Ajans yeni, afişler eski

Türkiye'nin tanıtımında kullanılan yeni turizm afişlerini gördünüz mü? Hani şu altı kaval üstü şişhane gibi duran afişlerden bahsediyorum. Bu benzetme tuhaf oldu biliyorum ama afişlerin tamamına bakınca Türkiye'nin bütün olumlu ve renkli özelliklerinin birarada vurgulandığını görüyorsunuz. Deniz, güneş, tarih hepsi var...

Haberin Devamı

Türkiye'nin tanıtımında kullanılan yeni turizm afişlerini gördünüz mü? Hani şu altı kaval üstü şişhane gibi duran afişlerden bahsediyorum. Bu benzetme tuhaf oldu biliyorum ama afişlerin tamamına bakınca Türkiye'nin bütün olumlu ve renkli özelliklerinin birarada vurgulandığını görüyorsunuz. Deniz, güneş, tarih hepsi var... Ne güzel anlatmışız kendimizi. Bu afişleri hazırlayan reklam ajansını da biliyorum, dDF. Hafızam beni yanıltmıyorsa, 2005 yılında da vardı bu afişler, yurtdışında kullanılıyordu.

9 Aralık'ta gazetelerde yer alan AA kaynaklı habere göre, Turizm Bakanlığı'nın 2006 yılı kampanyası bu afişlerle yürütülecek.

5 kıtada 70'ten fazla ülkede, yüzden fazla görsel malzeme kullanılacak, bütçesi de 40 milyon dolar.

Oysa bu afişleri hazırlayan dDf, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Tanıtım İhalesi"ne girmedi.

Peki neden eski yemek ısıtılıp tam da yıl sonunda yeni yılın kampanyasıymış gibi önümüze konuldu?

dDf, Azra Akın'lı tanıtım filmi, Türkiye'nin artık gözümüzün çok alıştığı laleli logosunu yapan şirket. Onlar işe başladıklarında Türkiye'ye 7 milyon turist geliyordu, geçtiğimiz yıl bu rakam 18 milyona ulaştı. Türkiye bu süreçte yol aldı.

dDf'in 6 yıl üst üste bu ihaleleri alması ise farklı yorumların yapılmasına neden oldu. Şirket yöneticileri Bakan Erkan Mumcu ile yakın arkadaş olmakla suçlandı. Bu arada dDf Mustafa Taşar'la da Güldal Akşit'le de çalışa, hatta 31 Aralık'a kadar Atilla Koç'la da çalışmaya devam ediyor.

dDf'in bu ihalede olmamasının nedeni Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihaleye girmeme cezası alması. 2003 yılında Bakan Erkan Mumcu'nun imzasıyla tefrişe giren dDf hakkında alınan karar, bu yıl Atilla Koç tarafından yürürlüğe konulunca dDf ihaleye giremedi.

6 yıldan sonra iplerin kopmasının görünen nedeni 7 adet fotoğraf.

Hani şu boğaz köprüsünden atın atladığı Türkiye tanıtım filminin de içinde olduğu proje
kapsamında Türkiye'nin tanıtımı için 1500 kadar fotoğraf (diapozitif) çekildi. Türkiye neredeyse 3 yıldır bu fotoğraflarla tanıtılıyor. İşte bu diapozitiflerden 7'sini dDf o yıl kar yağışı geç olduğu için zamanında teslim edemedi ve teftişe alındı. Geç teslimin cezası bu yıl ihaleden men edilmek oldu. dDf bu karar üzerine bakanlığa dava açtı. Yargı süreci halen devam ediyor.

Şimdi ihaleden men edilen şirketin hazırladığı kampanyanın 2006 yılının yeni kampanyasıymış gibi sunulması kafaları karıştırıyor.

Bu yıl tanıtım ihalesini Atilla Aksoy'un şirketi Wunderman aldı. Onların da mutlaka yeni bir strateji, yeni bir kampanyaları vardır diye düşünüyorum.

Merak ettiğim şu, dDf tarafından hazırlanan bu afişler, kampanyalar yeni reklam ajansı olmasına rağmen kullanılmaya devam edecek mi etmeyecek mi? Yeni ajansın hazırlıkları vardır, onlara ne olacak?

Mehmet Sabancı'nın F&B'si artık yok
TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'nın kardeşi Mehmet Sabancı, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Londra'da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamına veda etmişti.

2001 yılında Sabancı Holding'ten ayrıldıktan sonra kurduğu şirketi F&B gözbebeği gibiydi Sabancı'nın. Oğullarının adları Faruk ve Burak olan Sabancı çifti şirketlerine de F&B demişti. Bunun bir başka nedeni de Mehmet Sabancı'nın eşi Zeynep Sabancı'nın Fenerbahçe tutkusuydu. Hatta Mehmet Sabancı yaşamını yitirdiği sırada Zeynep Sabancı Fenerbahçe Asbaşkanı'ydı.

Lüks otomobiller satan, aynı zamanda Rover'in Türkiye distribütörü olan F&B'nin Ortaköy'deki yeri duruyor. Bir süre Zeynep Sabancı'nın başında olduğunu duyduğum şirket, artık genel müdürüne emanet. Zeynep Sabancı F&B'nin Genel Müdürü Gürbüz Aydemir'e bu şirketi devretti. F&B artık AtaCar. Sabancı'nın eski ekibi patronlarının lüks otomobil tutkusunu AtaCar'da yaşatıyor.

Vakko Abdi İpekçi'de Beymen'e rakip oluyor
"Nişantaşı Nişantaşı olalı böyle açılış görmedi" dedirtecek bir hazırlığı var Vakko'nun. Abdi İpekçi Caddesi'nde Beymen'in burnunun dibinde Vakko'nun yeni şubesi yarın açılacak Konuklar yüzlerce kemana tarafından karşılanacak. Açılışa sabun köpüğüne artistik öğeler ekleyerek Guiness Rekorlar Kitabı'na geçen Yang Ailesi'nin üyesi Silvia Yang geliyor. Uzun tahta bacakları üzerinde, cam damlalıklardan damıttığı şampanyaları sunacak bir 'Şampanya Perisi' ve ünlü sihirbazlarla renklenecek açılışta Ayhan Sicimoğlu ve Latin ali Stars, Grupo Rikacna ile Ece Berker ve Grubu da müzik yapacak.

DİĞER YENİ YAZILAR