Gazete Vatan Logo

Ellerin tozlu, terlisin, taş attın!

Bingöl'de bir gösteriye katılan 6 çocuğun 20'şer yıl hapsi istendi. Polis, yazdığı tutanakta çocukların "terli" oldukları için "eylemci" diye gözaltına alındığını belirtti.

Bingöl'ün Genç ilçesinde 2 ay önce Öcalan'ın cezaevi koşullarını protesto etmek için gerçekleştirilen yasadışı gösteriye katıldıkları gerekçesiyle 3'ü tutuklu 6 çocuk hakkındaki iddianame tamamlandı.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, çocuklar hakkında "örgüt adına suç işlemek"ten 10 yıl, "gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet"ten 5 yıl, "örgüt propagandası yapmak"tan da 5 yıl olmak üzere toplam 20'şer yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. 6 çocuğa istenen cezaların toplamı 120 yılı buldu.

Diyarbakır Özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinde, 4'ü öğrenci olan 6 çocuğun, polisi taşlayıp üstelik molotof kokteyli attıkları gerekçesiyle cezanın en üst sınırından mahkûm edilmeleri talep edildi.

İddianamede sanık çocukların polise taş atarken görüntülerinin bulunmamasına rağmen polis tutanağına yansıyan ifadeler delil olarak değerlendirildi.

Polis tutanaklarında, ateş yakıp polisi taşlayan grubun polis müdahalesiyle birlikte ara sokaklara kaçtığı belirtildi. Tutanağa göre, tutuklu çocuklar bu gruptaydı ve takip sonucu yakalandı. Aynı tutanakta, bir eve girdikleri sırada yakalanan çocukların ellerinin tozlu ve isli olduğu, bu nedenle ateş yakmış olabileceklerinin düşünüldüğü, ayrıca hepsinin terli ve nefes nefese olmaları nedeniyle gösterici olduklarının anlaşıldığı da vurgulandı.

Çocuklardan Hakan B. gözaltına alınışını "Maça gitmek için ninemlerin evinden çıktıktan sonra olaylar başladı. Polisler gelip, elleriyle boynumu yokladılar. 'Ellerin tozlu, ayrıca da terlisin' deyip beni de gösterici diye gözaltına aldılar" diye anlattı.

Yusuf O. ve İbrahim T. ise "Birlikte köpek dövüşü izledik. Hava soğuk olduğu için köpek dövüşü yapılan arazide ateş yakılmıştı. Biz de bu ateşin etrafında ellerimizi ısıttık. Polis, 'Sizin eliniz neden isli ve duman kokuyor. Gösteriye katıldınız' diyerek bizi gözaltına aldı" diye ifade verdi.

Haberin Devamı