İstanbul'da neden birden fazla moda fuarı olmasın?

Milano, Paris, Londra, New York ve İstanbul... Böyle bir sıralama olabilir mi?

Haberin Devamı

Milano, Paris, Londra, New York ve İstanbul... Böyle bir sıralama olabilir mi? İstanbul neden dünyanın önde gelen moda merkezlerinden biri olmasın?

Çok uzun zamandan beri hazır giyimciler bunun için çalışıyor. Dünya markalarının önemli isimlerini Türkiye'ye getiriyorlar, yurt dışındaki fuarları yakından takip ediyorlar, Türk moda tasarımcılarını destekliyorlar. Ama kendi aralarında ikiye ayrılmış durumdalar.

Geçtiğimiz Şubat ayında da söz etmiştik. Şubat'ta 5 gün arayla iki moda fuarı düzenlenmişti İstanbul'da.

Biri "Moda Hayattır" sloganıyla 9-11 Şubat'ta gerçekleştirilen 7'inci Uluslararası İstanbul Hazır Giyim Fuarı (IF) idi. Diğeri de 16-18 Şubat günlerinde İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nin (İTKİB) önderliğinde CNR'da düzenlenen İstanbul Moda Show du.

Rekabet iyi bir şeydir. Bakalım bu rekabet ne getirecek dedik, izledik. Dünyanın moda merkezlerine baktığımızda farklı moda konseyleri farklı fuarlar düzenliyor. "Türkiye'de de neden olmasın" diye düşündük.

IF bitiyor mu?
Geçtiğimiz hafta İstanbul Fashion 2006 CNR'da gerçekleştirildi. 3 günde 3 bin 500'ü yabancı 66 bin kişi fuarı ziyaret etti. 24-26 Ağustos'ta TÜYAP'ta IF Uluslararası İstanbul Hazırgiyim
Fuarı'nın sekizincisi düzenlenecek.

Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek bu fuarın IF'in sonuncu fuarı olacak söylentisi dolaşıyor.

Söylentilerin nedeni de şu: IF Konseyi'nin TÜYAP'la moda fuarı anlaşması bu yıl bitiyor. Önümüzdeki sezon fuarın nerede yapılacağı belli değil.

14 dernek çatısı altında yaklaşık 3 binden fazla firmayı temsil eden IF Konseyi'nin bu işe bir çare bulacağı düşüncesindeyim.

İTKİB ile IF'in arasındaki çekişme her ne olursa olsun, eğer her iki taraf da İstanbul'u gerçekten de bir moda merkezi yapmayı hayal ediyorsa, fuar düzenlemeye devam etmeli. CNR'daki fuara gittim, doğrusu hayal ettiğim gibi değildi. Görkemli bir açılış oldu olmasına ama Şubat ayındaki fuarın simgesi pembe şapkadan bir adım ileri gidilmemişti. Moda tasarımcıları iş anlamında da bekledikleri geri dönüşü alamadı.

Hazır giyimciler ortaya çıkan manzarayı bundan sonra iyi değerlendirirse; çekişmenin-bölünmenin zararı belli olduğuna göre bir orta yol bulursa ya da İstanbul'un tanıtımına da büyük katkısı olması beklenen iki ayrı fuar doğru dürüst düzenlenirse hiç fena olmaz.

Ayrıca bu çekişmenin sektörün enerjisini azalttığı kanısında olanlar var. Hatta şimdilerde bir komite önümüzdeki sezonda tek fuar yapılması için zemin yokluyor.
Bakalım sonuç ne olacak?

Madonna'nın modacısı geliyor
* 8. IF Hazır Giyim Fuarı Evrim Timur'un "Amazonlar" defilesiyle aplacak. Defile Fashion TV'de canlı yayınlanacak.
* Versace Vakfı'nın sahiplerinden satın alarak tekrar topladığı "Metal Koleksiyon"u sergilenecek. Koleksiyondaki kıyafetleri Madonna'dan Lady Diana'ya kadar dünyanın en özel kadınları giymiş.
* Fuarda Valentino, Gianni Ferre, Moschino, Armanı gibi ünlü İtalyan modacıların
Sophia Loren'den Prenses Süreyya'ya kadar pek çok Hollywood yıldızı ve dünya jet-set'i için tasarladıkları kıyafetlerden oluşan bir sergi de açılacak.
* İtalyan Moda Federasyonu Başkanı Mario Bosselli de fuara katılmak için İstanbul'a geliyor. Bosselli fuarda bir seminer verecek. Dünya Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Vassilis Masselos da İstanbul'da olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR