Gazete Vatan Logo

Emanet kamerayla ödül...

Emanet kamera ve kendi ürettikleri ekipmanlar ile çektikleri film ile ödül aldılar

Çocukluk arkadaşı olan bir grup lise son sınıf öğrencisi, kurdukları "Paydos" isimli kısa film ekibi ile amatörce kısa belgesel nitelikli filmler çekmeye başladılar. Ozan Meşeci, Halil Lekesiz, Arif Akçalı, Barış Güngör, Uğurcan Bilici, Ahmet Tokmak, Taha Tokmak ve Hakan Kayhan’dan oluşan ekip, 6 kısa metrajlı film çekti. Kayseri Lisesi Edebiyat Öğretmeni Salih Ataoğlu’nun desteğiyle filmler çeken genç sinemacılar, uyuşturucu veya maddi sıkıntılar gibi sorunlara dikkat çekmeye çalışıyorlar.
Film ekibi, 2008 yılında başladıkları çalışmalar sonucunda Mutlu Olabilmek, Karanlığın İçinde, Yalnızlığa Hapsolmak, Sessizliğe Hapsolmak, Istıraba Hapsolmak ve Ölümsüzler isimli filmler çekti.

Filmlerin yönetmenliğini ve senaristliğini yapan Ozan Meşeci, yaklaşık 2,5 yıl önce kurdukları ekip ile amatörce filmler çekmeye çalıştıklarını kaydetti.

Kameraları olmadığı için bir yakınlarından aldıkları emanet kamerayla film çektiklerini ifade eden Meşeci, "İlk zamanlar emanet kameramız ile kendi görüntülerimizi çekip oluşturduğumuz internet sitesinde yayınlıyorduk. Daha sonra kısa filmler çekmeye başladık. Bugüne dek 6 filmimiz oldu. Türkiye’de bildiğimiz kadarıyla İstanbul, Ankara ve İzmir dışında bizim gibi film ekipleri yok. Anadolu’da bu alanda bir örnek olmak istiyoruz. Çektiğimiz filmlerle özellikle gençlerin sorunlarına dikkat çekmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

SU BORUSUNDAN ŞARYO, PİLLİ FENERDEN IŞIK
Film ekibinin teknik işlerini yürüten Halil Lekesiz de, tamamen kendi çabaları ile imkanları ölçüsünde filmler çekmeye çalıştıklarını anlattı.

Çekim tekniklerini geliştirmek ve daha güzel sahneler çekebilmek için kendilerine has yöntemlerle ekipmanlar oluşturduklarını dile getiren Lekesiz, şu bilgileri verdi:

"Çekimlerimizi daha profesyonel hale getirmek için kendi çabalarımız ile bir takım ekipmanlar hazırladık. Sunta parçalarını bir araya getirerek, kameranın hareket etmesini sağlayan (şaryo) yaptık. Suntanın altına yerleştirdiğimiz tekerleklerin hareket etmesi için su borularından yol oluşturduk. Ayrıca, inşaat malzemeleri satan bir iş yerinden pilli el fenerleri aldık. Tahtadan yaptığımız ayak üzerine bu fenerleri yerleştirdik. Işığın dağılması için de fenerlerin önüne beyaz bir bez parçası gerdik. Bu ekipmanları son filmimiz Ölümsüzler’de kullandık. Işık işe yaradı ama şaryonun borular üzerinde ilerlemesinde sıkıntı çektik. Bundan sonraki çalışmalarımızda daha iyi verim alabilmek için ekipmanlarımızı geliştirmek istiyoruz."

KAYSERİ LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN KAHRAMANLIĞI ÖDÜL GETİRDİ
Ekibin son çalışması olan Ölümsüzler isimli kısa film, TBMM’nin 90. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Gençliğin gözünden" konulu liseler arası kısa film yarışmasında ikincilik ödülü aldı.

Ölümsüzler filmi, 1921 yılında Sakarya Savaşı sırasında Kayseri Lisesi’nin son sınıf öğrencilerinin tamamının şehit olması nedeniyle okulun mezun verememesini konu alıyor.

Bu filmle Türkiye ikincisi olan ekip, ödül olarak kamera aldı. Emanet kamerayla film çeken genç sinemacılar, artık kendi kameralarına kavuştu. Liseli yeteneklerin, yeni hedefi büyük metrajlı film çekmek.

Öte yandan, Kayseri Lisesi öğrencilerinin kahramanlığını anlatan "Taş Mektep" isimli sinema filmi çekimlerinin de kısa sürede başlaması bekleniyor. Filmin yapımcısı Galip Güner, ekip üyelerini çekimlerde görevlendirme sözü verdi. Genç sinemacılar, böylece amatör olarak başladıkları sinemacılık sektöründe profesyonel deneyim elde edecek. (aa)

Haberin Devamı