Gazete Vatan Logo

Elle havaya kaldırılıyor uçuyormuş gibi yapıyor

İstanbul Gelişim Üniversitesi geliştirdiği ve ‘uçan otomobil’ dediği projeyi tanıttı

Elle havaya kaldırılıyor uçuyormuş gibi yapıyor

Türkiye’nin kendi enerji sektöründe belli bir noktaya gelmesi ve rüzgar enerjisi, su, elektriği kullanarak belli bir seviyeye gelmesi gerektiğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli, “Türkiye de birçok ilde güneş enerjisine ağırlık verildi. Özellikle Türkiye dünya liderliğine koşan bir ülke bu bağlamda enerji sektörüne ağırlık vermek gerekiyor ve kendi enerjisini üreten bir ülke konumuna gelmesi gerekiyor. Üniversitelerin buluşlarıyla Türkiye ilerleme yolunda büyük adımlar atmış olacak” dedi.

Uçan otomobil projesine değinen Gayretli, ”Çalışmalar kapsamında uçan otomobil’ hem araba hem de uçak olan bir araç üretmek istedik. İstanbul her geçen gün trafik sıkıntısının arttığı bir şehir uçan otomobille bunun minimum seviyeye indirmek istiyoruz. Karadan ve havadan elektrikle yol alacak” dedi.

ABD uçan arabası; Kapıya park ediliyor istediğiniz zaman uçuyor

Terrafugia’nın TF-X adlı modeli, Aralık 2015 otomotiv tarihinde bir ilki başararak Amerikan hava sahasında deneme maksatlı uçuş izni aldı. Bu, herkesin hayalini kurduğu uçan otomobillerin hayata geçmesi yönündeki en önemli adımın atıldığı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Amerika’yı boydan boya kat edebilecek olan TF-X, normal bir otomobil gibi yolda gidebiliyor, ortalama bütün garajlara sığabiliyor ve standart biçimde park edebiliyor. Onu sıra dışı kılansa uçuş moduna geçtiği an. Yanlardan açılan kanatları üzerindeki pervaneler dikey biçimde yerden kalkmasını sağlıyor. İstenilen yüksekliğe ulaştıktan sonra yan pervaneler kapanıyor ve arkadaki itici podlar TF-X’in bir uçak gibi ilerlemesini sağlıyor.

Uçuş için pilot lisansına gerek duyulmaması en büyük avantajı. Havada yazılım vasıtasıyla uçuruluyor ve istenilen noktaya kendiliğinden iniyor. TF-X’i kullanan kişinin yapması gereken tek şey, havalanabileceği bir yere geçip ulaşmak istediği noktayı haritadan seçmek. Gerisini otomatik pilot hallediyor ve iniş için son onayı mutlaka yine şoförden alıyor.

800 kilometre gidebiliyor

1210 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen elektrik motorlu uçan otomobil, 800 kilometre menzile sahip. Deneme için Amerika’yı boydan boya uçacak olan TF-X prototipi, gerçek boyutunun 10’da biri büyüklüğünde ve insansız olarak kontrol edilecek.

Haberin Devamı