Ar-Ge’ye yılda 300 milyon $ harcıyor

Haberin Devamı

Dünya devi P&G’nin Brüksel’deki ArGe merkezi Avrupa’daki en büyük merkezleri. Ariel, Omo, Duracell, Gilette, Fairy, Braun, Pantene, Blendax, Prima, Orkid, Olay, Head&Shoulders’un da aralarında olduğu toplam 300 markası var P&G’nin. Bu markaların bir kısmı Brüksel’deki Ar-Ge merkezinde geliştirilmiş. Burası Avrupa’nın kişisel ve ev bakım kategorisinde en büyük Ar-Ge tesisi. 40 ayrı ülkeden 590 uzman burada çalışıyor. Çalışan bilim insanlarından 22’si de Türk. P&G’nin Türkiye CEO’su Tankut Turnaoğlu ile birlikte Brussels Innovation Center BIC’yi gezdik.

P&G’nin Türkiye’de 21 markası var. Kısa bir süre sonra bu sayı 22’ye çıkacak. Yakında hava ferahlatıcı kategorisinde yer alan Febreze ürünleri Türkiye’de de marketlerde yerini alacak. 85 milyar dolarlık cirosu olan P&G 177 yıl önce kurulmuş. 5 kıtada Ar-Ge merkezi olan, markalarıyla 4.8 milyar kişiye ulaşan bir şirket P&G. Diş macunundan şampuana temizlik malzemelerinden kişisel bakım ürünlerine kadar geniş bir yelpazesi var P&G’nin. 22 markasının herbirinin 1 milyar doların, 19 markasının ise 500 milyon doların üzerinde değerinin olduğunu Turnaoğlu’ndan öğreniyoruz.

Yenilikçi ürünler

‘Yenilikçi ürünlerle müşterinin ihtiyaçlarına yanıt vermek ve müşterinin dikkatini çekmek’ global şirketlerin olmazsa olmaz kuralı, buna hiç şüphe yok. Turnaoğlu, “Tüketici beklentilerini iyi anlıyoruz. Bunun için de çok çalışıyoruz. İnovasyonla ilerliyoruz, böylece kategorilerimiz hem büyüyor hem de kalıcı oluyor. Sürdürülebilir inovasyon bizim için önemli” diyor.

P&G, 2013 yılında IRI’ın en yenilikçi ilk 10 ürün listesine 7 ürün soktu. Turnaoğlu yenilikçi ürün üretimine giden yolu anlatırken tüketiciyi anlamanın altını çiziyor. P&G her yıl tüketici araştırmalarına 300 milyon dolar ayırıyor. 5 kıtada P&G’nin toplam 26 Ar-Ge merkezi var. Türkiye’de her dakikada bir 500 P&G ürünü satılıyor. P&G Türkiye’de hanelerin yüzde 95’ine ulaşıyor markalarıyla.

Bugüne kadar ev ve kişisel bakım markalarıyla bildiğimiz P&G için koku uzmanı desek yanlış olmaz. Hugo Boss, Gucci ve Dolce Gabbana gibi markalarında sahibi P&G. 100 milyon dolarlık hava ferahlatıcı sektöründe Febreze markalarıyla Glade ve Air Wick’e rakipler. P&G’nin Türkiye’deki tesislerinde Ariel, Alo, Ace ve Prima, Orkid gibi şirketin önde gelen markaları üretiliyor. Türkiye’deki üretimin yüzde 25’i de ihraç ediliyor.

Balık çiçek kokuyor

Bu ay içinde Febreze ürünleri Türkiye’de marketlerde yerini alacak. Ürünün temel özelliği kokuyu içine alıp hapsetmek ve dışarıya hoş koku vermek. Bize ürünün özelliğini anlatırken bir test yaptırdılar. İçini görmediğimiz bir kutuyu kokladık. Yasemin, sabun, gül, lavanta kokusu diyen oldu. Kutunun içinden ise çipura çıktı. Mısır nişastasından ve çiçek kokularından yapılmış bir parfümmüş içeriği. Bu ürünler ateşe sıkıldığında alev almıyor. Febreze sigara kokusu ve balık gibi kötü kokuları yok etme konusunda iddialı bir ürün. Turnaoğlu hava ferahlatıcı ürünleriyle Türkiye’de 800 bin eve girmeyi hedeflediklerini söylüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR