Teknoloji seviyesindeki artış kadınlara yarıyor

TİKAD’ın aylık toplantısına katılan Bakan Fikri Işık, “Teknoloji seviyesi yükseldikçe kadın çalışan sayısı artıyor. Çünkü beden gücünden çok beyin gücüne ihtiyaç duyuluyor” dedi.

Türkiye İş Kadınları Derneği’nin (TİKAD) her ay gerçekleştirdiği ‘Bilgilendirme ve Gelişim Toplantıları’nın dünkü konuğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’tı. Conrad Oteli’nde yapılan toplantıya TİKAD üyesi kadınlar ve davetli iş kadınları katıldı.

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, iş kadınları olarak yalnızca kadın sorunlarına değil her konuya ağırlık verdiklerini ancak sanayide ve siyasette daha fazla kadının olmasını her zaman gündemlerinde tuttuklarını söyledi. Bakan Işık da çalışma hayatına kadınların katılımının kalkınmanın olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.



Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınların eğitim seviyesi arttıkça kadın istihdamı da artıyor. Teknoloji seviyesi yükseldikçe de kadın çalışan sayısı artıyor. Çünkü beden gücünden çok beyin gücüne ihtiyaç olunuyor. Nitelikli işlerin artması ülkemizin geleceği için önemli. Bu yüzden de eğitime, kadınların eğitimine çok önem vermeliyiz. ‘Haydi Kızlar Okula’ gibi kampanyalar çok olumlu oldu. Beyaz yakalı kadın sayısı, beyaz yakalı erkek sayısına yaklaşmak üzere. Beyaz yakalı olarak tırnak içinde söylüyorum çünkü genel rakamlar iç açıcı değil. Önemli bir mesafe aldık ama çok iç açıcı değil. Genel istihdamda yüzde 30’lardayız. Teknoloji düzeyi ne kadar yükselirse kadın istihdamı o kadar artmış olacak” diye konuştu.

İnovasyonda geri kaldık

Bakan Işık, toplantıda öncelikle ilgilendikleri konuları sıraladı. Türkiye’nin inovasyon ve Ar-Ge konusunda geri kaldığını, son yıllarda bu konulara ağırlık verdiklerini söyledi. Sanayi-üniversite işbirlikleri, Ar-Ge çalışmaları, Fatih Projesi konusundaki son gelişmeleri anlattı ve farklı sektörlerin temsilcisi olan iş kadınlarının sorularını yanıtladı. Bakan ışık, Ak Parti’nin iktidara geldiği dönemde Türkiye’deki Ar-Ge harcamalarının gayrisafi milli hasılanın 0.42’si kadar olduğunu, şu anda ise oranın yüzde 1’e geldiğini söyledi. Işık, “2014’te inşallah yüzde 1’i geçeceğiz ama 2023 hedefimiz yüzde 3’ü bulmak. 2 trilyon dolar gayrisafi milli hasılanın yüzde 3’ü 60 milyar dolar yapıyor. 60 milyarın 40 milyar dolarını özel sektör maliyetiyle, 20 milyar dolarını kamu marifetiyle yapılmasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Tasarım ofislerine teşvik gelecek

Bakan Işık, şu anda Türkiye’de ihraç edilen malların ortalama kilogram satış fiyatının 1.59 dolar olduğunu, hedefin 2023 yılında bu rakamı 3 dolara çıkarmak olduğunu da anlattı. Bunu yapmak için ArGe ve inovasyona ağırlık verilemesi gerektiğini söyleyen Bakan Işık, Ar-Ge gibi tasarıma da önem verdiklerini anlattı. Toplantıda Dilek Hanif ve Suzan Toplusoy, tasarım ofisleri konusunda destek ihtiyacının olduğunu anlatınca Bakan da yakında Ar-Ge merkezlerine verilen teşviklerin tasarım ofislerine de verilmesi için çalıştıklarını açıkladı.

Kadınlara faizsiz 70 bin lira kredi

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kendisine bağlı olan KOSGEB’in kadın girişimciler açısından da önemli olduğunu vurguladı. Bakan Işık, KOSGEB’in eğitimlerinden ve imkanlarından kadınların daha çok yararlandığını, eğitim alan kadınların 30 bin lira karşılıksız hibe aldıklarını, 70 bin lira da faizsiz kredi aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı



TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TİKAD YİK Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan

Microsoft mu Pardus mu?

bakan Işık, öğrencilere ve öğretmenlere 10 milyon 600 bin adet tablet dağıtılacak Fatih Projesi’ndeki son gelişmeleri aktardı. Bakan Işık, projenin başında Microsoft’un tablet başı işletim sistemi için 60 dolar istediğini, ancak Bakanlık olarak Pardus’u devreye soktuktan sonra fiyatın 5 dolara, sonra da 1 dolara indiğini anlattı. Pardus TÜBİTAK’ın geliştirdiği yerli işletim sistemi. Şimdilik tabletlerde hangi işletim sisteminin kullanılacağı belli değil. Microsoft ve Pardus çekişiyor diyebiliriz. Akıllı tahta teknolojisinde Vestel’in dünya pazarının yüzde 55’ine sahip olduğunu, tabletlerin akıllı tahtalarını Vestel’in ürettiğini hatırlatan Bakan, “Ar-Ge bizim için çok önemli” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR