Gergin ortam ve taksit sınırlaması iyi olmadı

Fotoğraflar: OĞUZ YETER

2014’ün durgun bir yıl olacağını söyleyen Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, “Ülkedeki gergin ortam da taksitli satışlara gelen sınırlamalar da bizi etkiledi” dedi.

Yataş Türkiye’nin en çok yatak satan markası. Türkiye’nin ilk üreticilerinden. Temelleri Kayseri’de 1976 yılında atılan marka, son yıllarda yurtdışında atakta. Yataş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop ile buluştuk. Altop işini çok seven, işi yaşam biçimi olan bir insan. “Keşke hobilerim olsaydı” diyor, tatiller de bile işe odaklı olduğunu anlatıyor.

- Yataş Kayseri’den doğan bir marka. Aile şirketi. Aileniz sizin önerinizle sünger üretimine girmiş. Şimdi günde kaç yatak üretiyorsunuz?

175 bin metrekare kapalı alan var üretim yapılan. Bir vardiyada Kayseri’de 1.200 yatak üretiliyor.

En büyük üreticiyiz

- En büyük üretici misiniz?

Evet. Ayrıca Kayseri’de mobilya fabrikası açtık. Yine bir vardiyada 650 parça kanepe, oturma grubu üretiyoruz. Sünger üretimi yatak ve kanepeler için gerekli, ayrıca da piyasaya da satıyoruz. Dakikada 350 kilogram sünger döküyoruz. 6 saat aralıksız çalıştırsak sünger fabrikasını fabrikada sünger koyacak yer kalmaz.

- Yataş bayilikle büyüdü. Siz perakende satışı ilk başlatan şirketsiniz. Kaç bayiniz var?

240 bayimiz oldu. 240 bayinin içinde ENZA’lar da var. 75 adeti de ENZA Home mağazası. Puffy Center’larda değişiyor. Başta Puffy Center’lar küçük mağazalarımız olarak kuruldu. Son 2 yıldır konseptleri yeniliyoruz.


- Yataş geçen yıl ne kadar büyüdü?

Biz geçen yıl yüzde 14 büyüdük. Bu yılda da daha çok büyümeyi bekliyoruz. Bütçeyi ona göre yaptık.

- 2014 gergin başladı. Ekonomide de sıkıntılar var. Siz etkilendiniz mi?

Şu anda değişiklik yapmadık planlarımızda. Ama şunu görüyorum; 3 seçimi içinde barındıran bir dönemdeyiz. Kolay değil. Türkiye’de seçimin etkisi ve gerginlikler var. 2002’den beri devam eden ekonomik ve siyasi istikrar bozulmuş gibi bir durum var, bu da yabancıların Türkiye’den çıkmalarına ve bekleyişe geçmelerine neden oluyor. Türkiye’nin büyümesi düşecek 2014’te. Ben 2014’te Türkiye ekonomisinin yüzde 2-2.5 kadar olacağını tahmin ediyorum. İşsizlik artabilir Türkiye’de. Enflasyonu kontrol ederken, işsizlik çoğalıyor. Herkes beklediği tarzda yatırım yapmaz ve beklerse tehlikeli olacak.

Bu çalkantılar geçer

- Taksitli satışlara sınırlama getirildi. Bu satışlarınıza nasıl yansıdı? Düşüş var mı?

Bizi etkiliyor. Türkiye’de insanların tasarruf meyili yüzde 18 idi uzun yıllar. Son yıllarda bu oran yüzde 12 oldu. Bu miktar Türkiye’yi istediği noktaya getirmez. Hükümet haklı olarak taksitli satışı sınırlandırdı. Türkiye’nin geleceği için normal olan karar. İş alemi olarak baktığımızda talep kısılacak. Nakit para az Türkiye’de. Herkes satın alma gücünü, gelecekteki maaşını düşünerek taksitle alıyor. Aslında baktığımızda sıkıntılar çareleri yanında getiriyor. Taksidi Türkiye icat etti. 2000’li yıllara kadar senet kullanılırdı. Taksitlerin kısılması kredi kartlarındaki kredinin daralmasına yol açacak, bu da talebi düşürecek. 36 ay taksitle satış vardı. Bizde yoktu ama birçok alanda vardı. Sınırlandırma gelince kaçınılmaz olarak düşecek satışlar. Biz durgun dönem içindeyiz. Kış aylarında zaten biraz durur her zaman. Buna ilaveten de taksitlendirilmenin kısıtlanması vatandaşı yeniden bütçe yapmaya yönlendirdi. Buna herkes hemen adapte olamaz. Bir geçiş süreci olacak herkes için.

- Her gün yeni bir olay oluyor. Gerginlik artıyor. Böyle giderse planlarınızı revize edecek misiniz?

Biz devlet kuruluşu değiliz, özel sektör esnekliğine sahibiz. Planlarımızı revize edebiliriz. İnşallah geriye değil ileri noktaya revize ederiz. Türk ekonomisi büyümeye müsait. Bu toplum yüksek refah seviyesine mutlaka ulaşacak. Bu da hepimizin tüm çalışan yaşamındakilerin çabasına bağlı. Bu çalkantılar geçer diye düşünüyoruz.

