Altın Portakal’da hem bütçe hem ilgi arttı

Antalya Altın Portakal Film Festivali geçtiğimiz yıl yenilenmişti, bu yıl da yenilenmeye devam ediyor. Hatırlarsınız, 2005’te Jüri Başkanı Ferzan Özpetek’ti

Haberin Devamı

Antalya Altın Portakal Film Festivali geçtiğimiz yıl yenilenmişti, bu yıl da yenilenmeye devam ediyor. Hatırlarsınız, 2005’te Jüri Başkanı Ferzan Özpetek’ti. En İyi Film Ödülü’nü Ulaş İnanç’ın Türev’i almıştı. Gönül Yarası, İki Genç Kız, Eğreti Gelin, Hırsız Var, Pardon gibi filmlerin arasından sıyrılan Türev olmuştu. İlk sürpriz buydu. İkinci sürpriz ise En İyi Kadın Oyuncu ödülünde yaşanmıştı. Vildan Atasever ve Beste Bereket En İyi Kadın Oyuncu ödülünü paylaşmıştı. Geçtiğimiz yıl Altın Portakal’ı jürinin tercihleri nedeniyle çok konuşmuştuk. Görünen o ki bu yıl festival daha da iddialı geliyor.

Bu yıl festivalde Jüri Başkanı 1982’de Cannes’da Altın Palmiye alan “Yol” filminin yönetmeni Şerif Gören. Festival uluslararası açılımlar peşinde.

Geçtiğimiz yıl gibi bu yıl da festival TÜRSAK-AKSAV ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle gerçekleşiyor.16-23 Eylül 2006 tarihleri arasında yapılacak. Festivalin ana sponsoru Almanya’da pazar lideri olan, dünya perakende sektörünün başında gelen aktörlerinden Real hipermarket zincirleri. Real’in Türkiye ofisinin başındaki isim Ulf Groth’la iki hafta önce Pazarın Patronu sohbetinde buluşmuştuk. Groth sohbetimizde, “Biz global bir şirketiz, umarım Altın Portakal ileride uluslararası bir festival olur, bunun adımlarını atıyorlar” demiş, festivalin uluslararası açılımlarını beklediğini ifade etmişti.

Altın Portakal bu yıl bu anlamda iyi sinyaller veriyor. Festival bu yıl ilk kez Avrupalı ve Asyalı sektör temsilcilerinin bir araya geleceği “Avrasya Film Marketi” organize ediyor.

Cannes’da açılan Altın Portakal standı da ilgi gördü.

Ödül ikiye katlandı
Altın Portakal’da bu yıl ödüller de cazip. Türk sinemasına toplam 500 bin YTL para ödülü ayrıldı. Bu miktar geçtiğimiz yıldakinin iki katı. “En İyi Film Ödülü” bu yıl 300 bin YTL, “En İyi Yönetmen” 30 bin YTL, “En İyi Senaryo” 20 bin YTL, “En İyi Müzik” 20 bin YTL. Festival kapsamında müzik ve senaryoya da ilk kez bu yıl ödül veriliyor.

Kısa film yağmuru
Ulusal yapımların katıldığı Kısa Film Yarışması’na bu yıl tam 175 kısa film başvurusu yapıldı. Ön elemeyi geçen 19 film finale kaldı. Kısa Film Yarışması’nda birinci gelen filme 7 bin 500 dolar ödül verilecek.

Belgesel Film dalında da, başvuran 50 yapım arasında ön elemeyi geçen 14 film finale kaldı. En İyi Belgesel için ödül de 7 bin 500 dolar.

Genç yeteneklere ödül
Ayrıca Digiturk sponsorluğunda Altın Portakal Ulusal Yarışma’da Behlül Dal Jüri Ödülü ile genç yetenekler de ödüllendirilecek. Sinemanın herhangi bir dalında oyuncu, yönetmen, tasarım, ışık gibi alanlarda başarı göstermiş gençlere bu yıl 25 bin dolar ödül verilecek.

*****

Afişler ünlü Türk tasarımcıdan
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin afişlerini bu yıl sinema reklamcılığının Oscar’ı sayılan Key Art ödülünü iki kez üst üste kazanan bir Türk hazırladı: Emrah Yücel. Bilkent Üniversitesi grafik tasarım yüksek lisansını tamamladıktan sonra Amerika’ya gitmiş Emrah Yücel. Orada Ionisus L&Y isimli bir şirket kurmuş. Filmlere afişler ve fragmanlar hazırlıyor.

Kasırga, Enigma, Becerikli Bay Ripley, Gerçeğin Peşinde, Aile Erkeği, Sayılar, 28 Gün, Panama Terzisi, A Long Came With Spider, The Time Machine 2, Charlotte Gray, No Good Deed, Kiss of The Dragon, U571, RKO 281, Muppets From Space, Dikey Limit filmlerinin jenerik ve afişleri ona ait.

DİĞER YENİ YAZILAR