Gazete Vatan Logo

Emekli artık fiş toplamayacak maaşını yüzde 4 zamlı alacak

Başbakan Erdoğan, 1 Ocak'tan itibaren tüm emeklilere maaşlarının yüzde 4'ü kadar ödeme yapacaklarını, böylece fiş ve fatura toplamak zorunda kalmayacaklarını söyledi

Ankara- Başbakan Tayyip Erdoğan, 1 Ocak 2006'dan itibaren tüm emeklilere maaşlarının yüzde 4'ü kadar bir ödemeyi otomatik olarak vereceklerini ve emeklilerin vergi iadesi için artık fiş ve fatura toplamak zorunda kalmayacağını söyledi. Dün akşam 'Ulusa Sesleniş' konuşmasında Erdoğan, halen emeklilere üçer aylık dönemler halinde vergi iadesi ödendiğini ve bu ödemenin her üç ayda bir avans olarak yapıldığını anımsatarak, "Artık biz bu uygulamayı kaldırıyoruz, 1 Ocak 2006'dan itibaren tüm emeklilerimize maaşlarının yüzde 4'ü kadar bir ödemeyi otomatik olarak vereceğiz. Artik emeklilerimiz bu ödeme karşılığında fiş ve fatura toplama eziyeti çekmeyecekler" diye konuştu. Fiş fatura toplamak konuşunda emeklilerin çektiği eziyeti hatırlatan Erdoğan, bu yeni uygulamanın bir anlamda emeklilerin harcamaları sırasında ödedikleri Katma Değer Vergisi'ne, fiş ve fatura toplama zorunluluğu olmadan devletin yaptığı katkı olarak da ifade edilebileceğini söyledi.

Bayram müjdesi
Yeni düzenlemeyle "vergi iadesi sistemi" emekliler için kaldırılmış olacak. Bu kapsamda emekliler, 2006 yılından itibaren fiş ve fatura toplamayacak. Ancak maaşlarının yüzde 4'üne karşılık gelen bir tutar emeklilere peşin olarak ödenecek. Söz konusu düzenlemeyle ilgili kararın ilk Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılacağı öğrenildi.

Başbakan, konuşmasında ayrıca memur, işçi ve çiftçiye bir bayram müjdesi vererek, kamuda çalışan işçi ikramiyeleri ile memur maaşlarının bayramdan önce ödeneceğini açıkladı.

Çiftçilerin de 2005'ten kalma dönüm başı 6 YTL'den toplam 1 milyar YTL'lik Doğrudan Gelir Desteği ödemelerini Kurban Bayramı öncesinde ödeneceğini bildirdi.

YTL'de 'olmaz' denilen oldu
'Ulusa Sesleniş' konuşmasında Erdoğan, ayrıca vatandaşlara YTL'ye geçiş aşamasındaki destekleri ve uygulamadaki hassasiyetleri dolayısıyla şükranlarını sundu. Erdoğan, "Olmaz denilen oldu, özellikle bu bir yıllık uygulama sırasında, bazılarının rüya dediği bir olay sessiz sedasız gerçekleşti" dedi.

Memura yüzde 13 zam geliyor
Başbakan Erdoğan, maaş artışlarında hükümetin ana prensibinin "az maaş alana çok, çok maaş alana ise daha az zam yapmak" olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Maaşlar arasındaki dengesizliği gidermeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu prensibimizi uygulamaya devam edeceğiz. 2006'da kümülatif bazda en düşük dereceli memur maaşı yaklaşık yüzde 20, ortalama memur maaşı yaklaşık yüzde 13, en yüksek memur maaşı ise yüzde 5.1 oranlarında artacak. Bu artışlarla en düşük dereceli memurun maaşı Ocak'ta 541 YTL'den 595 YTL'ye, Temmuz'da ise 650 YTL'ye yükselecek." Erdoğan, her şeye rağmen bu rakamların yeterli olmadığını belirterek, Türk ekonomisi daha ileri noktalara eriştikçe maaşların da dengeli bir şekilde artacağım arzu edilen refah düzeyine ulaşılacağını söyledi.

Haberin Devamı