilse yetim aylığı alabilir.

KADIN HEM YETİM HEM DE DUL MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Emekli olan kadının yetim maaşı alabilmesi mümkün değil ancak yetim maaşı alan kadının ayrıca ölen eşinden de dul aylığı alma hakkı vardır.

Bu hakkın kullanılması ise, belirli şartlara bağlanmıştır.

1. Anne-babası ve eşi içinden birinin Emekli Sandığı sigortası emeklisi, diğerinin de SSK ya da Bağkurlu olması halinde kadın iki maaşı birden alabilir.

2. Eşinin ölüm ve dul aylığı bağlanma tarihi 1.10.2018’den önce ise, anne-babanın ölüm tarihi fark etmeksizin, ancak sigortaları farklı yerden olmak koşuluyla (birinin Bağkur diğerinin emekli sandığı) yetim maaşı alabilir.

Haberin Devamı

3. Babası-annesi 1.10.2018 yılından önce ölmüş ve yetim aylığı bağlanmış kız çocuğunun, daha sonradan evlenmesi durumunda kesilen aylık, eşinin ölmesi ile birlikte hem dul hem de yetim maaşı alma hakkı vardır.

Özetle, emekli olan kadın yetim maaşından faydalanamazken, kız çocuğunun anne, babası ve eşinden birinin SSK’lı ya da Bağkurlu diğerinin Emekli Sandıklı olması kadının iki emekli maaşı almasını sağlar. Boğanmış kadın da bu durumda babasının maaşını alabilir.

SSK EMEKLİSİ DUL KADIN BAĞKUR EMEKLİSİ BABASINDAN MAAŞ ALABİLİR Mİ?

En sık sorulan sorulardan biri de budur. Yapılan açıklama göz önünde bulundurulduğunda, emekli olan kadın hiçbir şekilde babasının maaşından faydalanamamaktadır. Aynı şekilde emekli sandığından emekli kadın da bir dul kadın da babasından ya da annesinden kaynaklı yetim maaşı alamamaktadır.