Haberin Devamı


TATİLDE DE İŞ KONUŞURUZ

- İş dışında ne yaparsınız?

Keşke hobilerim olsaydı. Çocukluk yıllarını ‘aman oğlum oku’ ile geçirdik. Okul hayatı biter bitmez iş hayatı başladı. Kurucu ortak olarak iki kişi kaldık. Yılmaz Öztaşkın ve ben. Biz hep çalışırız. Yaz aylarında Büyükada’da tatil yaparız. Ama günü de genelde iş konuşarak geçiririz. Kızım Amerika’da eğitim aldı, çok iyi bir eğitimi vardı. 12 yıl bizimle çalıştı. Bahtı evlilikle değişti. Amerikalı bir avukatla evlenmişti. Eşine güzel bir teklif geldi ve New York’a yerleşti. Oğlum da Amerika’da okudu. Şimdi bizimle birlikte çalışıyor. Bakıyorum Yataş mikrobu ailenin tüm fertlerine bulaştı.

ÇİN’DE HEDEFİMİZ 5 YILDA 275 BAYİ

- Kaç ülkede satılıyor Yataş ürünleri?

45 ülkede varız. Bu yıl içinde 7 ülkede daha açılacağız. Hollanda’dan İngiltere ve İran’a kadar çok ülkede varız. ENZA HOME ve Yataş Bedding’leri buradan alıp taşıyoruz. 3 hafta evvel Erbil’de mağaza açtık. Erbil’in en güzel caddelerinden birinde 1000 metrekarelik mazağa açtık. Erbil şantiye halinde, yeni yatırımlara çok açık bir yer ve hızla gelişiyor.

- Çin’i hedeflediniz geçen yıl. Nasıl gidiyor oradaki çalışmalarınız?

Dünyada herkes oradan mal alırken biz oraya mal satma cüretini gösterdik. Bu bizim için önemli bir hamle. Bu cesareti kendimizde buluyoruz. Yıllardır orada fuarlara gidiyoruz, kendimizi anlatıyoruz. Orada da bir müşteri bizden ürün alıp satıyor. Biz araştırmalar yaptırdık rekabet gücümüz olduğu ortaya çıktı. Eski Çin değil artık. Ekonomileri büyüyor. 300 milyona yakın nüfus refah içinde yaşıyor. Refah arttıkça yerli mobilyadan ithal mobilyaya dönülüyor. Talep var orada. Biz kalitemizi ve fiyattaki rekabet gücümüzü hesaplayarak Çin’e adım attık. Quanzhou’da açtık mağazamızı. İş alemi orada çok hareketli. Orası zaten fuar merkezi. Kısa zamanda orada başarılı olacağımızı düşünüyoruz.

- Hedefiniz orada hızla mağazalaşmak mı?

Çin ekonomisine bir mağazayla girilmez. Biz bir bayiiyle anlaştık. Toptan satış yapacağız. Bayilikler oluşturulacak. Stratejik plana göre ilk 5 yılda 275 bayi olacak. Neredeyse Türkiye’deki bayi sayımız kadar olacak. Orası şu anda Türkiye’ye göre daha istikralı ve yılda yüzde 12 büyüyor.

İhtiyaca göre konsept belirliyoruz

- ENZA Home nasıl gidiyor?

Hep geliştirdik kendimizi. Süngerden başladık, yaylı yataklara, arkasından mobilya ve modüllere girdik. Bunları satabilmek için de mağazalar açtık. ENZA bir alt markamız oldu. Yatak ve tekstil grubunun mağazalarını Yataş Bedding yaptık. 2013’te yine konsept değiştirdik. Bunları ihtiyaçlara göre belirliyoruz.

Biz satmak için şirket kurmadık

- Yabancı ortaklar, yabancı fonlar size gelmedi mi?

Merrill Lynch geldi bize, 2000 yılından önceydi. Yüze 30 hisse almak istediler. “Yataş’ı 3-5 yılda şuradan şuraya taşır, sonra da satarız” dediler. “Siz alabilirseniz alırsınız, yoksa 3’üncü şahıslara satarız” dediler. Biz satmak için şirket kurmadık. 2006’da Fransa’nın en büyük şirketlerinden biriyle ortaklık kurduk. Onlarla işler çok iyi gidiyordu. 2 yıl boyunca tek bir hatalı ürünümüz olmadı. Onlardan da çok şey öğrendik. Üretim şeklimizde de değişiklik yaptık, daha kısa sürede üretime başladık. Onlar 2008 krizinden çok etkilendiler ve yürütemediler. Global krizden çok etkilendiler. İflastan kurtulma ve borçları erteleme programına girdiler.

- Londra’da mazağa açtınız. Orası nasıl gidiyor?

Orası en zor pazarlardan biri. Her koşula uymanız lazım. İngiltere’ye ürün satmaya 1996 yılında başladık. Ama büyük işler değildi. Orada 2 ortak vardı, onlarla çalıştık. Geçen senenin son aylarında 1000 metrekarelik mağaza açtık. Bu yıl 2’inci mağazamızı açacağız Londra’da. Bu bizim için gurur. Biz yaptığımız işi seviyoruz.

DİĞER YENİ YAZILAR