Gazete Vatan Logo

Elmayı yediler

Akıllı telefonlara gelen kur zammı ve ithal ürünlere yapılan boykot çağrısı akıllı telefon pazarındaki dinamikleri değiştirdi. Apple, Türkiye’de 2’nci sıradan düştü. Yerini Çinli Huawei aldı.

Elmayı yediler

Son dönemde dolarda yaşanan aşırı yükseliş Türkiye’de teknoloji pazarındaki taşları yerinden oynattı. Kurdaki artışa paralel olarak ithal ürünlerin fiyatlarının artması en çok akıllı telefon pazarını etkiledi.

Apple’ın Temmuz başında yaptığı yüzde 23’lük zammın ardından geçtiğimiz günlerde ürün ve servis ücretlerine bir zam daha yapması markaların pazar sıralamasını değiştirdi. Pazarda ortalama yüzde 45’lik paya sahip olan Samsung, bu süreçte pozisyonunu korumayı başardı. Hatta bazı modellerinde satış rakamlarını artırdı. Yüzde 20’lik bir payla 2’nci sırada olan Apple, kan kaybederek Temmuz’da yüzde 16.5’e kadar geriledi.

Çinli akını var

Bu dönemde en büyük sıçramayı Çinli Huawei yaptı. 4 yıl önce Tükiye pazarına giren ve geçen yıla kadar yüzde 3’lük pazar payına sahip olan Huawei son bir yılda peş peşe piyasaya sürdüğü modellerle büyük ivme yakaladı. Huawei, Temmuz’da yüzde 17.9’luk bir pazar payına ulaşarak ABD’li rakibi Apple’ı geride bırakıp Türkiye pazarında 2’ncilik koltuğuna oturdu. Önümüzdeki aylarde Huwei’nin pazar payını daha da artırması bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda Çinli devler Xiaomi ve Honor da yeni ürünleri ile Türkiye pazarına girmiş ve oldukça başarılı satış performansı göstermişti.

Haberin Devamı

Yerli çağrısı

Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Amerika’nın elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız. Onların iPhone’u varsa öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemize Venüs Vestel var” diyerek bir çağrıda bulunmuştu. Sektör kaynaklarına göre yapılan kur zamlarına rağmen Samsung’un pazar payını kaybetmemesindeki temel neden vatandaşların bu çağrıya kulak vermesi ve markanın orta sınıf akıllı telefonlarda Türkiye’de çok ciddi bir alışkanlığa sahip olması olarak gösterildi.

Vestel’e doping oldu

Boykot çağrısının ardından Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan da Vestel marka akıllı telefonların satışlarının yüzde 50 arttığını bu büyümede kamu kurumlarından gelen taleplerin önemli bir rol oynadığını açıklamıştı.
4 kameralı Mate 20 LIte Türkiye’de
Türkiye pazarında gittikçe güçlenen Huawei’nin, Mate 20 serisinin ilk üyesi olan Mate 20 Lite modelinin Türkiye lansmanı dün gerçekleşti. Huawei Mate 20 Lite, Kirin ailesinin yeni işlemcilerinden biri olan Kirin 710 işlemcisinden gücünü alıyor. 4 GB RAM kapasitesine sahip olan telefonda, 64 GB dahili depolama alanı bulunuyor.
6.3 inç boyutlu ve çentikli tasarıma sahip olan IPS LCD ekran, 1080 x 2340 ekran çözünürlüğüne ve 19.5:9 görüntü oranına sahip. Android 8.1 Oreo işletim sistemi ve EMUI 8.2 arayüzüne sahip olan telefonda, 3750 mAh kapasiteli batarya kullanılıyor. Mate 20 Lite modelinde önde iki, arkada iki olmak üzere toplamda dört kamera ile birlikte geliyor. Huawei Mate 20 Lite, 3 bin 799 TL fiyat etiketi ile raflardaki yerini alacak.

Haberin Devamı