Gazete Vatan Logo

Elif Şafak’ın ‘Aşk’ romanıyla tehdit

29 yıllık gazeteci, işte bu sözlerle tehdit edilmiş...

‘Esas kirlilik, dışta değil içte, kisvede değil kalpte olur. Yıkamakla çıkmayan tek pislik kalplerde yağ bağlamış haset ve art niyettir’

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yayımlanan ’Güney Marmara’da Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni’ydi Cihan Hayırsevener... 29 yıllık gazeteciydi. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdikten sonra, 1980’de Dünya gazetesinde gazeteciliğe başlayıp sırasıyla Hürriyet, Dünya ve Karadeniz gazetelerinde çalışmıştı. 1999’da adım attığı Bandırma’da kurduğu Yaşam Gazetesi’nde mesleğini sürdürüyordu. Önceki gün sokak ortasında kurşunlandı. Kanlar içerisinde yatarken, kendisini kimin vurduğunu soran meslektaşına “Biliyorum” dedi, ama katilinin adını söylemeye zamanı yetmedi.

İhale haberlerini yapmaktan vazgeçmedi

Hayırsevener, yaklaşık 2.5 ay önce ‘ihaleye fesat karıştırmak’ suçlamasıyla gözaltına alınan, aralarında oğlu ve kardeşinin de bulunduğu 6 kişi ile tutuklanan İlkhaber Gazetesi’nin kurucusu İhsan Kuruoğlu ile ilgili haberi gazetesinde yayımladı. Bunun üzerine İlkhaber Gazetesi, olayı haber yapan gazeteyi yanlı yayın yapmakla suçladı. İlkhaber Gazetesi ile Yaşam Gazetesi arasında başlayan haber savaşı uzun süre devam etti. Hayırsevener ihale yolsuzluğuyla ilgili gelişmeleri haber yapmaya devam etti. Karşılıklı yazılarla başlayan sürtüşme ölüm tehditlerine dönüştü.

Şems’in 40 kuralından 17’ncisi

Hayırsevener tehditler ciddi boyuta ulaşınca savcılığa başvurdu. Savcılık koruma verdi, ancak tehditler bitmedi. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Ümit Babacan bu süreci şöyle anlattı: “İhsan Kuruoğlu bir süre önce üzerinde, ‘Ümit Babacan ve Cihan Hayırsevener’ yazılı kargo gönderdi. Cezaevinden yollandığını öğrendiğimiz kargonun içersinde, Yazar Elif Şafak’ın ‘Aşk’ isimli romanında bahsettiği Şems’in 40 kuralından 17’ncisi vardı: ‘Esas kirlilik, dışta değil içte, kisvede değil kalpte olur. Onun dışındaki her leke ne kadar kötü görünürse görünsün, yıkandı mı temizlenir, suyla arınır. Yıkamakla çıkmayan tek pislik kalplerde yağ bağlamış haset ve art niyettir’ Bu ifadeler karton üzerine simle yazılmıştı. Paketi aldıktan sonra gazetelerinde de tehdit içeren haberler yayımlandı. Sonunda da olan oldu”

İşe giderken saldırıya uğradı

Tüm bu gelişmeler üzerine Hayırsevener geçtiğimiz Cuma işine giderken sokak ortasında silahlı saldırıya uğradı. Bacağından ve kasığından iki kurşun isabet eden Hayırsevener’in atardamarı patladı. 3 kez kalp masajıyla hayata döndürülmesine rağmen kurtarılamadı. Geride bir eş, 2 çocuk bıraktı. Cihan Hayırsevener’in katil zanlısı Serkan Erakkuş (25), dün saklandığı evde cinayette kullanıldığı ileri sürülen silahla yakalandı.

“Hesap sorulsun”

Cihan Hayırsevener’in yeni evlendirdiği kızı Gaye Clifford, “Gerçekleri yazmak herkesin harcı değil. Yapan kadar yaptıranların da bulunması gerekiyor. Bu işin peşini bırakmayacağım. Bu sefer ateş düştüğü yeri yakmasın. Bu katliamlar bitsin artık. Kalemlere sıkılan kurşunlar durdurulsun. Sorumlulardan hesap sorulsun” diyerek babasını öldürenlerin cezalandırılmasını istedi.

AGİT gazeteci cinayetini kınadı

AVRUPA Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Güney Marmara’da Yaşam gazetesi editörü Cihan Hayırsevener’in öldürülmesini kınadı. AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Miklos Haraszti, “Yanlışları ortaya çıkararak görevini yapmaya çalışan bir gazeteciye yapılan alçakça saldırı beni derinden rahatsız etti. Türkiye, gazetecilerin görevlerini hayatlarından ve sağlıklarından endişe etmeden yapabileceklerine dair güçlü bir işaret vermek zorundadır” açıklamasını yaptı. AGİT yetkilisi, saldırının faillerinin ve azmettiricilerinin mümkün olduğu kadar ivedi şekilde adalet önüne çıkarılmasını istedi.

Haberin Devamı