Gazete Vatan Logo

Emekli Albay'dan model otomobil sergisi

Model otomobil tutkunu Sami Efe, 70 parçadan oluşan koleksiyonunu, meraklılarıyla paylaşmaya hazırlanıyor

Sami Efe’nin, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Türkiye’de üretilmiş motorlu taşıtların modellerinin yer alacağı sergisi, 16-26 Ekim tarihleri arasında Ankara Optimum Alışveriş ve Eğlence Merkezi’nde görülebilecek.

Emekli Albay Sami Efe, ANKA’ya yaptığı açıklamada, model tutkusunun çocukluğumdan var olduğunu, koleksiyon merakının ise son 3 yılda belirgin hale geldiğini söyledi. Türkiye’de üretilmiş araçların modellerini bulmanın çok zor olduğuna değinen Efe, “Bazen günlerce internette nöbet beklemek gerekiyor. Modelleri Kanada’dan Avustralya’ya kadar geniş bir yelpazeden topluyorum. Elimde mevcut en eski model Verdi Biraderler tarafından 1955 yılında Türkiye’de üretilmiş bir Willys Jeep, En yeni ise Bursa’da üretilen 2008 model bir Fiat Palio’nun modelidir. Modellerin ölçekleri 1/10 ile 1/87 arasında değişmektedir. Bazen modellerin Türk versiyonuna tadilatı gerekiyor. Bazen de sıfırdan yapmak gerekiyor” diye konuştu. Efe, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren Türkiye’de üretilmiş motorlu taşıtların modellerinin yer alacağı, yaklaşık 70 parçadan oluşan sergide, “Türk Otomotiv Sanayinin gelişimini görsel malzemelerle halka anlatmayı, Türk Otomotiv Sanayinin eriştiği noktaları göstererek halkın moralini yükseltmeyi, yerli malı kullanmayı teşvik etmeyi, eski modelleri sergilemek suretiyle nostalji yaşatmayı ve gençleri hobilerle uğraşmaya teşvik etmeyi” amaçladığını ifade etti.

-HEDEFİM, ANADOL VE DEVRİM OTOBİLİNİN DE YER ALACAĞI MÜZE KURMAK-

İlerideki hedefinin ise model sayısını 300’e çıkararak, bir müze kurmak olduğunu belirten Efe, “Tabii ki müze kurmak kolay bir iş değil. Ama hedef bu.. Müzede sadece maketler değil diaromalar, Anadol otomobilin gerçek modelleri, Devrim otomobilinin heykeli, Türk otomotiv sanayinin geçmişi, gelişimi, başarı ve başarısızlıkları, bireysel otomobil üretim girişimleri gibi bilgi, belge ve dökümanlar da yer alacak” diye konuştu. Efe, şu ana kadar yaptığı çalışmalarda hemen tüm firmalara başvurmasına rağmen, FNSS hariç destek görmediğini de sözlerine ekleyerek, “Özellikle müze konusunda Otomotiv Sanayicileri Derneği’nin desteğini yanımda hissetmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı